Zdravě a chutně aneb odlehčené letní bezmasé recepty

Zdravě a chutně aneb odlehčené letní bezmasé recepty
Autor: TESCOMA s.r.o.
20. května 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ať už patříte mezi vegetariány, nebo chcete pouze odlehčit svoje stravování od masitých pokrmů, přijdou vám rychlé vegetariánské recepty jistě vhod. A přitom se nemusíte vůbec omezovat. Tyto zdravé a vydatné pokrmy směle konkurují oblíbeným jídlům. Na maso si tak ani nevzpomenete.

Ideální pro letní prázdniny

S blížícím se horkým letním počasím se nám chce do kuchyně co nejméně. Zároveň uvítáme takové recepty, jejichž příprava je snadná a rychlá. Nehledě na to, že vyhledáváme lehce stravitelná jídla, která trávicí systém nezatíží na několik hodin. Z toho důvodu jsou v létě vegetariánské recepty pro náš žaludek to nejlepší. Jejich základ tvoří sezónní čerstvá zelenina a ovoce, které jsou též ideálním základem pro nejrůznější saláty.

Nápadité, zdravé a jednoduché

Jednoduché vegetariánské recepty se neskládají pouze ze zeleninových listových salátů, po nichž nám brzy vyhládne. Tajemství tkví v kombinaci obilovin, luštěnin a zeleniny, které nás zasytí i na několik hodin. Takovým tipem je salát z červené řepy, pohanky a rozpečeného kozího sýra ochucený medem. Na 4 porce stačí uvařit 200 g pohanky a 200 g červené řepy. Řepu následně nakrájíme na kostky a spolu s pohankou smícháme. Salát dochutíme pepřem, solí, lžící medu, zakápneme 2 lžícemi olivového oleje a necháme chvíli rozležet. Mezitím si na teflonové nebo ocelové pánvi opražíme dozlatova na kostičky nakrájené pečivo, které poté posypeme grilovacím kořením. Nyní je čas na servírování. Na talíř nejprve navrstvíme listový salát, na něj položíme pohanku s řepou. Poklademe flambovanými či grilovanými plátky kozího sýra, posypeme opečenými krutony a slunečnicovými semínky.

Vegetariánský oběd v cuketové sezóně

Dalším bezmasým receptem je rychlooběd z cukety, která je v létě velmi populární. Vyzkoušejte křupavé cuketové placičky s oblíbeným sýrem halloumi. Nahrubo nastrouháme 500 g cukety, 250 g sýra halloumi a cibuli. Tuto směs smícháme se 3 hrstmi nasekané máty. Přidáme 1 vejce a jemně promícháme. Přidáme 150 g hladké mouky, 2 špetky římského kmínu a dosolíme. Ze směsi vytvarujeme placičky a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Placičky servírujeme s ochucenou smetanou či bylinkovým jogurtem.

Hotovo do 10 minut

Recept, z něhož léto doslova sálá, jsou špagety s bazalkovým nebo rukolovým pestem. Nejprve si připravíme pesto tak, že rozmixujeme 100 g bazalky či rukoly se 120 ml panenského olivového oleje, solí, pepřem a lžící nastrouhaného parmazánu. Potom je zapotřebí 400 g rajčat zbavit semen, nakrájet na kostičky, osolit a nechat v cedníku 15 minut vykapat. Na to je ideální nůž na zeleninu s vroubkovaným ostřím a ergonomicky tvarovanou rukojetí. Velmi praktický pro vaření je blok na nože, kde budete mít nejpoužívanější typy nožů pěkně pohromadě. Mezitím si uvaříme špagety a na pánvi opečeme nasekaný stroužek česneku. K němu přidáme rajčata a vaříme na prudkém ohni 10 minut. Nakonec směs smícháme s uvařenými špagetami a pestem.

Pro milovníky hub

K létu neodmyslitelně patří houby, které se dají ve vegetariánských receptech pěkně zužitkovat. Příkladem je houbové rizoto ovoněné tymiánem, jež lze připravit nejen s rýží, ale též s kuskusem, bulgurem či kroupami. Na pánvi Tescoma orestujeme cibuli, přidáme 2 hrnky na kostičky nakrájených lesních hub a 2 nastrouhané mrkve. Okořeníme kmínem, solí a smažíme do změknutí. Ke konci opepříme a přidáme snítku tymiánu. Promícháme s uvařenou rýží, dozdobíme čerstvou zeleninou.

Prázdninové palačinky, které zasytí

Skvělým tipem na rychlý a bezmasý letní oběd jsou zapečené palačinky se špenátem v rajčatové omáčce. Palačinky připravíme z 2 vajec, ½ l smetany a 220 g hladké mouky. Špenát uvaříme obvyklým způsobem, přidáme k němu 2 stroužky česneku, osolíme, opepříme, můžeme zjemnit smetanou. Na rajčatovou omáčku si zpěníme 1 cibuli, do které vlijeme plechovku naložených rajčat. Osladíme 2 lžičkami cukru, přidáme 2 lžičky soli, hrst petrželky a opepříme. Vlijeme 200 ml zeleninového vývaru, promícháme a na chvíli odstavíme. Poté vmícháme 4 lžíce zakysané smetany a směs rozmixujeme. Do vymaštěného pekáčku vložíme palačinky naplněné špenátem a přelijeme rajčatovou omáčkou. Pečeme 15 minut při teplotě 200 °C. Palačinky poklademe mozzarellou a dopečeme, dokud se sýr neroztaví.

Něco sladkého na závěr

Součástí vegetariánského jídelníčku jsou i sladké recepty. Jedním z nich jsou jablečné knedlíky s mandlemi. Budete je mít rychle hotové, protože je není zapotřebí plnit. Připravíme si 500 g oloupaných jablek nakrájených na kostičky, smícháme s 250 g hrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce strouhanky, 50 g najemno nastrouhaných mandlí, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce a 2 žloutky, 1 lžičku skořice a 1 lžíci citronové kůry. Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme knedlíky, jež uvaříme ve vodě. Po vyjmutí knedlíky obalíme ve opražené strouhance s cukrem a skořicí a podáváme polité máslem.