Utopenci, nejlepší, co znáte! Jak je naložit, aby byl výsledek dokonalý
Špekáčky v nakyslém nálevu jsou oblíbený pokrm, po kterém se nejenom v hospodách rychle zapráší. Připravte si tuto klasiku během chvilky v pohodlí domova.
Vybírejte kvalitní špekáčky!
Domácí utopence připravujte pouze z kvalitních surovin. Vyhněte se buřtům a nakupujte pouze špekáčky, které narozdíl od buřtů musí obsahovat minimálně 40 % masa. A na výsledku je to opravdu znát!
Na domácí utopence vybírejte kvalitní špekáčky!
Lák na domácí utopence
Jako první připravte lák, ve kterém budou špekáčky odpočívat, a proto musí mít výraznou chuť. Připravte si kastrol se silnějším dnem a smíchejte v něm ocet, koření a cukr. Nálev zahřejte na nižší teplotu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby nezačal moc probublávat, vařením ztrácí koření na domácí utopence chuť.
Základem na lák je ocet. Pokud preferujete sladší nálev, přidejte více cukru
Jak naříznout špekáčky?
Špekáčky na domácí utopence prvně oloupejte a poté podélně nařízněte nožem tak, aby na jedné straně držely pohromadě a daly se plnit.
Špekáčky nařízněte podélně a naplňte
Čím naplnit utopence?
Špekáčky se plní feferonkami, plátky cibule a na závěr se osolí a opepří. Kořením nešetřete, protože čím výraznější, tím lepší! Pokud chcete experimentovat, přidejte navíc chilli papričky nebo sušená rajčata.
Beraní rohy, feferonky, nebo chilli? Fantazii se meze nekladou!
Aby domácí utopenci držely pohromadě!
Tato část není povinná, ale pokud chcete udržet plněné špekáčky stranou u sebe, propíchněte je párátkem. Budou držet a při servírování se nerozpadnou.
Jak naložit utopence?
Připravené špekáčky propíchněte vidličkou, aby nasály maximum láku. Do velké a čisté sklenice začněte vrstvit cibuli, feferonky, bobkový list, kyselé okurky, případně další přísady, kterými prokládejte špekáčky. Postupně zalijte lákem až nahoru. Před uzavřením se sklenicí lehce bouchněte o linku, tím se zbavíte nežádoucích bublinek.
Domácí utopenci a doba nakládání
Sklenici pevně uzavřete, utopenci musí odpočívat na chladném a tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo v lednici, a to alespoň týden!