Nejlepší zelňačka: Recept na klasiku a tipy, jak ji vylepšit pomocí papriky nebo tofu!
Polévka z kysaného zelí má pevné místo v českých kuchyních. Není divu. Je skvělá, zasytí, zahřeje a ještě nás zásobí dávkou vlákniny a minerálů. Uvařte si ji podle klasického receptu od babičky anebo ji ještě vylepšete podle našich tipů.
Poctivá klasika
Kysané zelí, slaninka, klobása a záklechtka z mléka a mouky, to je základ jednoho z nejoblíbenějších receptů na zelňačku. Místo záklechtky můžete samozřejmě použít jíšku, připravenou ze sádla a mouky. Vmíchejte ji do polévky, když bude zelí uvařené do poloměkka. Pokud se chcete vyhnout žmolkům, zalijte v pánvi zásmažku nejdříve trochou studené vody, vařečkou rozmíchejte a až pak vše vlijte do polévky.
Recept na výbornou babiččinu zelňačku najdete přímo ZDE >>>
S paprikou a vývarem
Hezkou barvu a skvělou chuť dá zelňačce mletá paprika, případně mletá uzená paprika. Přidejte ji ve chvíli, když budete smažit cibulku. Anebo můžete polévku ochutit a také trochu zahustit kvalitním rajským protlakem. Místo vody je vždycky lepší použít jakýkoliv masový vývar, klidně i kuřecí, i ten dá polévce skvělou chuť a sílu. Pokud domácí vývar nemáte, klidně přihoďte kostku bujónu.
Zakysaná smetana na konec
Zelňačka může a nemusí být ochucena mlékem, smetanou, jogurtem či zakysanou smetanou. Je to jen na vás. Pokud se ale rozhodnete pro jogurt nebo zakysanou smetanu, přidejte vždy jednu vrchovatou lžíci až do talíře na hotovou polévku. Bude to hezky vypadat a navíc nehrozí, že se vám polévka při vaření „zdrcne“.
Uzené maso
Když necháte v zelňačce vyvařit uzená žebra a pak je obraná vložíte zpět, polévku to úžasně ochutí a bude také sytější. Zároveň můžete ke konci vaření vklepnout do hrnce jedno vajíčko, vidličkou ho rozmíchat a povařit. Taková zelňačka už vydá za pořádný oběd, proto hlavní chod můžete v klidu vynechat.
Zelňačka bez masa
Snažíte se o zdravější životní styl, ale zelňačku milujete? Žádný problém! Vynechejte všechny tučné přísady, tedy klobásu, smetanu, uzené, slaninu i zásmažku. Cibulku osmažte klasicky na oleji, pak přidejte uzenou papriku, pokrájené zelí a zalijte vývarem (třeba zeleninovým). V průběhu vaření přidejte nahrubo nastrouhané brambory, které polévku zahustí místo mouky, anebo uvařte v kastrůlku na kostičky nakrájené brambory a pak je i s vodou, v níž se vařily, také dejte do polévky. Máte-li rádi tofu, zvolte jeho uzenou variantu, nakrájejte ji na kostičky a vhoďte do polévky. Tofu tak nahradí slaninu. Do zelňačky se taky hodí fermentovaný tempeh.
Jak vidíte, jedna polévka může mít „tisíce“ chutí. Je na vás, pro kterou z nich se rozhodnete!