Jak správně udělat jíšku z mouky. Tmavou i světlou

4. srpna 2017 • 13:34

Jíška neboli zásmažka patří k české kuchyni. Jak ji připravit? Znáte to, babička vám na otázku „kolik mouky, kolik másla nebo oleje“ odpoví – přiměřeně. Takže pokud stále nevíte, jak na ni, tady je podrobný návod včetně fíglů, aby se vám pak v polévce nebo omáčce nesrazila. 

Bílou jíšku uplatníte ve světlých polévkách – například do bramboračky, koprové polévky, květákové a houbové polévky atd. Naproti tomu taková játrová polévka, kmínová, hrachová a gulášová polévka musí mít jíšku tmavou.

Světlá jíška

Světlou jíšku uděláme nejlépe z 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 rostlinného tuku. Je dobré ji připravit vždy čerstvou, protože velmi brzy ztratí vůni a chuť. Na bílou jíšku se nesmí tuk rozpálit, jen rozpustit. Poté přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenecháme ji dlouho na ohni – světlá jíška musí být jen mírně nažloutlá.

Video se připravuje ...

Světle hnědá jíška

Její barva je zlatavá, připravuje se o chvíli déle než světlá. Používáme ji k zahuštění omáček s výraznější chutí.

Tmavá jíška

Na tmavší jíšku se tuk do světlehněda rozpálí (nejlépe v aluminiovém kastrolku nebo na nerezu) a pak teprve se přidá mouka. Až zcela ztmavne, je dobré přidat (když jíška hnědne) trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla. Musí se však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr nepřipálil. A můžete si ji schovat i do zásoby, pokud ji uložíte do kamenné nádoby s pokličkou, je později připravena k použití.

Jíšku využijete například při přípravě květákové polévky. Recept na ni najdete ZDE.

Suchá jíška

To jsme mluvili o jíškách mastných. Suchou jíšku připravíme tak, že hladkou mouku pražíme za stálého míchání nasucho a s tukem (buď použijeme máslo nebo dobrý olej) ji spojíme až tehdy, když jsme dosáhli potřebné barvy. Tato jíška se používá zejména pro diabetiky a pro lidi s různými zdravotními problémy a dietami.

Cibulová jíška

Příprava je jednoduchá – oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.

Používá se k zahuštění omáček s výraznou chutí – masových, zeleninových i luštěninových. Můžete ji ještě vylepšit mletou paprikou. Papriku nesmíme v žádném případě smažit, protože rychle zhořkne.

Bez jíšky se při zahušťování omáček prostě neobejdete. Ty nejlepší recepty na klasické omáčky a guláše naleznete ZDE >>>