Nejlepší domácí trhané maso: Návod, jak ho připravit v troubě i v hrnci a tipy, s čím ho podávat

18. července 2024 • 05:52

Trhané maso se stává čím dál populárnějším a není divu. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale je jednoduchá a výsledkem je voňavý a šťavnatý pokrm, který se rozplývá na jazyku. Ukážeme vám, jak si trhané maso připravit, i jak a s čím si ho co nejlépe vychutnat.

Trhané maso, známé jako „pulled meat,“ případně „pulled pork" či „pulled beef,“ podle toho, o jaký druh masa se jedná, má své kořeny v americké kuchyni, především v jižních státech USA. Domorodí obyvatelé tam po staletí připravovali maso tak, že ho pomalu vařili nebo pekli na otevřeném ohni. Mohli tak zužitkovat i tužší kusy masa, které díky tomuto způsobu přípravy zkřehly, zůstaly šťavnaté a získaly typickou kouřovou chuť.

Trhané maso si můžete připravit podle videa>>>

Nejčastěji se používá maso vepřové, velmi dobré je i maso hovězí a použít se dá také drůbeží. Ideální je vybrat kus s větším množstvím kolagenu, v případě vepřového například plec, krkovici nebo ramínko, z hovězího je ideální krk nebo kližka, u drůbežího můžete zvolit například kuřecí nebo kachní stehna.

Dejte mu čas

Základem přípravy trhaného masa je nespěchat. Musí se pomalu vařit nebo péct při nižší teplotě (přibližně 120 °C) tak dlouho, dokud maso není úplně měkké, aby se dalo snadno roztrhat vidličkou na vlákna. Maso lze péct v uzavíratelném grilu, v pekáči s víkem v troubě, osvědčilo se i vaření v pomalém hrnci. Ještě než dáte maso péct či vařit, je důležité ho ochutit kořením nebo marinádou.

Máte chuť si trhané maso připravit doma? Zkuste některý z těchto receptů:

Jednoduché trhané vepřové maso podle Romana Vaňka

Co budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 lžíci hrubě mletého pepře
  • 10 g soli

Postup:

1. Maso ze všech stran potřete olejem, osolte ho a opepřete. Dejte ho do pekáče, přilijte vodu do výšky asi 1,5 cm a pekáč zakryjte poklicí. Dejte ho do trouby vyhřáté na 100 °C a pečte asi 10 hodin.

2. Pak maso odkryjte, přelijte ho výpekem, vraťte do trouby a pečte ještě další 4 hodiny.

3. Upečené maso vyndejte z trouby, nechte ho v pekáči částečně zchladnout a ještě teplého ho pomocí dvou vidliček natrhejte přímo v pekáči na malé kousky a důkladně promíchejte s výpekem. Podávejte ho například v rozkrojené housce potřené hořčicí a doplněné plátky kyselé okurky a červené cibule.

Rychlé trhané vepřové na medu

Co budete potřebovat:

  • 2 kg vepřového masa
  • 2  velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g medu
  • 80 g jablečného octa (bílý vinný nebo jablečný)
  • 2 plné lžičky uzené papriky
  • 3 lžíce worcesteru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku čerstvě mletého pepře
  • chilli dle chuti

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky o straně asi 4 cm a dejte do pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, protlak, med, jablečný ocet, uzenou papriku, worcester, sůl, pepř a případně i chilli a dobře vše promíchejte.

2. Pekáček přiklopte, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 3 hodiny, dokud maso není úplně měkké. V půlce pečení vše promíchejte a případně podlijte trochou vody nebo vývaru.

3. Měkké maso nechte chvíli vychladnout, pak ho roztrhejte dvěma vidličkami na jednotlivá vlákna a podle potřeby ještě dochuťte solí nebo kořením.

Trhané maso vařené v hrnci

Co budete potřebovat:

  • 1,5 - 2 kg vepřového nebo hovězího ramene
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 šálek rajčatové omáčky nebo kečupu
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky mleté ​​uzené papriky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte ho a dejte stranou.

2. Do hrnce s výpekem přidejte nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte nasekaný česnek a krátce opečte, až se rozvoní. Přidejte rajčatovou omáčku, jablečný ocet, hnědý cukr, uzenou papriku, sůl a pepř, promíchejte a krátce povařte.

3. Maso vraťte do hrnce, zakryjte ho pokličkou, snižte teplotu na minimum a maso nechte pomalu vařit 6-8 hodin, nebo dokud není tak měkké, že jej můžete lehce natrhat vidličkou. Místo vaření můžete maso i péct v troubě.

4. Hotové maso vyjměte z hrnce a pomocí dvou vidliček ho roztrhejte na malé kousky. Potom ho vraťte do omáčky a dobře promíchejte.

Jak si ho dokonale vychutnat?

Trhané maso je velmi univerzální a dá se využít na mnoho způsobů. Můžete ho podávat s různými omáčkami a pečivem. Nebo pro vás máme několik dalších tipů:

Sendviče a burgery

Takto se trhané maso podává nejčastěji, ideálně doplněné barbecue omáčkou, zelným salátem coleslaw, případně nakládanou nebo čerstvou zeleninou.

Video se připravuje ...

Tacos

Použijte trhané maso jako náplň do tacos spolu s guacamole, salsou a zakysanou smetanou.

Tacos s trhaným masem Tacos s trhaným masem • Autor: iStock

Burritos

Trhané maso můžete použít i jako náplň do kukuřičných nebo pšeničných tortill, spolu s vařenou rýží, fazolemi a nastrouhaným sýrem. Burritos podávejte s rajčatovou salsou nebo zakysanou smetanou.

Pizza s trhaným masem Pizza s trhaným masem • Autor: iStock

Pizza

Trhané maso může být i skvělou přísadou na pizzu. Přidejte ho spolu s cibulí, paprikou a sýrem na těsto a pečte, dokud nebude křupavé.

Saláty

Trhaným masem se dají také doplnit různé saláty, které díky němu získají další chuťový rozměr a budou sytější.

Salát s trhaným masem Salát s trhaným masem • Autor: iStock

Plněné brambory

Použijte trhané maso jako náplň do pečených brambor. Posypte ho trochou nastrouhaného sýru, krátce zapečte, až se sýr rozpustí, a podávejte doplněné zakysanou smetanou.

Nachos

Skvělou zapečenou chuťovku třeba na večírek získáte, když posypete tortillové chipsy trhaným masem, nastrouhaným sýrem a nakrájenými nakládanými papričkami jalapeños a zapečete, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte s guacamole a rajčatovou salsou.

Nachos s trhaným masem Nachos s trhaným masem • Autor: iStock

S kaší

Trhané maso můžete servírovat i jako teplé jídlo doplněné bramborovou, případně jinou kaší. Výborné je například mrkvové pyré, neobvyklá a velmi dobrá je slaná krupicová kaše.

Autor: Anna Kopečková