Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Princezna Diana si pečlivě hlídala jídelníček a vyhýbala se většině tuků, aby si udržela štíhlou postavu. Právě její přístup ke zdravému stravování inspiroval bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho k neobvyklé úpravě klasických pečených brambor. Díky jedné nečekané ingredienci budou i bez oleje upečené krásně dozlatova.
Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady, který pro britskou královskou rodinu vařil 15 let, už nějakou dobu odhaluje tajemství ze zákulisí královské kuchyně. Sdílí nejen historky o princezně Dianě, ale i její oblíbené recepty. A právě její obliba nízkotučného stravování ho přivedla k neobvyklému způsobu přípravy pečených brambor.
Zdroj: Profimedia, Videoredakce ženských titulů, CNC
I když McGrady nikdy neuvedl přesný recept na svou inovativní verzi pečených brambor, prozradil, jaká byla jeho tajná ingredience: bílky. Místo toho, aby brambory před pečením promíchal s olejem a kořením, přidal k nim našlehané bílky a mletou papriku, aby získaly hezkou barvu a chuť. Právě kombinace bílků a suchého tepla trouby bramborám dodá křupavost i bez použití jakéhokoli tuku. Díky bílkům také koření nebo bylinky, které použijete, lépe k bramborám přilnou.
Pečené brambory podle Diany krok za krokem
Pokud byste si chtěli doma připravit nízkotučnou verzi pečených brambor, můžete použít svůj oblíbený recept na pečené brambory a jen vyměnit olej za našlehané bílky. Nebo si brambory připravte podle tohoto návodu:
1. Do mísy dejte dva bílky a našlehejte je do pěny, ideálně elektrickým šlehačem. Bílky by neměly být tekuté, ale neměl by z nich být ani pevný sníh.
2. Připravte si asi 700 g malých brambor, důkladně je omyjte kartáčkem, osušte a rozkrojte na půlky.
3. Brambory nasypte do mísy s bílky, přidejte mletou papriku, sůl, pepř, případně sušený česnek nebo sušené bylinky (například tymián, rozmarýn...) a vše důkladně promíchejte, aby se brambory dobře obalily. Pokud byste chtěli použít čerstvé bylinky, přidejte je k bramborám až po upečení, aby se nespálily a nezhořkly.
4. Pokud máte čas, brambory přendejte do cedníku, aby z nich přebytečné bílky mohly odkapat.
5. Troubu předehřejte na 220 °C. Připravené brambory rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte je do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut nebo dokud brambory nezměknou a nezačnou zlátnout.
Díky našlehaným bílkům jsou brambory krásně křupavé i bez použití oleje.
Máte-li rádi dokřupava upečené brambory vyzkoušejte i tyto recepty:
Pečené brambory s česnekem a citronem
Jak je podávat?
Takto upečené brambory si můžete dát jako samostatný chod, doplněný zeleninovým salátem či dipem, nebo jako přílohu. Princezně Dianě McGrady tyto brambory často servíroval s pečeným kuřetem bez kůže. Její synové William a Harry však dávali přednost klasické verzi připravené v oleji. A i McGrady připomíná, že správně použitý olej, ať už olivový, řepkový nebo avokádový, může být zdravou volbou a dodá bramborám typickou křupavou kůrku.
První setkání s Dianou
McGrady naštěstí neprozradil jen princeznin oblíbený recept, ale zavzpomínal i na své první setkání s ní. „Byl jsem na hradě Balmoral a pracoval v kuchyni plné těsta… pomáhal jsem s pečením jablečných koláčů. Vzhlédl jsem a hned za cukrářem stála princezna Diana. Jen jsem tam stál. Myslím, že jsem zvládl říct jen ‚dobrý den‘ a ‚na shledanou‘.“
Princezna Diana si prý u něj nejčastěji objednávala plněné papriky. Možná až moc jednoduché jídlo pro princeznu, ale s McGradyho uzenou rajčatovo-paprikovou omáčkou prý chutnalo famózně. Princezna prý často přicházela do kuchyně jen tak, aby se na něco zeptala nebo si udělala kávu. A když viděla, že je šéfkuchař zaneprázdněný, nabídla se, že udělá šálek pro oba. „Byla to princezna Diana, kdo mi připravoval kávu,“ vzpomíná McGrady s úsměvem.
Výborné a jednoduché jsou i tyto gratinované brambory:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: Eatingwell.com, Delish.com