Dotek Francie: Vychutnejte si opravdové delikatesy i u vás doma a za pár korun!

7. června 2022 • 00:00

Francie, země vína, sýrů a také báječných jídel a dokonalých moučníků, kterým jen tak někdo neodolá. Připravte si doma stylové menu, které vás na okamžik přenese až na vrchol Eiffelovky a dopřeje vám skutečný gurmánský požitek.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá a potěší i toho nejnáročnějšího gurmána. Pro snídaně je typický francouzský chleba s džemem nebo croissanty. Obědy bývají skromné, obvykle postačí sendvič. Večeře mívají tři chody a nesou se v honosném duchu. Zahrnují předkrm, hlavní chod a delikátní dezert. 

Francouzské polévky si zamilujete

Nejznámější francouzská polévka je bezesporu cibulačka. Polévka z cibule, česneku a bílého vína ovoněná tymiánem se podává nejčastěji s krutony z francouzské bagety. Sýr gruyère přidejte ještě do horké polévky, aby se rozpustil. Z Marseille pochází vydatná hustá bujabéza. Polévka, jejíž unikátní chuť přináší ryby, krevety, mušle, zelenina a bylinky, vás uchvátí už při prvním ochutnání.

Francouzi si také umí vychutnat i česnečku! Zkuste ji podle tamního receptu >>>

Svačinka à la quiche

Quiche neboli česky kyš je jeden z nejznámějších druhů francouzského slaného koláče. Báječně poslouží jako vydatný předkrm, svačinka i večeře. Příprava quiche je snadná a navíc ho můžete vyzkoušet na několik způsobů. Vsaďte na zdravou a sytou svačinku v podobě quiche s červenou řepou a sýrem. Mile překvapí i quiche s cibulí a olivami. 

Slané koláče se těší velké oblibě, jsou totiž stejně skvělé ke svačině i k obědu. Slané koláče se těší velké oblibě, jsou totiž stejně skvělé ke svačině i k obědu. • Autor: iStock

Oběd, nebo večeře? Hlavní chod ve stylu Francie

Ryba na estragonu vás okamžitě přenese do Provence. Omáčka z bylinek a koření dodá rybě ten správný šmrnc. Velkou výzvu přinesou telecí líčka na víně. Tradiční pokrm vyžaduje čas i dodržení celého postupu, ale výsledek bude stát za to! Ty největší gurmány potěšíte hovězím bourguignon. Maso s rajčatovou omáčkou, zeleninou a žampiony skvěle doplňuje vůně červeného vína. Kdo by neznal ratatouille. Tento pokrm plný zeleniny uvítají nejen vegetariáni. Podávat lze jako hlavní chod i neobvyklou přílohu k masu či rybě. Stejně tak všestranné jsou i gratinované brambory s cibulí, česnekem, smetanou a čedarem.

Dezerty Francouzi zkrátka umějí!

Voní máslem a rumem a je vláčný a nadýchaný jako obláček. Francouzský jablkový koláč je moučník, který můžete podávat se šlehačkou, ale i bez ní chutná skvěle. Koláč, který tu za žádnou cenu nesmí chybět je Tarte tatin aneb obrácený koláč z listového těsta, šťavnatých jablek a voňavého karamelu, který vznikl zcela omylem. Třešňový clafoutis je něco jako naše česká bublanina. Dobrota ze smetanového korpusu je zdobena třešněmi a poprášena moučkovým cukrem. Dalším typickým dezertem pro Francii je bezesporu čokoládové suflé. S vhodnými formičkami a kvalitní čokoládou se přípravy této delikatesy nemusíte obávat. Delikátní zákusky v podobě eklérek s černým rybízem a ruby čokoládou se hodí i na každou slavnostní příležitost.

Domácí francouzský quiche >>>

Autor: DF, TR