Pudinkové dezerty budete milovat. Zkuste tradiční kremeše, šátečky nebo lehký pudinkový koláč

23. března 2019 • 00:00

Servírovaný v mističce s ovocem, piškoty a šlehačkou je oblíbenou svačinkou dětí i dospělých. Napadlo vás ale, že pudink v kuchyni můžete využít i při přípravě různých koláčů, řezů a dalších sladkých pochoutek? Vyzkoušejte osvědčené recepty českých hospodyněk.

Obvykle si pudinkový prášek kupujeme balený v malých sáčcích. Sehnat se dá v každém obchodě. Výběr příchutí je opravdu široký. Kromě klasické vanilky a čokolády jsou v nabídce i takové kombinace, jako jsou máta & čokoláda, hruška & levandule, caffé latte nebo matcha s příchutí ananasu. Využít ho můžete i při přípravě vynikajících moučníků a lehkých dezertů. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pudinkové dobroty z listového těsta

Nemáte během týdne moc času, ale rodina vyžaduje něco sladkého k zakousnutí? Sáhněte po oblíbeném listovém těstu. Příprava moučníků z něj je až nebezpečně rychlá, a co je nejdůležitější, koupíte ho už hotové. Sehnat se dá chlazené, ale i mražené, takže ho můžete mít doma stále v záloze. Jednoduché pudinkové šátečky z něj připravíte v cuku letu. Pokud máte doma čerstvé jahody, vyzkoušejte taštičky z listového těsta s jahodami. Použít ale můžete i jiné čerstvé nebo kompotované ovoce, hodí se broskve, meruňky nebo třeba ananas. O něco složitější na přípravu jsou pak pudinkové řezy se svěží citronovou polevou nebo naprosto bezkonkurenční kremeše s pudinkovým krémem, tradiční dezert Slovenska, Maďarska a dalších slovanských zemí.

Pudinkové koláče a řezy

Pudink můžete využít na přípravu různých koláčů a řezů na plech, které jsou díky němu neskutečně vláčné. Stálicí českých domácností jsou svěží pudinkové řezy se zakysanou smetanou. Kdo by neznal nadýchaný piškot prolitý pudinkem? Vyzkoušet ale můžete i slavnostnější jemné pudinkové řezy s kompotovanými broskvemi a šlehačkou. V sezóně borůvek, malin či ostružin si upečte třeba jednoduchý a rychlý drobenkový koláč s pudinkem, který budete mít hotový raz dva a bude příjemnou změnou oproti tradičním drobenkovým moučníkům. Základ je z drobenky, kterou pokryjete vrstvou vanilkového pudinku a ovoce a navrch přidáte další část drobenky. Dáváte-li přednost spíše roládám, zkuste banánovou s pudinkovým krémem a čokoládovou polevou. Kombinace svěžích banánů, pudinku a čokolády je totiž nesmrtelná. 

Nadýchané kynuté moučníky

Celou řadu moučníků s pudinkovou náplní připravíte také z hutnějšího kynutého těsta. Podívejte se na toto video, jak připravit kvásek, a směle se pusťte třeba do pudinkových růží s marmeládou, které můžete upéct v troubě, ale třeba i na chatě v remosce. Dětem do školy budou chutnat rychlé rohlíčky plněné pudinkem posypané plátky nasekaných mandlí. Na nedělní odpoledne se ke kávě hodí pudinkový koláč s čokoládovou polevou.

Nepečené pudinkové moučníky

S příchodem jara a v létě jsou oblíbené osvěžující moučníky, které se připravují bez pečení. Pokud jimi plánujete pohostit návštěvu, je třeba počítat s tím, že je musíte udělat nejlépe den předem. Jedním z nich je lehký tvarohovo-pudinkový dortík, do kterého můžete přidat v podstatě jakékoliv čerstvé, mražené či kompotované ovoce podle chuti. Vyzkoušet ale můžete i nepečený dezert z oblíbených karamelových sušenek, který se dá připravit jednoduše i do skleničky, jako pohár. Ušetříte si tak nejen práci a místo v lednici, ale dezert se bude i lépe jíst.

Pokud milujete pudink, zamilujete si i italský dezert panna cotta ze smetany. Je velice jednoduchý a recept na něj najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová