Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí

29. července 2025 • 04:59

Princezna Diana byla ikonou, nejen pokud jde o styl oblékání. Pro ty, kteří si zakládají na zdravém životním stylu, může být inspirací i její jídelníček, konkrétně snídaně. Každé ráno si totiž dopřávala jednoduchý, ale výživný a zdravý pokrm, kterým dokonce o hodně let předběhla dobu. Nesmírně populárním se totiž stal až o dvě desetiletí později. Bývalý královský kuchař teď odhalil, o jaké jídlo šlo a jak ho pro princeznu připravoval. 

Bývalý královský kuchař Darren McGrady nedávno odhalil ve svém videu na YouTube, že princezna z Walesu byla velkou fanynkou takzvaných overnight oats, tedy kaše z ovesných vloček připravované přes noc, což je pokrm, který se stal kolem roku 2012 velmi populární a jeho obliba trvá dodnes. 

Možná si také k snídani děláte klasickou ovesnou kaši:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Recept ze zdravotní kliniky

McGrady pracoval pro britskou královskou rodinu 15 let, od roku 1982 do roku 1997. Nejprve vařil pro královnu Alžbětu a prince Philipa v Buckinghamském paláci a od roku 1993 byl osobním kuchařem princezny Diany v Kensingtonském paláci. Je také autorem kuchařky Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen, která obsahuje více než 100 receptů a příběhy ze zákulisí, které nabízejí vhled do života královské rodiny. „Když jsem se stal Dianiným kuchařem, měla svůj život znovu pod kontrolou. Byla patronkou 119 různých charitativních organizací, třikrát týdně cvičila v posilovně a vypadala lépe než kdy dřív,“ říká McGrady ve videu. Recept na overnight oats, které si Diana tak oblíbila, si dnes můžete snadno najít v různých obměnách na mnoha webových stránkách a je hitem sociálních sítí. Jenže začátkem 90. let sociální sítě ještě neexistovaly a téměř nikdo nevěděl, co si pod pojmem overnight oats představit. Diana tento pokrm objevila ve Švýcarsku, kde navštívila zdravotní kliniku a takto připravené ovesné vločky tam podávali pod názvem bircher müsli. „Moc jí to chutnalo a všechny ingredience byly opravdu zdravé. Tak si recept ‚ukradla‘, přijela domů a řekla: ‚Darrene, tohle chci mít k snídani každý den,‘“ vzpomíná kuchař.

Co jsou overnight oats?

V čem spočívá kouzlo overnight oats? Je to jednoduchý, zdravý a časově úsporný způsob, jak si nachystat snídani. Snadno, rychle a bez vaření. Navíc se vločky dají velmi snadno obměňovat a přizpůsobit chutím nebo dietním omezením. Můžete je jíst klidně celý týden a každý den je mít jiné. Základem jsou ovesné vločky, které se přes noc nechají nabobtnat v tekutině, nejčastěji v mléce, rostlinném nápoji nebo ovocné šťávě. Ráno jsou připravené ke konzumaci. Stačí je něčím vylepšit. Často se přidává jogurt, ovoce, semínka, ořechy nebo med.  

Ovesné vločky můžete různě obměňovat podle vlastní chuti. Ovesné vločky můžete různě obměňovat podle vlastní chuti. • Autor: iStock

Vločky podle princezny Diany

Darren McGrady ve svém videu prozradil i postup, jak vločky pro Dianu připravoval. A také přiznal, že byly tak dobré, že rovnou dělal dvojitou dávku, aby si je mohl dát k snídani také.

Diana milovala vločky s borůvkami, vlašskými ořechy a nastrouhaným jablkem. Diana milovala vločky s borůvkami, vlašskými ořechy a nastrouhaným jablkem. • Autor: iStock
Diana milovala ovesné vločky s borůvkami, nastrouhaným jablkem a vlašskými ořechy. Diana milovala ovesné vločky s borůvkami, nastrouhaným jablkem a vlašskými ořechy. • Autor: iStock

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 hrnek řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíci medu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2  jablka (McGrady používá odrůdu Honeycrisp)
  • šťávu z 1 citronu
  •  1 hrnek čerstvých borůvek
  • 1/2 hrnku nasucho opražených vlašských ořechů

Postup:

1. Ovesné vločky zalijte v misce pomerančovou šťávou, promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a dejte přes noc do ledničky.

2. Ráno do vloček vmíchejte řecký jogurt, med (podle chuti) a citronovou šťávu. Pak vmíchejte nastrouhané jablko (i se slupkou), přidejte polovinu borůvek a ořechů a případně i skořici a opět promíchejte.

3. Vločky rozdělte do dvou skleniček a ozdobte zbývajícími borůvkami a vlašskými ořechy. 

Chcete snídat zdravě? Můžete zkusit i tuto pomazánku:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: YouTube.com, Feelgoodfoodie.com

Autor: Anna Kopečková