Nejlepší domácí trhané maso: Návod, jak ho připravit v troubě i v hrnci a tipy, s čím ho podávat
Trhané maso se stává čím dál populárnějším a není divu. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale je jednoduchá a výsledkem je voňavý a šťavnatý pokrm, který se rozplývá na jazyku. Ukážeme vám, jak si trhané maso připravit, i jak a s čím si ho co nejlépe vychutnat.
Trhané maso, známé jako „pulled meat,“ případně „pulled pork" či „pulled beef,“ podle toho, o jaký druh masa se jedná, má své kořeny v americké kuchyni, především v jižních státech USA. Domorodí obyvatelé tam po staletí připravovali maso tak, že ho pomalu vařili nebo pekli na otevřeném ohni. Mohli tak zužitkovat i tužší kusy masa, které díky tomuto způsobu přípravy zkřehly, zůstaly šťavnaté a získaly typickou kouřovou chuť.
Trhané maso si můžete připravit podle videa>>>
Nejčastěji se používá maso vepřové, velmi dobré je i maso hovězí a použít se dá také drůbeží. Ideální je vybrat kus s větším množstvím kolagenu, v případě vepřového například plec, krkovici nebo ramínko, z hovězího je ideální krk nebo kližka, u drůbežího můžete zvolit například kuřecí nebo kachní stehna.
Dejte mu čas
Základem přípravy trhaného masa je nespěchat. Musí se pomalu vařit nebo péct při nižší teplotě (přibližně 120 °C) tak dlouho, dokud maso není úplně měkké, aby se dalo snadno roztrhat vidličkou na vlákna. Maso lze péct v uzavíratelném grilu, v pekáči s víkem v troubě, osvědčilo se i vaření v pomalém hrnci. Ještě než dáte maso péct či vařit, je důležité ho ochutit kořením nebo marinádou.
Máte chuť si trhané maso připravit doma? Zkuste některý z těchto receptů:
Jednoduché trhané vepřové maso podle Romana Vaňka
Co budete potřebovat:
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci hrubě mletého pepře
- 10 g soli
Postup:
1. Maso ze všech stran potřete olejem, osolte ho a opepřete. Dejte ho do pekáče, přilijte vodu do výšky asi 1,5 cm a pekáč zakryjte poklicí. Dejte ho do trouby vyhřáté na 100 °C a pečte asi 10 hodin.
2. Pak maso odkryjte, přelijte ho výpekem, vraťte do trouby a pečte ještě další 4 hodiny.
3. Upečené maso vyndejte z trouby, nechte ho v pekáči částečně zchladnout a ještě teplého ho pomocí dvou vidliček natrhejte přímo v pekáči na malé kousky a důkladně promíchejte s výpekem. Podávejte ho například v rozkrojené housce potřené hořčicí a doplněné plátky kyselé okurky a červené cibule.
Rychlé trhané vepřové na medu
Co budete potřebovat:
- 2 kg vepřového masa
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 140 g rajčatového protlaku
- 100 g medu
- 80 g jablečného octa (bílý vinný nebo jablečný)
- 2 plné lžičky uzené papriky
- 3 lžíce worcesteru
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku čerstvě mletého pepře
- chilli dle chuti
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostky o straně asi 4 cm a dejte do pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, protlak, med, jablečný ocet, uzenou papriku, worcester, sůl, pepř a případně i chilli a dobře vše promíchejte.
2. Pekáček přiklopte, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 3 hodiny, dokud maso není úplně měkké. V půlce pečení vše promíchejte a případně podlijte trochou vody nebo vývaru.
3. Měkké maso nechte chvíli vychladnout, pak ho roztrhejte dvěma vidličkami na jednotlivá vlákna a podle potřeby ještě dochuťte solí nebo kořením.
Trhané maso vařené v hrnci
Co budete potřebovat:
- 1,5 - 2 kg vepřového nebo hovězího ramene
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 1 šálek rajčatové omáčky nebo kečupu
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte ho a dejte stranou.
2. Do hrnce s výpekem přidejte nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte nasekaný česnek a krátce opečte, až se rozvoní. Přidejte rajčatovou omáčku, jablečný ocet, hnědý cukr, uzenou papriku, sůl a pepř, promíchejte a krátce povařte.
3. Maso vraťte do hrnce, zakryjte ho pokličkou, snižte teplotu na minimum a maso nechte pomalu vařit 6-8 hodin, nebo dokud není tak měkké, že jej můžete lehce natrhat vidličkou. Místo vaření můžete maso i péct v troubě.
4. Hotové maso vyjměte z hrnce a pomocí dvou vidliček ho roztrhejte na malé kousky. Potom ho vraťte do omáčky a dobře promíchejte.
Jak si ho dokonale vychutnat?
Trhané maso je velmi univerzální a dá se využít na mnoho způsobů. Můžete ho podávat s různými omáčkami a pečivem. Nebo pro vás máme několik dalších tipů:
Sendviče a burgery
Takto se trhané maso podává nejčastěji, ideálně doplněné barbecue omáčkou, zelným salátem coleslaw, případně nakládanou nebo čerstvou zeleninou.
Tacos
Použijte trhané maso jako náplň do tacos spolu s guacamole, salsou a zakysanou smetanou.
Burritos
Trhané maso můžete použít i jako náplň do kukuřičných nebo pšeničných tortill, spolu s vařenou rýží, fazolemi a nastrouhaným sýrem. Burritos podávejte s rajčatovou salsou nebo zakysanou smetanou.
Pizza
Trhané maso může být i skvělou přísadou na pizzu. Přidejte ho spolu s cibulí, paprikou a sýrem na těsto a pečte, dokud nebude křupavé.
Saláty
Trhaným masem se dají také doplnit různé saláty, které díky němu získají další chuťový rozměr a budou sytější.
Plněné brambory
Použijte trhané maso jako náplň do pečených brambor. Posypte ho trochou nastrouhaného sýru, krátce zapečte, až se sýr rozpustí, a podávejte doplněné zakysanou smetanou.
Nachos
Skvělou zapečenou chuťovku třeba na večírek získáte, když posypete tortillové chipsy trhaným masem, nastrouhaným sýrem a nakrájenými nakládanými papričkami jalapeños a zapečete, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte s guacamole a rajčatovou salsou.
S kaší
Trhané maso můžete servírovat i jako teplé jídlo doplněné bramborovou, případně jinou kaší. Výborné je například mrkvové pyré, neobvyklá a velmi dobrá je slaná krupicová kaše.