Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Máte stále v mrazáku zásobu pečiva? Je to skvělý způsob, jak předejít plýtvání a mít ho k dispozici v podstatě kdykoli. Možná se vám ale stává, že po vytažení z mrazničky je jaksi gumové. Existuje naštěstí trik, díky kterému zůstane pečivo i po rozmrazení krásně křupavé a s nadýchaným vnitřkem.
Chléb, rohlíky či bagety někdy nakoupíme zbytečně ve velkém. Určitě lepší než je vyhodit je použít je na strouhanku nebo zmrazit. Jestliže si chcete vychutnat křupavé rohlíky nebo měkký krajíc chleba i po několika dnech či týdnech v mrazáku, je důležité při jejich mrazení a následném rozmrazování postupovat správně.
Víte, jak udělat kvásek na chleba?
Zdroj: Recepty.cz, CNC
Jak na to, aby pečivo neztratilo chuť?
Nejdůležitější při mrazení pečiva je obal. Ten by měl být nejlépe dvojitý. Nejprve použijte papír, například pečicí, a poté vzduchotěsnou nádobu nebo plastový sáček. Tím se pečivo chrání před spálením mrazem, nežádoucími pachy a také si zachová svou strukturu. Jakmile pečivo zabalíte do plastového sáčku, zkuste z něj vytlačit co nejvíce vzduchu.
Jak dlouho vydrží v mrazničce?
Menší pečivo, jako jsou rohlíky nebo bagety, by se mělo spotřebovat do měsíce až dvou. Chleba vám v mrazáku vydrží dva až tři měsíce. Nezapomeňte, že stejně jako ostatní potraviny i pečivo mrazte jen jednou. Po rozmrazení je nutné ho co nejdříve sníst, proto vytáhněte z mrazáku jen tolik, kolik potřebujete. Pečivo rozhodně znovu nezamrazujte.
Jak postupovat při rozmrazování?
Určitě k rozmrazování pečiva nepoužívejte mikrovlnku, jinak vytáhnete úplně gumovou hmotu. Asi nejjednodušší způsob je nechat pečivo rozmrazit při pokojové teplotě. Krajíce chleba a menší pečivo se rozmrazí během několika desítek minut, celý bochník bude potřebovat pár hodin.
Trik pro křupavou kůrku
Jestliže chcete mít pečivo křupavé, jako by ho pekař právě vytáhl z pece, zkuste malý trik. Zmrazené pečivo dejte na pár vteřin pod co nejteplejší tekoucí vodu. Opravdu jen na krátkou chvíli, stačí, aby se povrch lehce navlhčil. Ihned poté vložte vlhké pečivo na mřížku do předem vyhřáté trouby (ideálně na 180–200 °C). Horká voda vytvoří na povrchu páru, která pomůže kůrce znovu získat křupavost, zatímco vnitřek zůstane krásně měkoučký a vláčný.
Upečte si vlastní ciabattu:
Autor/zdroj: Alice Rossi, CNC
Zdroj: Recepty.cz, Bistronachlebu.cz, Healthline.com, Varecha.pravda.sk