Obrácený cheesecake: Supersnadný dort se sušenkami navrchu

29. listopadu 2020 • 00:00

Vyzkoušejte báječný obrácený cheesecake z krémového sýra a zakysané smetany, který zvládne i každý začátečník. Ozdobte ho rozdrcenými sušenkami, cukrářským zdobením, ořechy nebo ovocem. Skvěle chutná i politý ovocnou omáčkou!

Ne nadarmo se mu přezdívá obrácený cheesecake. Po upečení cheesecake obrátíte a rozdrcené sušenky nasypete navrch. Tento báječný, netradiční recept od foodblogerky Koko z internetové televize MALL TV si zamilujete. 

Suroviny na cheesecake

1 kg sýra Philadelphia original
1 kelímek zakysané smetany (minimálně 16 % tuku)
150 g cukru krupice
4 vejce
špetka soli
3 lžíce hladké mouky
šťáva z menšího citronu
180 g oblíbených sušenek (např. máslové, zázvorové nebo kakaové)
oblíbená čokoládová tyčinka (dle chuti)
cukrářské zdobení (dle chuti)
40 g másla do sušenek + na vymazání stěn formy

Postup na obrácený cheesecake

1. Před přípravou ponechte sýr Philadelphia, vejce a zakysanou smetanu v pokojové teplotě. Poté v míse ručně smíchejte sýr, zakysanou smetanu a 150 gramů cukru. Zlehka vmíchejte vejce. Osolte špetkou soli. Pro zpevnění dodejte tři lžíce hladké mouky. Přes sítko přilijte citronovou šťávu a promíchejte do hladka.

2. Troubu si rozehřejte na 160 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a uzavřete ho bočnicemi. Vnitřek bočnic vymažte máslem. Přebývající pečicí papír neodstřihávejte, takto celý ho položte na podobně velký arch alobalu a poté alobal s papírem zabalte a obalte dortovou formu tak, aby byla chráněna před vniknutím vody.

3. Do formy vlijte dortovou hmotu, zarovnejte.

4. Do hlubokého plechu nalijte vařicí vodu asi do výšky 1 cm a vložte do něj dortovou formu s těstem.

5. Po 15 minutách snižte teplotu v troubě na 130 °C a pečte dalších 45 minut. Pak troubu pootevřete a zkontrolujte, zda je střed ještě mírně třaslavý.

6. Po vypnutí trouby nechte cheesecake ještě delší dobu vychladnout v troubě, aby nedošlo k popraskání.

7. Vychladlý dort zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice.

8. Po vyndání z lednice jej překryjte servírovacím talířem dnem nahoru a rychle překlopte. Sundejte dno formy a papír.

9. Poté cheesecake ozdobte sušenkami dle výběru. Vložte je do sáčku a rozválejte válečkem na drobky. Opražte je na pánvi přibližně 1–2 minuty a po vychladnutí jimi cheesecake posypte. Servírovat můžete také s ořechy, ovocem, ovocnou omáčkou.

Podívejte se, jak udělat ten nejlepší cheesecake, ZDE >>>

Autor: DF