Rychlá večeře z pánve: Připravte ty nejlepší omelety a frittaty pro velké i malé gurmány

30. září 2021 • 00:15

Chutná, jednoduchá a samozřejmě rychlá, taková je vaječná omeleta. Díky pestrým přísadám ji lze snadno obměnit, a vždy si tak pochutnat na zcela jiné přímo královské večeři. Až okusíte např. květákovou omeletu s nivou a slaninou, uvidíte, že se vám ze vší té dobroty budou dělat až boule za ušima.

Jako skvělou večeři, ale i vydatnou snídani si můžete připravit výtečnou omeletu či frittatu, které opravdu zasytí a jejich příprava vám nezabere ani příliš mnoho času. Říkáte si, že vás na rozmíchaných vejcích nalitých na pánev už nemůže nic překvapit? Nenechte se mýlit. I ze zdánlivě obyčejného jídla totiž snadno vykouzlíte naprostou delikatesu.

Ačkoli jsou základem omelety i frittaty vejce a oba pokrmy se mohou jevit na první pohled zdánlivě podobně, svojí přípravou i výslednou chutí vás přesvědčí o opaku. Zatímco je zářivě zlatavá omeleta, jejíž český název vzešel z francouzského slova omelette, v naší kuchyni velmi dobře známá, a setkat se tak můžete i s jejím lidovým označením amoleta nebo dokonce omoleta, o něco vydatnější a na použité ingredience pestřejší frittata se do našich jídelníčků propisuje pozvolněji.

Frittata je velmi oblíbeným italským pokrmem velmi podobným „naší“ omeletě, oproti ní je však pestřejší na složení, může obsahovat více druhů zeleniny, sýry, maso, uzeninu, rýži či těstoviny, a připravována je tak ve vyšší vrstvě. Frittata se proto po prvotním pozvolném zapečení spodní strany na pánvi vkládá do rozehřáté trouby, aby se rovnoměrně zpevnila i její vrchní část, ale střed zůstal stále vláčný. Možná je i příprava pouze v troubě. Servíruje se nakrájená na trojúhelníkové výseče a velmi oblíbená je zatepla i zastudena.

Omeletu na talíři můžete naopak obohatit různými náplněmi nebo pestrými oblohami. Často ale bývá mnoho ingrediencí přidáváno do vaječného základu již při její přípravě.

Inspirujte se našimi recepty a ještě dnes vyzkoušejte např.:    

Cibulovou omeletu s uzeným masem a opečeným chlebem

Hermelínovou omeletu

Omeletu s topinambury a kozím sýrem

Květákovou omeletu s nivou

Bramborovou frittatu se špenátem a fazolemi

Omeletu s kuskusem a sušenými rajčaty

Frittatu s rýží, hráškem a žampiony

Celerovou omeletu

Těstovinovo-houbovou omeletu

Frittatu s cuketou

Omeletu s hráškem a kozím sýrem

Autor: VDŠ