Filé: Dobrota, se kterou se dá kouzlit, i když ji vytáhnete z mrazáku. Je libo klasika, na paprice nebo s omáčkou?
Rybí filé stále patří mezi oblíbené obědy pro malé i velké strávníky! Filé můžete připravit na několik způsobů a ochutit se dá téměř čímkoliv. Vyzkoušejte filé na zelenině, paprice nebo neotřelou variantu v jogurtovo-hořčicovém kabátku.
Ryby obsahují mnoho vitaminů, bílkovin, jodu, zdravých tuků, a proto by ve vašem jídelníčku měly mít své čestné místo. Konzumace ryb se doporučuje minimálně dvakrát do týdne. Zapomeňte na složité recepty a dopřejte si dávku vitaminů v podobě rybího filé, které můžete připravit na několik způsobů a přitom vás vždy potěší.
Jak vykouzlit nečekanou dobrotu z mraženého filetu >>>
Filé na zelenině
Vyzkoušejte filé na zelenině, které zachutná celé vaší rodině. Filé pečete v pekáčku společně s mrkví, cuketou a jarní cibulkou. Před zapékáním rybu posypte estragonem a strouhankou. Podávejte nejlépe se šťouchanými nebo pečenými brambory.
Zapečené filé na špenátu
Ochutnejte zapečené filé na špenátu, které je podlévané bílým vínem a ovoněné čerstvým tymiánem. Zapékejte s rajčaty, sýrem gouda a špenátem přibližně 5 minut. Za tuto rychlovku budete v uspěchaném pracovním týdnu vděční.
Bylinkové filé v jogurtovo-hořčicové marinádě
Připravte si marinádu umíchanou z bílého jogurtu, dijonské nebo plnotučné hořčice, česneku a nasekaného tymiánu či rozmarýnu. Filety obalte nejprve v marinádě, poté ve strouhance a následně smažte dozlatova. Bylinkové filé v jogurtovo-hořčicové omáčce vás mile překvapí.
Filé se zakysanou smetanou
Omáčku na filé si uděláte jednoduše spojením zakysané smetany, grilovacího koření, kečupu, worcesterské omáčky a vajec. Před pečením filé posypte ještě strouhaným sýrem a strouhankou.
Rybí filé na paprice
Neotřelá a originální verze, to je rybí filé na paprice. Vsaďte na kombinaci červené papriky, cibule, česneku a dopřejte si tak ojedinělý chuťový zážitek.
Klasické filé ve strouhance
Suroviny:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky papriky
- 1–2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- rybí filety (např. treska)
- 2 šálky rostlinného oleje na smažení
- tatarská omáčka nebo jogurtový dip
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, papriku, sůl, pepř a dobře promíchejte.
2. Do směsi namočte rybí filety a obalte je ze všech stran.
3. Mezitím do pánve nalijte olej a zahřejte na střední teplotu. Ryby osmažte v rozpáleném oleji cca 6 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po vyndání z pánve osušte papírovou utěrkou.
4. Filé podávejte s domácí tatarskou omáčkou nebo s jogurtovým dipem.
Hambatá blesková tatarka s jalapeños >>>