Prostřete stoly! Jsou tu svatoštěpánské hody

26. prosince 2023 • 00:15

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky celého roku. Po Štědrém večeru následují ještě dva slavnostní dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána, které se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Proto prostřete stoly, dnes se chystají svatoštěpánské hody.

Co kraj, to jiné menu

Stejně jako na Boží hod vánoční ani o druhém svátku vánočním, jenž je zasvěcen svatému Štěpánovi, není přesně určeno, co se má daný den servírovat. Výběr pokrmů je čistě na hostiteli a místních či krajových zvyklostech. Nejčastěji se však podává drůbež, pečená husa nebo kachna. Tradiční přílohou jsou bramborové knedlíky a zelí. Výjimkou ale není ani příprava masa hovězího. Tradičním receptem je štěpánská hovězí pečeně. Základem chuti této sváteční speciality je hovězí loupaná plec nadívaná natvrdo uvařeným vejcem, šunkou a nakládanými okurčičkami. Následně protkaná uzeným špekem, který maso krásně provoní, se stává neodolatelným obědem. Nejlépe chutná se sklenkou dobře vychlazeného piva.

Nezapomeňte na výslužku

Z moučníků se pak v některých oblastech pečou například žitné koláčky s medem. Na štěpánskou koledu se zase pro koledníky přející hodně štěstí do dalšího roku oblastně chystá malá výslužka rozmanitého složení. Obvykle v podobě pečiva.

Upéct můžete třeba kremrole >>>

Video se připravuje ...

Inspirujte se naším svatoštěpánským menu a dolaďte to své k naprosté dokonalosti:

Chlebíčky s křenovou pomazánkou

Chlebíčky s křenovou pomazánkou jsou výtečným předkrmem, který povzbudí chuť na další chody Chlebíčky s křenovou pomazánkou jsou výtečným předkrmem, který povzbudí chuť na další chody • Autor: F.O.O.D.

Obložené chlebíčky jsou českým evergreenem, který zkrátka nemá chybu. Velmi oblíbenou a tradiční kombinací jsou ty se šunkou a bramborovým salátem. Jako předkrm k husí roládě se však výtečně hodí jemně pikantní varianta v podobě chlebíčků s křenovou pomazánkou. Povzbudí chuť na následující chody a pochutnají si na nich i ti nejnáročnější gurmáni.

Polévka s játrovými knedlíčky

Polévka je grunt a na svátečně prostřeném stole by neměla chybět Polévka je grunt a na svátečně prostřeném stole by neměla chybět • Autor: F.O.O.D.

Polévka je grunt, a tak nesmí její servírování chybět ani na svátečně prostřeném stole. Vsaďte na klasiku v podobě silného domácího vývaru s játrovými knedlíčky z drůbežích jater. Posílí, dodá energii a rozhodně si na ní pochutná celá rodina. Zkrátka polévka, jak má být.

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou Husí roláda s kaštanovou nádivkou • Autor: F.O.O.D.

Na svátek svatého Štěpána se tradičně servíruje husí pečeně. Vynikajícím receptem, který vezme všem strávníkům dech, je šťavnatá husí roláda s kaštanovou nádivkou podle časopisu F.O.O.D. Doplňte ji červeným a bílým sladkým zelím, chlupatými knedlíky a věřte, že na takovouhle hostinu budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček má v naší kuchyni dlouholetou tradici Biskupský chlebíček má v naší kuchyni dlouholetou tradici • Autor: F.O.O.D

Biskupský chlebíček má u nás dlouholetou tradici. Existuje na něj nespočet receptů. Jeho verze s bohatou směsí kandovaného ovoce, rozinek, mandlí a citronové kůry je však na vánoční stůl jako stvořená. Provoňte váš domov moučníkem, který pekly již naše babičky, a upečte ke kávě biskupský chlebíček.

Autor: red