Jako každý rok se na F.O.O.D. pikniku připravovaly dobroty z redakční kuchyně i od kuchařů, kteří patří mezi českou gastronomickou elitu. Podívejte se na tři sladké recepty, které jste mohli ochutnat, a upečte si je doma také.
Švestkový koláč s mákem a mandlemi podle Dariny Křivánkové
Šéfredaktorka časopisu F.O.O.D., jeho hlava a srdce, Darina Křivánková, připravila pro návštěvníky tento podzimní koláč s křupavým mákem. Lahodný, vláčný, ideální na pošmourná odpoledne na chalupě.
Suroviny:
300 g třtinového cukru 240 ml zakysané smetany 240 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku) 140 g rozpuštěného másla + na vymazání plechu 380 g hladké mouky 140 g mletých mandlí 10 lžic máku 40 g kypřicího prášku 500 g švestek
1. Plech nebo formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte cukr, obě smetany a rozpuštěné zchladlé máslo. Vše míchejte asi 2 minuty na střední rychlost protínací metlou. V míse promíchejte mouku, mleté mandle, mák, kypřicí prášek a vše postupně vmíchejte do smetanové směsi.
2. Těsto vlijte na plech. Švestky rozpulte, vypeckujte a zlehka vtlačte po celé ploše těsta. V misce smíchejte všechny ingredience na drobenku, prsty je propracujte a rovnoměrně rozprostřete na švestky. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi hodinu. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.
3. Koláč je dobrý ještě teplý, ale raději ho nechte vychladnout, bude se pak lépe krájet.
Množství surovin v receptu odpovídá koláči o průměru 26 cm.
Editorka webu Recepty.cz, odbornice na výživu a foodblogerka Karolína upekla rychlou jahodovou bublaninu podle rodinného receptu. Díky jogurtu je vláčná a o obávané "suché buchtě" nemůže být ani řeč. Vyzkoušejte ji i vy.
Suroviny:
1 bílý jogurt ve velkém kelímku (400 nebo 500 g) 2 středně velká vejce 1/3 kelímku (od jogurtu) třtinového cukru vanilkový lusk kůra z 1 citronu 3 lžíce řepkového oleje 1 kelímek polohrubé mouky 1 lžíce kypřicího prášku špetka soli 400 g jahod máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
1. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Ve velké míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem a semínky vanilky do světležluté nadýchané pěny. Přidejte citronovou kůru, jogurt a olej. Postupně začněte přisypávat i prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem a solí.
3. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy, posypte omytými a očištěnými jahodami (můžete je promíchat s trochou mouky, aby nepropadly na dno). Pečte přibližně 40 minut, dokud povrch bublaniny nebude zlatavý. Před vyndáním z trouby otestujte koláč dřevěnou špejlí.
Množství surovin v receptu odpovídá koláči o průměru 26 cm.
Jogurtové donuty s čokoládou a kokosem Martina Staňka
Martin je mladý sympatický kuchař a ve škole vaření Gourmet Academy vede kurzy vaření pro děti. Na letošním F.O.O.D. pikniku připravil spolu dětmi pečené jogurtové donuty, které si děti mohly po upečení i samy ozdobit a samozřejmě sníst.
Suroviny:
300 g hladké mouky 140 g cukru moučka 1,5 lžičky kypřicího prášku 1 lžička jedlé sody 120 ml kokosového mléka 120 g bílého jogurtu 1 vejce 70 g másla 2 ks vanilkového lusku 1 pomeranč olej ve spreji na vymazání formy
Na polevu:
250 g čokolády 90 g smetany ke šlehání posyp (cukrové zdobení, plátky kokosu, sekané mandle...)
Mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a semínka z vanilkových lusků vložíme do robotu. Postupně k těmto surovinám přidáváme kokosové mléko, jogurt, vejce, pomerančovou kůru a rozpuštěné máslo. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme cukrářské sáčky.
Formu na donuty vymažeme tukem (ideální je právě olej ve spreji) a plníme připraveným těstem. Donuty pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 25 minut.
Hotové donuty necháme zchladnout a poté je namáčíme do rozpuštěné čokolády se smetanou a sypeme posypkami dle chuti.