Nejlepší zelňačka: Recept na klasiku a tipy, jak ji vylepšit pomocí papriky nebo tofu!

Video se připravuje ...
17. února 2024 • 04:07

Polévka z kysaného zelí má pevné místo v českých kuchyních. Není divu. Je skvělá, zasytí, zahřeje a ještě nás zásobí dávkou vlákniny a minerálů. Uvařte si ji podle klasického receptu od babičky anebo ji ještě vylepšete podle našich tipů.

Poctivá klasika

Kysané zelí, slaninka, klobása a záklechtka z mléka a mouky, to je základ jednoho z nejoblíbenějších receptů na zelňačku. Místo záklechtky můžete samozřejmě použít jíšku, připravenou ze sádla a mouky. Vmíchejte ji do polévky, když bude zelí uvařené do poloměkka. Pokud se chcete vyhnout žmolkům, zalijte v pánvi zásmažku nejdříve trochou studené vody, vařečkou rozmíchejte a až pak vše vlijte do polévky. Pokud chcete do polévky přidat i brambory, uvařte je zvlášť v osolené vodě a přidejte až do hotové zelňačky. Kdybyste je vařili spolu s kyselým zelím, nezměkly by.

S paprikou a vývarem

Hezkou barvu a skvělou chuť dá zelňačce mletá paprika, případně mletá uzená paprika. Přidejte ji ve chvíli, když budete smažit cibulku, ale dejte pozor, abyste papriku nespálili. Anebo můžete polévku ochutit a také trochu zahustit kvalitním rajským protlakem. Místo vody je vždycky lepší použít jakýkoliv masový vývar, klidně i kuřecí, i ten dá polévce skvělou chuť a sílu. Pokud domácí vývar nemáte, klidně přihoďte kostku bujónu.

Zelňačku můžete na závěr vylepšit kopečkem zakysané smetany Zelňačku můžete na závěr vylepšit kopečkem zakysané smetany • Autor: iStock

Zakysaná smetana na konec

Zelňačka může a nemusí být zjemněna mlékem, smetanou, jogurtem či zakysanou smetanou. Je to jen na vás. Pokud se ale rozhodnete pro jogurt nebo zakysanou smetanu, přidejte vždy jednu vrchovatou lžíci až do talíře na hotovou polévku. Bude to hezky vypadat a navíc nehrozí, že se vám polévka při vaření „zdrcne“.

Uzené maso

Když necháte v zelňačce vyvařit uzená žebra a pak je obraná vložíte zpět, polévku to úžasně ochutí a bude také sytější. Zároveň můžete ke konci vaření vklepnout do hrnce jedno vajíčko, vidličkou ho rozmíchat a povařit. Taková zelňačka už vydá za pořádný oběd, proto hlavní chod můžete v klidu vynechat.

Zelňačka bez masa

Snažíte se o zdravější životní styl, ale zelňačku milujete? Žádný problém! Vynechejte všechny tučné přísady, tedy klobásu, smetanu, uzené, slaninu i zásmažku. Cibulku osmažte klasicky na oleji, pak přidejte uzenou papriku, pokrájené zelí a zalijte vývarem (třeba zeleninovým). V průběhu vaření přidejte nahrubo nastrouhané brambory, které polévku zahustí místo mouky, anebo uvařte v kastrůlku na kostičky nakrájené brambory a pak je i s vodou, v níž se vařily, také dejte do polévky. Máte-li rádi tofu, zvolte jeho uzenou variantu, nakrájejte ji na kostičky a vhoďte do polévky. Tofu tak nahradí slaninu. Do zelňačky se taky hodí fermentovaný tempeh.

Jak vidíte, jedna polévka může mít „tisíce“ chutí. Je na vás, pro kterou z nich se rozhodnete!

Uvařte si i klasickou česnečku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red