Jak neplýtvat jídlem podle šéfkuchaře Pavla Býčka: Vyhazujeme jen kosti z vývaru

11. března 2021 • 00:00

Podle šéfkuchaře Pavla Býčka nemusí při vaření v koši skončit takřka nic. V jeho restauraci The Eatery vybírají české a sezónní suroviny, které se snaží zpracovat beze zbytků. Navíc zde boří mýty o jídlech klasických pro školní jídelny a na koprovku sem chodí i ti, kteří byli původně zarytými odpůrci kopru.

V projektu Beze zbytku časopisu F.O.O.D. se můžete každý měsíc seznámit s někým inspirativním, kdo umí s jídlem zacházet ekologicky. Březnové číslo dovolí nahlédnout do zákulisí restaurace z pražských Holešovic, kde si vytvořili vlastní „koloběh“ potravin – i to, co nezpracují, dokáží poslat dále a zužitkovat. Pečlivě vybírají místní suroviny a při výběru farmářů pátrají po těch nejnadšenějších, kteří mají tzv. „ruce od hlíny“. Majitel restaurace Pavel Býček si zároveň sám vyzkoušel pěstovat mnoho plodin, i díky vynaložené práci si jich teď více váží.

V březnovém F.O.O.D.u můžete nahlédnout do zákulisí české restaurace, které záleží na chuti a vzhledu jídla stejně jako na ekologické udržitelnosti. Šéfkuchař restaurace The Eatery Pavel Býček dále prozradil několik tipů, jak naložit se zbytky. Dozvíte se, co s odkrojky a slupkami ze zeleniny nebo jak využít slupky z ovoce. Podělil se také o recept na výtečný naložený brokolicový košťál.

Připravte si krémovou polévku třeba z povadlé kořenové zeleniny

Projekt Beze zbytku

Garanty projektu Beze zbytku jsou šéfredaktorka časopisu Darina Křivánková, herec, moderátor a gastronomický nadšenec Lukáš Hejlík, odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová, specialistka na pečení chleba a gastronomická publicistka Juliana Fischerová a zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Březnové číslo časopisu F.O.O.D. můžete zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE >>>.

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: MM, F.O.O.D.