Variace na jahodové knedlíky: Recepty jako od babičky, pro lenochy i fajnšmekry

15. června 2022 • 12:00

Jahodové knedlíky jsou chloubou české kuchyně a mnohým labužníkům se při pohledu na ně podlamují kolena. Je to zkrátka božské jídlo, které většinu z nás vrací do dětství a je připomínkou léta a prázdnin u babičky. Udělejte si je z některého z klasických těst nebo zkuste něco originálnějšího.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Tvarohové těsto je jednoduché, rychlé a v případě jahodových knedlíků bezpochyby nejoblíbenější. Základem je měkký tvaroh (lepší je ten balený ve fólii, ne z vaničky), mouka (polohrubá nebo hrubá), žloutek nebo celé vejce a špetka soli. Někdy se těsto vylepšuje ještě máslem, můžete zkusit i skvělou a úspornou variantu bez vajíčka nebo hrstkový recept. Podávejte je posypané tvarohem a cukrem a přelité máslem nebo ozdobené kopečkem zakysané smetany či našlehaného jogurtu a pocukrované.

Video se připravuje ...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Kynuté těsto vyžaduje sice trochu víc času na přípravu, odmění se vám pak ale krásně nadýchanými knedlíky lehkými jako obláček. Připravte si ho podle našeho receptu. Než dáte knedlíky vařit, nechte je ještě asi 15 minut vykynout na pomoučeném prkénku. Vkládejte je do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a po uvaření je ihned propíchněte špejlí nebo vidličkou.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

Naše babičky často používaly na sladké knedlíky odpalované těsto a dobře věděly proč. Je skvělé ve chvíli, kdy zapomenete koupit tvaroh na těsto tvarohové nebo když nemáte čas dělat kynuté těsto. Navíc není složité, přestože možná na první pohled působí komplikovaně. Důležité je dodržet správný postup v první fázi přípravy, kdy se vaří mouka spolu s tukem a vodou nebo mlékem a těsto se takzvaně odpaluje. Nebojte se toho a udělejte si jahodové knedlíky z klasického odpalovaného těsta nebo vyzkoušejte jeho kakaovou variantu: 

Kakaové knedlíčky s kokosovou omáčkou

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 270 g polohrubé mouky 
  • 2 dl mléka
  • 1 vejce 
  • 30 g tuku 
  • 30 g kakaa
  • sůl
  • jahody

Na kokosovou omáčku: 

  • 5 dl mléka 
  • 100 g strouhaného kokosu 
  • 50 g cukru 
  • 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí 
  • 1 žloutek 

Postup:

1. V kastrolu přiveďte k varu mléko a rozpusťte v něm tuk. Za stálého míchání přisypávejte mouku a stále míchejte na mírném ohni, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku a stěny. Kastrol odstavte z ohně a hmotu nechte prochladnout.

2. Do prochladlé hmoty vmíchejte vejce, kakao a špetku soli a vypracujte hladké tuhé těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát a nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 5 x 5 cm. Do středu každého položte omytou a odkapanou jahodu, těsto dobře uzavřete a zakulaťte.

3. Knedlíky vložte do vroucí a mírně osolené vody a vařte 2 minuty. Pak je opatrně promíchejte a vařte ještě asi 6 minut.

4. Na omáčku povařte 4 dl mléka se strouhaným kokosem asi 15 minut, pak směs přeceďte a dejte znovu vařit. Vmíchejte pudinkový prášek a žloutek rozmíchané ve zbylém mléce, přidejte cukr a za stálého míchání nechte omáčku krátce přejít varem. Přelijte jí hotové knedlíky a ihned podávejte.

Knedlíky mohou být i neplněné, podávané s jahodovou omáčkou Knedlíky mohou být i neplněné, podávané s jahodovou omáčkou • Autor: iStock

Když se vám nechce balit a koulet

Balení jahod do těsta a koulení knedlíků může být pro někoho celkem otravná práce, která zabere dost času. Obzvlášť, když děláte knedlíky pro velkou a hladovou rodinu a musíte jich udělat třeba sto. Část práce i času můžete ušetřit, když uděláte knedlíky neplněné a přelijete je jahodovou omáčkou. 

Zkuste třeba tento recept na vylepšené tvarohové těsto:

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 350 g měkkého tvarohu (ne z vaničky) 
  • 1 rohlík bez kůrky 
  • 1 vejce 
  • 1 dl mléka 
  • 4 lžíce dětské krupičky 
  • 20 g změklého másla 
  • sůl 

Na omáčku:

  • 400 g nakrájených jahod
  • 100 g cukru
  • 1 lžíci rumu 
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

Postup:

1. Nakrájený rohlík zalijte mlékem a nechte nasáknout.

2. Do mísy dejte tvaroh, přidejte dětskou krupičku, vejce, máslo, lehce vymačkaný namočený rohlík a špetku soli a vypracujte vláčné těsto, které nechte asi 15 minut odpočinout.

Mezitím krátce povařte jahody s ostatními přísadami na omáčku. 

3. Z těsta vytvarujte malé knedlíčky, vložte je do hrnce s vroucí a mírně osolenou vodou, opatrně promíchejte a zvolna vařte asi 5 minut. 

4. Hotové knedlíčky vyndejte z vody, nechte odkapat a podávejte přelité omáčkou a případně ještě ozdobené šlehačkou.

Malé knedlíčky můžete uvařit i z těsta připraveného ze zbylé krupicové kaše

Když chcete být originální

Knedlíky můžete udělat i ze zcela originálního těsta. Například tvarohovo-bramborového s kuskusem: 

Tvarohové knedlíky s kuskusem

Co budete potřebovat:

  • 150 g kuskusu 
  • 130 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 130 g uvařených studených oloupaných brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • jahody

1. Kuskus zalijte v misce vařící vodou tak, aby byl téměř potopený, promíchejte ho, přiklopte a nechte stát asi 3 minuty. Pak ho načechrejte vidličkou a nechte za občasného promíchání zchladnout.

2. Do mísy nastrouhejte uvařené brambory, přidejte tvaroh, vejce, mouku, polovinu prochladlého kuskusu a špetku soli a vypracujte vláčné těsto. Rozdělte ho na kousky velké asi jako švestka a do každého zabalte jednu jahodu.

3. Knedlíky obalte ve zbylém kuskusu, vložte do vroucí a mírně osolené vody, opatrně promíchejte a vařte asi 8 minut. Podávejte je například s vanilkovou omáčkou a posypané opraženými mletými oříšky.

Autor: AK