Recepty na moučníky z letošního F.O.O.D. pikniku: Na chalupu, pro nečekanou návštěvu i pro malé pomocníky

31. srpna 2020 • 00:15

Jako každý rok se na F.O.O.D. pikniku připravovaly dobroty z redakční kuchyně i od kuchařů, kteří patří mezi českou gastronomickou elitu. Podívejte se na tři sladké recepty, které jste mohli ochutnat, a upečte si je doma také.

Švestkový koláč s mákem a mandlemi podle Dariny Křivánkové

Šéfredaktorka časopisu F.O.O.D., jeho hlava a srdce, Darina Křivánková, připravila pro návštěvníky tento podzimní koláč s křupavým mákem. Lahodný, vláčný, ideální na pošmourná odpoledne na chalupě.

Suroviny:

300 g třtinového cukru
240 ml zakysané smetany
240 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
140 g rozpuštěného másla + na vymazání plechu
380 g hladké mouky
140 g mletých mandlí
10 lžic máku
40 g kypřicího prášku
500 g švestek

Na drobenku:

2 lžíce máku
2 lžíce jemných ovesných vloček
2 lžíce mandlových plátků
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce měkkého másla

Postup:

1. Plech nebo formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte cukr, obě smetany a rozpuštěné zchladlé máslo. Vše míchejte asi 2 minuty na střední rychlost protínací metlou. V míse promíchejte mouku, mleté mandle, mák, kypřicí prášek a vše postupně vmíchejte do smetanové směsi.

2. Těsto vlijte na plech. Švestky rozpulte, vypeckujte a zlehka vtlačte po celé ploše těsta. V misce smíchejte všechny ingredience na drobenku, prsty je propracujte a rovnoměrně rozprostřete na švestky. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi hodinu. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.

3. Koláč je dobrý ještě teplý, ale raději ho nechte vychladnout, bude se pak lépe krájet.

Množství surovin v receptu odpovídá koláči o průměru 26 cm.

video

Kelímková bublanina podle Karolíny Fourové

Editorka webu Recepty.cz, odbornice na výživu a foodblogerka Karolína upekla rychlou jahodovou bublaninu podle rodinného receptu. Díky jogurtu je vláčná a o obávané "suché buchtě" nemůže být ani řeč. Vyzkoušejte ji i vy.

Suroviny:

1 bílý jogurt ve velkém kelímku (400 nebo 500 g)
2 středně velká vejce
1/3 kelímku (od jogurtu) třtinového cukru
vanilkový lusk
kůra z 1 citronu
3 lžíce řepkového oleje
1 kelímek polohrubé mouky
1 lžíce kypřicího prášku
špetka soli
400 g jahod
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Ve velké míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem a semínky vanilky do světležluté nadýchané pěny. Přidejte citronovou kůru, jogurt a olej. Postupně začněte přisypávat i prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem a solí.

3. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy, posypte omytými a očištěnými jahodami (můžete je promíchat s trochou mouky, aby nepropadly na dno). Pečte přibližně 40 minut, dokud povrch bublaniny nebude zlatavý. Před vyndáním z trouby otestujte koláč dřevěnou špejlí.

Množství surovin v receptu odpovídá koláči o průměru 26 cm.

Jogurtové donuty s čokoládou a kokosem Martina Staňka

Martin je mladý sympatický kuchař a ve škole vaření Gourmet Academy vede kurzy vaření pro děti. Na letošním F.O.O.D. pikniku připravil spolu dětmi pečené jogurtové donuty, které si děti mohly po upečení i samy ozdobit a samozřejmě sníst.

Suroviny:

300 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1,5 lžičky kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
120 ml kokosového mléka
120 g bílého jogurtu
1 vejce
70 g másla
2 ks vanilkového lusku
1 pomeranč
olej ve spreji na vymazání formy

Na polevu:

250 g čokolády
90 g smetany ke šlehání
posyp (cukrové zdobení, plátky kokosu, sekané mandle...)

Postup:

Mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a semínka z vanilkových lusků vložíme do robotu. Postupně k těmto surovinám přidáváme kokosové mléko, jogurt, vejce, pomerančovou kůru a rozpuštěné máslo. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme cukrářské sáčky.

Formu na donuty vymažeme tukem (ideální je právě olej ve spreji) a plníme připraveným těstem. Donuty pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 25 minut.

Hotové donuty necháme zchladnout a poté je namáčíme do rozpuštěné čokolády se smetanou a sypeme posypkami dle chuti.

Užili jste si atmosféru pikniku a chutnaly vám recepty kuchařů i šéfredaktorky Dariny? Kupte si časopis F.O.O.D. elektronicky nebo v tištěné podobě do schránky přímo ZDE >>>

Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Redakce