Potraviny, které rozhodně nepatří do mrazáku. Nemáte je tam náhodou také?

20. února 2024 • 04:24

Zmrazit potraviny, kterých jste nakoupili moc, aby se vám nezkazily, je ideální cesta, jak je uchovat a neplýtvat jídlem. Ale zatímco některým zmrazení nevadí, nebo dokonce i svědčí, jiné jsou pro takto nízké teploty naprosto nevhodné. Víte, které potraviny byste do mrazáku určitě dávat neměli? 

1. Zelenina s vysokým obsahem vody  

Většinu zeleniny můžete bez problémů zamrazit, aniž by se s ní cokoliv stalo. Výjimkou je zelenina, která má vysoký obsah vody. Například rajčata, okurky, ředkvičky nebo listové saláty. Důvodem je, že po rozmrazení mají kašovitou konzistenci a zasyrova si na nich nepochutnáte. Podobně to je i s listovým špenátem, ale u toho to tolik nevadí, protože ho pak tepelně upravíte

Brokolici můžete zmrazit bez obav a kdykoli si z ní udělat tuto výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

2. Brambory

Syrové brambory do mrazáku nedávejte Syrové brambory do mrazáku nedávejte • Autor: iStock

Do mrazáku nedávejte ani syrové brambory. Po rozmrazení totiž ztratí svou pevnou konzistenci, budou kašovité a změní se i jejich chuť, budou nasládlé. Kromě toho je zbytečné dávat je do mrazáku, protože při správném skladování vydrží bez úhony i několik měsíců. Zmrazit ale můžete brambory tepelně upravené, například bramborové krokety, domácí hranolky nebo bramborovou kaši.

3. Mléčné výrobky  

Měkké sýry ani mléko do mrazáku nedávejte Měkké sýry ani mléko do mrazáku nedávejte • Autor: iStock

Tvrdé sýry typu parmazán nebo velmi stará gouda zamrazení vydrží beze změny textury, obzvláště pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte. Bez obav můžete dát do mrazáku i mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jako je smetana ke šlehání nebo máslo. Většina ostatních mléčných výrobků ale teploty pod bodem mrazu nenese zrovna dobře. U jogurtů a mléka (včetně plnotučného) se po rozmrazení oddělí tekutina a budou hrudkovaté a měkké a čerstvé sýry zase naprosto změní texturu a budou kašovité.

4. Některé ovoce  

Ani ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, raději do mrazáku nedávejte Ani ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, raději do mrazáku nedávejte • Autor: iStock

Není nic lepšího než koupit si sezonní ovoce za skvělé ceny v množství větším, než dokážete sníst, a pohodlně ho část zamrazit, abyste jej měli vždy po ruce, například do ranního smoothie nebo ovesné kaše. I když mnoho plodů nízké teploty snáší naprosto bez problémů, jablka, melouny a například citrusy držte od mrazničky raději dál.

5. Vejce  

Nikdy nezamrazujte celá vejce, syrová ani vařená Nikdy nezamrazujte celá vejce, syrová ani vařená • Autor: iStock

Ani vejce nejsou k zamrazení vhodná, syrová ani tepelně upravená. Pokud je dáte do mrazničky syrová, popraská vám skořápka a obsah vyteče. Uvařená zase změní svou texturu, budou gumová a moc si na nich nepochutnáte. Jediný způsob, jak lze vejce zamrazit, je, když zasyrova oddělíte žloutky a bílky, dáte je do vhodných nádob (můžete použít i tvořítka na led) a zmrazíte je takto odděleně. 

6. Omáčky  

Do mrazáku se nehodí ani majonéza nebo tatarka Do mrazáku se nehodí ani majonéza nebo tatarka • Autor: iStock

Větší množství svíčkové nebo rajské klidně zamrazit můžete, ale rozhodně do mrazničky neukládejte dochucovací omáčky, jako jsou barbecue, hořčice nebo například majonéza či tatarka. Zahušťovadla, která jsou v nich obsažena, jsou velmi citlivá na nízké teploty, a po rozmrazení se tak změní struktura těchto omáček – jejich tekuté složky se začnou oddělovat a vy je můžete rovnou hodit do koše.

Domácí majonézu si můžete připravit jen ze dvou ingrediencí>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK