Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jen málokterá potravina se vryla do české tradice tak hluboko jako brambory. Když se u nás objevily před třemi sty lety, změnily způsob vaření i stravování. A dnes jsou základem české kuchyně. Syté, snadno dostupné, levné a neskutečně variabilní. Vykouzlíte z nich křupavé bramboráky, nadýchanou kaši, jemné knedlíky i salát. Vyzkoušejte recepty, které se předávají z generace na generaci. Nejspíš je znáte, jen se jim u vás říká jinak.
V Čechách byla bramborářskou oblastí hlavně Vysočina a v padesátých letech minulého století jsme byli bramborářskou velmocí. Staré krajové názvy brambor byly pestré a leckde tak zvláštní, že bychom pod tím názvem ani brambory nehledali. Ještě takové zemáky, to určitě znáte, možná i erteple nebo kobzole, ale krompach, grumbolec nebo santaburák už znějí našim uším prapodivně. Přese všechno se u nás brambory vařily všude. Jsou stále poměrně levné, celoročně dostupné, hodí se jako příloha i jako hlavní jídlo.
Bramboráky jsou levné, jednoduché a moc dobré:
Zdroj: Videohub, CNC
Znáte stryky, vopelky nebo sejkory?
Pokud vám to nic neříká, určitě znáte bramborové placky, které se dělají z vařených brambor a dříve je hospodyně pekly nasucho na plotně kamen. Laty či patenty se říkalo bramborovým plackám v okolí Kyjova a na Břeclavsku, ve Slezsku to byly stryky, na jihu Čech vopelky. Sejkory jsou známy jako bramborové placky připravované ze syrových brambor v severovýchodních Čechách a oblastech Krkonoš. Na placky se mohla mazat povidla, nebo se trhaly na menší kousky a míchaly se smaženou cibulkou, jinde byly placky oblíbenou přílohou k masu a zelí.
Křápanec, krompelák, cmunda i vošouch
Víte, co se pod těmito názvy skrývá? Všechno jsou to krajové názvy pro všem známé bramboráky, tedy placky ze syrových brambor s kořením a česnekem, pečené na sádle nebo oleji v pánvi. Moje teta pocházela z Podorlicka, a když jsem k ní jako dítě přijela na prázdniny, zamotala mi hlavu tím, že na otázku, co bude k obědu, oznámila: „Budeme dělat křapáče.“ A na její bramboráky s kmínem vzpomínáme dodnes. Cmunda je název jihočeský, určitě jste se s ním setkali. Vošouchy jsou bramboráky z Plzeňska a krompeláky by vám upekli na Moravě.
Kaplická cmunda se zelím a uzeným
Kaše, saláty, knedlíky
Řízek s bramborovou kaší, to je naše národní klasika. I v chudších rodinách bývala tahle kombinace nedělním nebo svátečním obědem. Salát z brambor, to je hlavně ten vánoční, na který existuje spousta receptů. Každá rodina má svůj zaručený předpis, ten jediný správný, a o složení bramborového salátu jsou někteří schopni se pohádat a rozkmotřit s přáteli. Oblíbeným jídlem jsou i bramborové knedlíky podávané jako příloha nebo jako samostatné jídlo v podobě knedlíků plněných masem:
Zdroj: Videohub, CNC
Méně známé jsou knedlíky ze syrových brambor. Zkuste si je uvařit podle tohoto receptu:
Chlupaté knedlíky (klouzáky, bosáky, drbáky)
Co budete potřebovat:
- 750 g syrových brambor
- 300 g hrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- sádlo
Postup:
1. Syrové oloupané brambory nastrouhejte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a v míse je promíchejte se solí, vajíčkem a moukou. Někdo dává mouku polohrubou a hladkou, půl na půl, ale zdá se, že z hrubé mouky jsou knedlíky střapatější.
2. Těsto vykrajované lžící do vroucí vody nesmí být příliš řídké, knedlíky by se rozvařily. Proto si zkuste z těsta udělat do vroucí vody vzorek a po chvíli ho vařečkou opatrně oddělte ode dna. Stejným způsobem do vody zavařte i zbytek těsta a knedlíky vařte zhruba 10 minut, než vyplavou na hladinu, a pak ještě 2 minuty.
3. Knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou, omastěte je sádlem a podávejte se zelím a vepřovou pečení. Knedlíky jsou výborné i druhý den, třeba jako hlavní chod, doplněné kysaným zelím a posypané smaženou cibulkou.
Pro milovníky smažených jídel
Všichni milují hranolky a solené bramborové lupínky, což je spíš jen mlsání. Smažený bramborák se sýrem uspokojí chuťové buňky celé rodiny k obědu, případně k večeři. Navíc je jeho příprava jednoduchá a rychlá.
Bramboráky se sýrem
Bramboráky se sýrem a slaninou
Co budete potřebovat:
- 300 g syrových brambor
- 2 plné lžíce hladké mouky
- 200 g sýra (eidam, gouda)
- 1 vejce
- 80–100 g slaniny
Postup:
1. Syrové oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte k nim vejce, mouku, sýr nakrájený na malé kostičky a promíchejte. Sýr bývá dost slaný, proto raději nesolte nebo jen velmi málo.
2. Slaninu nakrájenou na kostičky po částech opečte na pánvi. Když se tuk rozpustí, lžící na slaninu rozprostřete těsto, slanina se do placek zapeče. Bramboráky můžete podávat samostatně nebo doplněné zeleninou.
Gratinované brambory můžete podávat jako přílohu i hlavní chod:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: autorský článek, Pochoutky z brambor (Maryna Klimentová a Dr. Svatopluk Štampach,1982), Vaříme zdravě, chutně, hospodárně (kolektiv autorů, 1975), Apetitonline.cz