Osud legendární lodi Titanic se naplnil v časných ranních hodinách 15. dubna 1912. Zahynuly dvě třetiny cestujících, více než 1500 pasažérů a členů posádky. Aniž by tušili, co strašného je po srážce lodi s ledovcem čeká, si jen o pár hodin dříve cestující první třídou vychutnávali luxusní večeři. Díky tomu, že se podařilo zachránit menu z jedné z lodních restaurací, dnes víme, že šlo o opravdu vybrané delikatesy.
Na Titanicu se cestovalo celkem třemi třídami. Nejlevnější byla třetí třída, i ta ale nabízela kvalitní ubytování a stravu. A co teprve pasažéři cestující na lodi první třídou! Ti se měli jako v bavlnce, palubní lístky si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Není divu, když pronájem salonní kajuty stál pořádný balík peněz. Tehdy vyšel na 870 liber šterlinků, což by dnes v přepočtu vyšlo na víc než dva a půl milionu korun!
Hosté cestující první třídou si mohli na Titanicu užívat toho největšího luxusu, který předčil i nejlepší hotely na pevnině, a jídlo nebylo výjimkou. Na lodi měli na výběr několik míst, kam mohli zamířit, aby si vychutnali to nejlepší, co mohla tehdejší gastronomie nabídnout. Do pařížské kavárny s francouzskou obsluhou, do kavárny Veranda, která připomínala tropickou destinaci a byly zde dokonce palmy, do luxusní restaurace Ritz s kapacitou 150 míst a velkými okny nabízejícími výhled na oceán, nebo do obřího jídelního salonu o rozloze skoro 1000 metrů čtverečních a s kapacitou víc než 500 míst. Pokrmy se každý večer od 18 hodin servírovaly na stříbrných podnosech a za doprovodu pětičlenného orchestru.
Zatímco většina předmětů, které byly na lodi, nenávratně zmizela v hlubinách oceánu, dva jídelní lístky, na kterých je menu podávané poslední večer, byly z vraku vytaženy. Jsou zveřejněny v knize The Last Dinner on the Titanic. Podle nich připravil šéfkuchař Pierre Rousseau pro VIP hosty menu sestávající z 10 chodů:
První chod
Hors D'Oeuvres (drobné předkrmy)
ústřice
Druhý chod
Consommé Olga (silný telecí nebo hovězí vývar se zeleninou a hřebenatkami)
Krém z ječných krup
Třetí chod
Pošírovaný losos s mousseline omáčkou (holandská omáčka vylepšená šlehačkou), okurky
Filet Mignon
• Autor:
iStock
Čtvrtý chod
Filet Mignon Lili (steak ze svíčkové s opečenými husími játry a nakrájenými lanýži, podávaný na lůžku křupavých brambor a s bohatou omáčkou z koňaku, madeiry a červeného vína)