Pochutnejte si jako Emily in Paris: Prožijte svůj lahodný den s jedním z šesti francouzských receptů

7. ledna 2023 • 00:00

Existuje spousta důvodů, proč milovat Francii. Od romantických francouzských slůvek přes záviděníhodnou módu až po okouzlující města i venkov. A dalším důvodem je i vynikající jídlo, které si můžete vychutnat i prostřednictvím protagonistky seriálu Emily in Paris z produkce Netflixu.

Mladá a krásná Američanka Emily Cooper v podání Lily Collins se přestěhuje z Chicaga do Paříže, kde začíná spolu s novou prací i zcela jiný život. Poznává nové přátele, novou lásku i nové chutě.

K Francii neodmyslitelně patří i cibulačka >>>

Video se připravuje ...

Díky seriálu si můžete užít tu pravou esenci Francie – její módu, krásné scenerie hlavního města a především vynikající francouzskou kuchyni. Jedna z hlavních postav seriálu, Gabriel, je dokonce šéfkuchař. Jak by se tedy nemohlo vše točit kolem dobrého jídla, nad kterým se vám budou sbíhat sliny! Vychutnejte si ho nejen prostřednictvím obrazovky. Máme pro vás recepty na pravé francouzské lahůdky.

Nejnadýchanější omeleta

Scéna, kterou diváci seriálu milují, je hned v první řadě, kdy šéfkuchař Gabriel připravuje pro Emily tu nejnadýchanější omeletu. Tajemstvím francouzských omelet je jednak technika přípravy, kdy se vejce nesmí dělat příliš dlouho, aby nebyla omeleta vysušená. Také se do ní přidává žloutek navíc, který omeletě dodá bohatší a krémovitější chuť.

Mimochodem, Gabriel dokáže udělat luxusní delikatesu i z obyčejného pórku:

Připravte si pravou francouzskou omeletu, která bude přesně taková, jakou v seriálu dělá Gabriel:

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • špetku soli a mletého pepře
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel a estragon)
  • 1 lžíci nastrouhaného sýru gruyère

Postup:

1. Máslo nakrájejte na malé kostičky a nechte ztuhnout v mrazáku.

2. V míse důkladně rozšlehejte vejce a žloutek se špetkou soli a pepře. Přidejte nasekané bylinky a půlku nakrájeného másla a znovu prošlehejte.

3. Do studené pánve dejte zbylé máslo a zahřejte ho, až se rozpustí. Přilijte vaječnou směs a začněte ji hned míchat. Druhou rukou pohybujte pánvičkou dopředu a dozadu.

4. Jakmile asi po dvou minutách vejce získají krémovitou strukturu (připomínají polotekutá míchaná vejce), přestaňte míchat, povrch uhlaďte, posypte sýrem a nechte asi půl minuty dojít.

5. Hotovou omeletu uvolněte od boků pánve, srolujte ji a přesuňte na talíř. 

Pain au chocolat

Typické francouzské pečivo, do kterého se Emily zamiluje hned na začátku seriálu a chodí si ho pravidelně kupovat do místního pekařství. Nelze se jí moc divit. Pain au chocolat se dělá z jemného máslového kynutého těsta a plní se kousky čokolády. Těsto se při pečení krásně nafoukne a čokoláda rozteče. Už se vám sbíhají sliny? Upečte si tuhle dobrotu doma podle tohoto receptu. Nebo vyzkoušejte klasické francouzské croissanty.

Křupněte si s crème brûlée

Jednou z nejikoničtějších scén z první sezóny Emily v Paříži je moment, kdy módní návrhář Pierre Cadault rozbíjí lžičkou crème brûlée. Emily ho přijde navštívit ve chvíli, kdy návrhář leží v posteli s tácem plným misek s crème brûlée a nabídne je Emily. „Ne, díky,“ odmítne ona. „Ne, ne – nejíst. Ty jen…“ odpoví Cadault a začne lžičkou bouchat do misek a prolamovat křupavou karamelovou krustu na povrchu dezertů. „Zkus to. Je to hrozně příjemné.“

Můžete to zkusit i vy, když si tento rafinovaný francouzský dezert připravíte doma. Uspokojí vás nejen typický zvuk při prolomení sladké krusty, ale i krém, který se ukrývá pod ní. Jediné prolomení krustičky a ochutnání vás rázem přivede k závislosti na tomhle úžasném francouzském dezertu. Není tak těžké ho připravit. Máme pro vás hned několik verzí:

Klasické crème brûlée

Crème brûlée s bobkovým listem

Pomerančové crème brûlée

Francouzské crêpes

Během prvních dvou řad seriálu prožívá Emily románek s Gabrielem, který je ovšem na začátku seriálu ještě ve vztahu s Camille, Emilinou kamarádkou. Už v té době ale pomáhá Emily, která se potýká s potížemi v nové práci. A také jí ukáže místo, kde dělají skvělé palačinky. A Emily, která je čím dál unavenější ze svých citů k muži, který je nedostupný kvůli vztahu s jinou ženou, jednou ostýchavě před Gabrielem pronese: „Nejsem někdo, kdo se může dělit o palačinku. Potřebuji celou palačinku.“

Ani vy se nedělte o palačinku. Udělejte si ji hezky tenkou, jak to mají ve Francii rádi, a se svěžím pomerančem podle tohoto receptu.

Ikonický francouzský drink

Postavy v seriálu mají obvykle v ruce nějaký drink, ať už jsou někde venku s přáteli, na některé z elegantních pracovních akcí, nebo doprovázejí Mindy na jednom z jejích mnoha nočních tahů.

Camille, jedna z prvních francouzských kamarádek, které Emily v Paříži najde, pochází z rodiny, která vlastní společnost Champére vyrábějící šampaňské. A tak není divu, že v seriálu teče šampaňské skoro proudem. Vy si z něj můžete umíchat i jeden z nejznámějších koktejů, které se ze šampaňského nebo sektu připravují – French 75. Vznikl před více než stoletím, během první světové války přímo v Paříži a název dostal po rychlopalném 75mm dělostřeleckém dělu M1897 francouzské armády. Původně se připravoval z koňaku, později také z whisky, tequily a dalších druhů alkoholu a nakonec se stal nejoblíbenějším gin. Ať už zvolíte jakýkoli alkohol, důležité je použít kvalitní značku a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.

Co budete potřebovat:

  • 30 ml ginu
  • 60 ml šampaňského nebo sektu
  • 15 ml čerstvé citronové šťávy
  • 15 ml cukrového sirupu
  • kůru z citronu na ozdobení

Postup:

V šejkru s ledem promíchejte gin, citronovou šťávu a cukrový sirup. Přelijte přes sítko do vysoké úzké sklenice na sekt (flétny), dolijte vychlazeným šampaňským nebo sektem a lehce promíchejte. Nakonec sklenku ozdobte kůrou z citronu.

Autor: AK