Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí

10. června 2023 • 10:00

Každý rok je to v létě stejné. I když víme, že smažit se na sluníčku má svá rizika, toužíme po krásně opálené pleti. Vyzrajte na to chytře. Dejte si potraviny, které vám zajistí opálení tím nejpřirozenějším a navíc velmi příjemným a chutným způsobem. 

Všichni víme, jaké nebezpečí přináší příliš mnoho času na slunci. Čas strávený venku, i když je zataženo, znamená přímé vystavení škodlivým UV paprskům, které mohou vést až k rakovině kůže. Použitím kvalitního opalovacího krému tomu lze sice předejít, nicméně i tak je potřeba být opatrný. Samozřejmě můžete zamířit do solária nebo se natírat samoopalovacím krémem. I tyto alternativy ale mají svá negativa.

Krásné opálení můžete získat třeba i díky polévce z pečených paprik >>>

Mnohem bezpečnějším a také příjemnějším způsobem, jak dát vaší pokožce barvu připomínající opálení na pláži, je konzumace určitých druhů ovoce a zeleniny. Konkrétně těch, které obsahují barviva zvaná karotenoidy, nejčastěji beta-karoten, což je provitamin vitaminu A a velmi silný antioxidant, který má ještě jednu kouzelnou vlastnost – dokáže snižovat známky stárnutí. Vědci dokonce tvrdí, že budete díky němu vypadat lépe než všichni vaši přátelé, kteří se každý den smaží na sluníčku. Jedna studie provedená na univerzitě v britském Leeds zjistila, že lidé, kteří měli přirozené opálení podpořené stravou bohatou na beta-karoten, byli hodnoceni jako „atraktivnější“ než osoby opálené jen od slunce. Existují totiž dva typy zbarvení kůže: takzvané karotenoidní zbarvení, které získáte právě konzumací určitého ovoce a zeleniny s vysokým obsahem beta-karotenu, a melaninové zbarvení, které získáte ze slunce.

Doplňte je něčím mastným

Některé zdroje beta-karotenu najdete mezi ovocem a zeleninou snadno podle žlutého až červeného zbarvení, ale obsahují ho i druhy, které mají zelenou barvu. Náš organismus přeměňuje beta-karoten na vitamin A, který je rozpustný v tucích. Aby ho tedy tělo zužitkovalo co nejlépe, měli byste potraviny bohaté na beta-karoten jíst v kombinaci s tuky. Je to opravdu důležité. Když si dáte například špenát bez tuku, využije vaše tělo jen 6 % beta-karotenu. Když k němu přidáte tuk, zvýší se obsah vstřebaného beta-karotenu, který pak způsobí zhědnutí vaší pokožky, na 60 %!  I proto se například italská bruschetta s rajčaty nebo grilované papriky vydatně zakapávají olivovým olejem.

Jaké potraviny byste tedy měli zařadit do jídelníčku, pokud toužíte po krásně zbarvené pleti bez rizika?

Mrkev

Mrkev, kterou už staří Římané nazývali královnou zeleniny a užívali ji k posílení milostného života, má spoustu vitaminu A. Stačí jeden kousek a získáte víc než 200 % doporučené denní dávky. Potíž je jen v tom, že u syrové mrkve dokáže naše tělo přeměnit na vitamin A jen asi čtvrtinu beta-karotenu. Toužíte-li tedy po krásném opálení, dejte si ji tepelně upravenou a s trochou tuku. Můžete ji třeba upéct v troubě a podávat s petrželkovým pestem nebo z ní uvařit skvělou krémovou polévku s kokosovým mlékem.

Pečená mrkev Pečená mrkev • Autor: iStock

Sladké brambory

Další oranžová zelenina, tedy sladké brambory neboli batáty, je jednou z nejvšestrannějších druhů zeleniny. Dají se z nich udělat výborné hranolky, špízy na grilu i sladký koláč. Kromě vysokého množství beta-karotenu jsou také bohaté na vitamin B6 a draslík, což jsou dvě látky důležité pro zdravé srdce.

Kapusta

Věděli jste, že nenápadná kapusta patří k nejzdravějším potravinám? Možná vám to opakovala stále dokola i vaše babička, když jste se jako děti ošklíbali nad dušenou kapustou na talíři. Kromě toho, že obsahuje obrovské množství vitaminů a minerálních látek, má kapusta i jednu další výhodu, která souvisí s tím, jak vypadáte. Ano, obsahuje velké množství beta-karotenu, přestože je zelená. Další důvod navíc, abyste ji zařadili do svého jídelníčku. Když se totiž správně připraví, je výborná. Přidejte ji do polévky nebo si z ní upečte křupavé chipsy.

Kapustové chipsy Kapustové chipsy • Autor: iStock

Brokolice

Další zelený zástupce potravin s vysokým obsahem červenožlutého barviva a navíc velkým množstvím vitaminu C. Ten je důležitý nejen pro dobrou imunitu, ale také podporuje produkci kolagenu. V kombinaci s beta-karotenem tak bude po brokolici vaše pleť krásně zbarvená a zároveň vyhlazená. Co chtít víc? Snad jen nějaký recept, jak si brokolici chutně připravit. Co ji třeba přidat do těstovin? Nebo z ní uvařte hustou krémovou polévku.

Špenát

A ještě jedna zelená zelenina. Špenát kromě beta-karotenu obsahuje ve svých listech spoustu vitaminu K, který reguluje srážlivost krve a pomáhá udržovat zdravé kosti. Zkuste si ho udělat po indicku s vynikajícím sýrem halloumi nebo z něj uvařte krémové italské risotto s voňavými bylinkami. 

Italské špenátové risotto Italské špenátové risotto • Autor: iStock

Červená paprika

Karotenoidy v paprikách fungují stejně jako ve výše zmíněných druzích zeleniny, takže vaše kůže po nich nezčervená, ale získá krásný odstín připomínající opálení. Bonusem je i vysoké množství vitaminu C, který je takovým kosmetickým elixírem mládí. Až budete grilovat, nezapomeňte přihodit na mřížku grilu i papriky plněné směsí z ricotty, nivy, vejce a bylinkového pesta. Z pečených paprik si můžete udělat i výbornou polévku s ricottovými knedlíčky.

Bruschetta s rajčaty Bruschetta s rajčaty • Autor: iStock

Rajčata

Stejně jako u paprik i v případě rajčat červená barva značí přítomnost velkého množství karotenoidů. Konkrétně jde o jeden velmi důležitý, který se nazývá lykopen. Tento silný antioxidant je považován za účinného obránce proti mnoha onemocněním, například chorobám srdce, rakovině, šedému zákalu nebo astmatu. Dost důvodů na to, abyste si rajčata užívali, jak jen to půjde. Ať už je přidáte do těstovin, letní bramboračky, nebo z nich uděláte rychlou svačinku na grilu, pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro své zdraví a krásu.

Salát s grilovanými broskvemi Salát s grilovanými broskvemi • Autor: iStock

Broskve

Máloco se vyrovná sladké a šťavnaté letní broskvi a vy teď máte o důvod víc, proč si broskve letos pořádně užít. Ne nadarmo se říká, že má někdo tváře jako broskvičky. I toto ovoce má hodně karotenoidů, které vám dodají krásnou barvu a také vysoký obsah draslíku, který pomáhá udržovat správnou funkci mozku a hladinu krevního tlaku. Takže až budete mít letos v létě chuť na něco sladkého, sáhněte po broskvích nebo z nich rovnou upečte koláč. A jestli nejste na sladké, přidejte si je třeba do salátu nebo k masu.

Mango

I sladké mango dokáže notně podpořit opálení. Toto tropické ovoce je nejen plné karotenoidů. Obsahuje i antioxidanty, které prokazatelně zabraňují rakovině (zejména tlustého střeva, prsu nebo prostaty). To už je hodně velký důvod, proč si z manga dělat nejen smoothie nebo osvěžující limonádu, ale třeba i salsu ke grilovanému masu nebo letní cheesecake.

Autor: AK