Filé: Dobrota, se kterou se dá kouzlit, i když ji vytáhnete z mrazáku. Je libo klasika, na paprice nebo s omáčkou?

25. října 2022 • 00:00

Rybí filé stále patří mezi oblíbené obědy pro malé i velké strávníky! Filé můžete připravit na několik způsobů a ochutit se dá téměř čímkoliv. Vyzkoušejte filé na zelenině, paprice nebo neotřelou variantu v jogurtovo-hořčicovém kabátku. 

Ryby obsahují mnoho vitaminů, bílkovin, jodu, zdravých tuků, a proto by ve vašem jídelníčku měly mít své čestné místo. Konzumace ryb se doporučuje minimálně dvakrát do týdne. Zapomeňte na složité recepty a dopřejte si dávku vitaminů v podobě rybího filé, které můžete připravit na několik způsobů a přitom vás vždy potěší.

Jak vykouzlit nečekanou dobrotu z mraženého filetu >>>

Filé na zelenině

Vyzkoušejte filé na zelenině, které zachutná celé vaší rodině. Filé pečete v pekáčku společně s mrkví, cuketou a jarní cibulkou. Před zapékáním rybu posypte estragonem a strouhankou. Podávejte nejlépe se šťouchanými nebo pečenými brambory.

Zapečené filé na špenátu

Ochutnejte zapečené filé na špenátu, které je podlévané bílým vínem a ovoněné čerstvým tymiánem. Zapékejte s rajčaty, sýrem gouda a špenátem přibližně 5 minut. Za tuto rychlovku budete v uspěchaném pracovním týdnu vděční.

Bylinkové filé v jogurtovo-hořčicové marinádě

Připravte si marinádu umíchanou z bílého jogurtu, dijonské nebo plnotučné hořčice, česneku a nasekaného tymiánu či rozmarýnu. Filety obalte nejprve v marinádě, poté ve strouhance a následně smažte dozlatova. Bylinkové filé v jogurtovo-hořčicové omáčce vás mile překvapí.  

Filé se zakysanou smetanou

Omáčku na filé si uděláte jednoduše spojením zakysané smetany, grilovacího koření, kečupu, worcesterské omáčky a vajec. Před pečením filé posypte ještě strouhaným sýrem a strouhankou.  

Rybí filé na paprice

Neotřelá a originální verze, to je rybí filé na paprice. Vsaďte na kombinaci červené papriky, cibule, česneku a dopřejte si tak ojedinělý chuťový zážitek.    

Ani klasické filé obalované ve strouhance tu nesmí chybět. Ani klasické filé obalované ve strouhance tu nesmí chybět. • Autor: iStock

Klasické filé ve strouhance

Suroviny:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky papriky
  • 1–2 lžičky soli 
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře 
  • rybí filety (např. treska)
  • 2 šálky rostlinného oleje na smažení
  • tatarská omáčka nebo jogurtový dip  

Postup:            

1. V míse smíchejte mouku, papriku, sůl, pepř a dobře promíchejte.

2. Do směsi namočte rybí filety a obalte je ze všech stran.

3. Mezitím do pánve nalijte olej a zahřejte na střední teplotu. Ryby osmažte v rozpáleném oleji cca 6 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po vyndání z pánve osušte papírovou utěrkou.

4. Filé podávejte s domácí tatarskou omáčkou nebo s jogurtovým dipem.

Hambatá blesková tatarka s jalapeños >>>

Autor: red