Kari 5x jinak: Zkuste indické, thajské, vegetariánské nebo s krevetami
Připravte si doma populární a neskutečně voňavý pokrm plný koření, který připomíná ragú. Existuje v mnoha různých variantách, takže si vybere skutečně každý.
Není kari jako kari
Mnoho Evropanů si pokrm zvaný kari (nebo karí) plete se suchou směsí koření, jejímž základem je kurkuma, koriandr a římský kmín. Přestože jde o orientální směs, vytvořili ji Britové, aby napodobili chuť indických jídel. V Indii si směs určenou na přípravu pokrmu kari připravuje každý kuchař sám a říká se mu masála.
Kari jako jídlo pochází z Indie a stihlo si již podmanit celou Asii. A nejen tu. Existuje mnoho variant a druhů a ty se liší podle zemí nebo oblastí, kde se vaří. Samotné slovo kari pochází z tamilského kari neboli omáčka. Základem tohoto pokrmu je tedy omáčka plná asijského koření a bylin. V indické kuchyni připomíná svou konzistencí spíše guláš, v thajské zase řidší vývar.
Jednoduchou verzi kari si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Jak se kari připravuje?
Většinou se začíná restováním cibule, česneku, zázvoru a směsi koření nebo speciální kari pasty na oleji, aby se uvolnilo aroma. Žlutá kari pasta je nejméně pálivá a hodí se k plodům moře nebo rybám. Zelená kari pasta je ostřejší a výborně se doplňuje se zeleninou a kuřetem. Nejostřejší je červená kari pasta, která je ideální k červenému masu nebo rybám. Jakmile se koření nebo kari pasta rozvoní, přilije se kokosové mléko nebo vývar, případně obojí. Pak už můžete přidávat další suroviny podle vlastní chuti a fantazie. Maso, ryby, plody moře, zeleninu, nebo dokonce i ovoce. Výsledné kari by mělo být pikantní, až pálivé, a hlavně hezky barevné. Proto se často na závěr ještě posypává čerstvým koriandrem a nakrájenou červenou chilli papričkou.
Krevetové kari
Suroviny:
- 18 loupaných krevet
- 1 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
- 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
- 3-4 lžíce červené kari pasty
- 800 ml kokosového mléka
- 4 kafrové listy
- 5 lžic rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- šťáva z půlky limety
- 1 větší červená paprika
- 1 cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- pár lístků čerstvého koriandru
- 1 lžíce oleje
- sůl
Postup:
1. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme nasekaný zázvor a česnek. Přidáme kari pastu a lehce orestujeme.
2. Přilijeme asi třetinu kokosového mléka a necháme asi 5 minut vařit, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny. Poté přilijeme zbytek kokosového mléka a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, přidáme krevety, natrhané kafrové listy a začneme s dochucováním – přidáme cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a ochutnáme. Podle chuti můžete přidat ještě rybí omáčku nebo sůl, cukr či limetovou šťávu. Necháme probublat.
3. Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a můžeme orestovat na pánvi nebo rovnou přidat do kari. Pozor, zelenina by měla být stále křupavá a krevety by zase neměly být gumové.
4. Podáváme s rýží ozdobené chilli papričkou a koriandrem.
Cizrnové kari s dýní
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 300 g dýně, oloupané a nakrájené na kostky
- 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g nakrájených loupaných rajčat
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- citronová šťáva dle chuti
- sůl
- pepř
Postup:
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostky nakrájenou cibuli a orestujeme ji do sklovata. Poté přidáme koření a necháme ho rozvonět.
2. Pak přidáme na kostky nakrájenou dýni a společně orestujeme. Pozor, koření se nesmí spálit, jinak by vše zhořklo. Nakonec přidáme cizrnu.
3. Tuto směs zalijeme kokosovým mlékem, přidáme nakrájená rajčata a vaříme asi 12 minut pod pokličkou.
4. Poté pánev stáhneme z ohně, přidáme nasekaný koriandr a můžeme ještě dochutit citronovou šťávou.
5. Podáváme s obyčejnou či hnědou rýží.
Thajské zelené kari s hovězím masem
Suroviny:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce zelené kari pasty
- 500 ml kokosového mléka
- 400 g hovězí svíčkové
- 500 m kuřecího vývaru
- 4 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- hrst bazalky
- 100 g lilku
- 100 g bambusových výhonků
- 1 červená paprika
- 80 g zelených fazolek
- sůl
- pepř
- thajská bazalka a chilli paprička na ozdobení
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm kari pastu, aby se vůně uvolnila.
2. Poté přidáme několik lžic kokosového mléka, vše zahřejeme, dokud se na povrchu nezačne objevovat tuk.
3. Přidáme na nudličky nakrájené maso a necháme ho zatáhnout. Pak ho zalijeme zbylým kokosovým mlékem a vývarem. Ochutíme rybí omáčkou a cukrem a přivedeme k varu.
4. Vsypeme zeleninu, kterou jsme nakrájeli na stejně velké kousky, a povaříme asi 5 minut.
5. Ozdobíme bazalkou a chilli papričkou a podáváme s rýží.
Kari polévka s tofu a zeleninou
Suroviny:
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžičky červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 1 l vývaru
- hrst zelených fazolek
- 4 žampiony
- 1 červená paprika
- 1/4 brokolice
- 1 balíček tofu
- citronová šťáva
- sůl
- cukr
- čerstvý koriandr na posypání
Postup:
1. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme nadrobno nasekaný česnek, zázvor a kari pastu a restujeme asi 2 minuty.
2. Poté zalijeme kokosovým mlékem a vývarem a promícháme. Přidáme nasekané houby, zelené fazolky, papriku nakrájenou na proužky a brokolici rozebranou na růžičky a necháme asi 5 minut povařit.
3. Tofu nakrájíme na kostky, orestujeme na pánvi dozlatova a přidáme do polévky, kterou nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem, a posypeme čerstvým koriandrem.
Hovězí kari se žampiony
Suroviny:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 3 lžíce červené kari pasty
- 400 g libového hovězího masa
- 400 ml kokosového mléka
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 plechovka krájených rajčat
- 8 žampionů
- 1 červená paprika
- 3 lžíce rybí omáčky
- šťáva z limetky
- sůl
- chilli paprička a čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme oloupaný a nasekaný zázvor, přidáme na kostky nakrájenou cibuli a kari pastu a restujeme asi 2 minuty.
2. Poté přidáme na kousky nakrájené hovězí maso a necháme ho zatáhnout. Vše zalijeme kokosovým mlékem a vývarem a vaříme asi 10 minut.
3. K masu přidáme nakrájená rajčata z plechovky, na čtvrtky nakrájené žampiony, na proužky nakrájenou papriku a necháme provařit.
4. Dochutíme rybí omáčkou, solí a limetkovou šťávou.
5. Nakonec ozdobíme chilli papričkou a koriandrem a podáváme s rýží.