Poslední večeře na Titanicu: Jaké lahůdky nabízelo desetichodové menu pro cestující v první třídě?

15. dubna 2023 • 00:00

Osud legendární lodi Titanic se naplnil v časných ranních hodinách 15. dubna 1912. Zahynuly dvě třetiny cestujících, více než 1500 pasažérů a členů posádky. Aniž by tušili, co strašného je po srážce lodi s ledovcem čeká, si jen o pár hodin dříve cestující první třídou vychutnávali luxusní večeři. Díky tomu, že se podařilo zachránit menu z jedné z lodních restaurací, dnes víme, že šlo o opravdu vybrané delikatesy. 

Na Titanicu se cestovalo celkem třemi třídami. Nejlevnější byla třetí třída, i ta ale nabízela kvalitní ubytování a stravu. A co teprve pasažéři cestující na lodi první třídou! Ti se měli jako v bavlnce, palubní lístky si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Není divu, když pronájem salonní kajuty stál pořádný balík peněz. Tehdy vyšel na 870 liber šterlinků, což by dnes v přepočtu vyšlo na víc než dva a půl milionu korun!

Odemknout video

Největší luxus na světě

Hosté cestující první třídou si mohli na Titanicu užívat toho největšího luxusu, který předčil i nejlepší hotely na pevnině, a jídlo nebylo výjimkou. Na lodi měli na výběr několik míst, kam mohli zamířit, aby si vychutnali to nejlepší, co mohla tehdejší gastronomie nabídnout. Do pařížské kavárny s francouzskou obsluhou, do kavárny Veranda, která připomínala tropickou destinaci a byly zde dokonce palmy, do luxusní restaurace Ritz s kapacitou 150 míst a velkými okny nabízejícími výhled na oceán, nebo do obřího jídelního salonu o rozloze skoro 1000 metrů čtverečních a s kapacitou víc než 500 míst. Pokrmy se každý večer od 18 hodin servírovaly na stříbrných podnosech a za doprovodu pětičlenného orchestru.

Poslední večeře o 10 chodech

Zatímco většina předmětů, které byly na lodi, nenávratně zmizela v hlubinách oceánu, dva jídelní lístky, na kterých je menu podávané poslední večer, byly z vraku vytaženy. Jsou zveřejněny v knize The Last Dinner on the Titanic. Podle nich připravil šéfkuchař Pierre Rousseau pro VIP hosty menu sestávající z 10 chodů:

První chod

  • Hors D'Oeuvres (drobné předkrmy)
  • ústřice

Druhý chod

  • Consommé Olga (silný telecí nebo hovězí vývar se zeleninou a hřebenatkami)
  • Krém z ječných krup

Třetí chod

  • Pošírovaný losos s mousseline omáčkou (holandská omáčka vylepšená šlehačkou), okurky

Filet Mignon Filet Mignon • Autor: iStock

Čtvrtý chod

  • Filet Mignon Lili (steak ze svíčkové s opečenými husími játry a nakrájenými lanýži, podávaný na lůžku křupavých brambor a s bohatou omáčkou z koňaku, madeiry a červeného vína) 
  • Soté z kuřecího masa, lyonské brambory 
  • Cukety nadívané zeleninou, žampiony a rýží

Pátý chod

Šestý chod

  • Punč Romaine (koktejl ze sirupu, pomerančové a citronové šťávy, vína a rumu)

Sedmý chod

  • Pečené holoubě a dušená řeřicha

Osmý chod

Zelený chřest s vinaigrette Zelený chřest s vinaigrette • Autor: iStock

Devátý chod

Paštika z husích jater, řapíkatý celer

Desátý chod

  • Waldorfský pudink (krémový vanilkový pudink s muškátovým oříškem, jablky a rozinkami)
  • Broskve v želé z bylinného likéru Chartreuse
  • Čokoládové a vanilkové éclairs (podlouhlé pečivo z odpalovaného těsta)
  • Fancouzská zmrzlina

Každý chod byl samozřejmě doprovázen vhodnými a luxusními víny a po jídle byly hostům v první třídě nabídnuty lihoviny a doutníky. 

Video se připravuje ...

Autor: AK