Nejkrásnější duhové dezerty: Pokochejte se galerií a vyberte si recept, který zvládnete také

19. června 2022 • 00:00

Pestrobarevný duhový dort nebo bábovka se budou nádherně vyjímat nejen na dětských oslavách. Kouzlo duhových dezertů tkví především v potravinářském barvivu, které korpus dokonale zbarví do odstínů duhy. Nechte se inspirovat galerií, která je plná veselých dobrot.

Zdobení ve znamení duhy

Potřete-li duhový dort krémem, můžete ke zdobení využít ještě cukrářské zdobení ve stejných barevných tónech. Dort lze doplnit i makronkami, pusinkami nebo barevnou polevou či fondánem. Čoko poleva z bílé nebo ruby čokolády poslouží i jako ozdoba duhové bábovky!

Lepší domácí než průmyslová cukrařina >>>

Duhový dort

Suroviny na korpus:

  • 350 g samokypřicí mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 350 g másla
  • 350 g hnědého cukru
  • 6 vajec
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 40 ml mléka
  • 6 gelových potravinářských barev (žlutá, oranžová, červená, zelená, modrá, fialová)  

Na polevu:

  • 100 g měkkého másla
  • 250 g cream cheese pokojové teploty
  • 600 g prosetého moučkového cukru

Postup:

1. Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Pokud nemáte dostatek forem na korpus (6 ks), můžete použít jednorázové alobalové dortové formy, které koupíte v supermarketu. Všechny formy vymažte máslem a odložte zatím stranou.

2. Vyšlehejte máslo a cukr, použijte tyčový mixér, pokud jej vlastníte. Pak přidejte vejce, jedno po druhém, trochu mouky a dobře promíchejte, přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte do něj trochu mléka (maximálně 40 ml).

3. Přelijte těsto do 6 různých misek a obarvěte pomocí gelových potravinářských barev. Gelové potravinářské barvy fungují nejlépe, docílíte s nimi nejhezčích barev, koupíte je v obchodech s potřebami na pečení. Většinou stačí zhruba jedna čajová lžička a promíchejte je silikonovou špachtlí. Nezapomeňte špachtli po každé barvě omýt, aby se vám barvy nesmíchaly dohromady.

4. Přendejte těsto do nádob na pečení a uhlaďte je špachtlí. Vložte do trouby a celou dobu je hlídejte, aby vám dort nezhnědl. Nejlépe je po chvilkách otáčejte. Pečte zhruba 20 minut. Až budou korpusy dopečené a vychladlé, zabalte je do potravinářské fólie. Pokud máte dostatek času, nechejte je přes noc v chladničce. Pokud spěcháte, nechejte je v lednici alespoň hodinu.

5. Mezitím si připravte polevu, smíchejte změklé máslo, cream cheese pokojové teploty a moučkový cukr. Vyšlehejte dohladka a uložte také do lednice přes noc. 

6. Vyndejte si polevu a korpusy z lednice. Naneste polevu na talíř, přiklopte korpusem a dejte na hodinku do lednice vychladit, aby hezky přilnul, poté vyndejte a naneste další vrstvu polevy, přiklopte korpusem a dejte opět vychladit. Takto opakujte, dokud nebude dort celý sestavený. Dejte pozor, abyste nenanášeli příliš silnou vrstvu krému, aby jí korpus nevytlačil po stranách dortu. Přebytečný krém otřete špachtlí. Celý dort uložte zase do lednice alespoň na hodinu, aby držel pěkně pohromadě.

Vyzkoušet můžete i rozkošnou duhovou bábovku. Vyzkoušet můžete i rozkošnou duhovou bábovku. • Autor: iStock

Duhová bábovka

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 250 g cukru
  • gelové potravinářské barvy

Postup:

1. Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.

2. Přidejte tvaroh, promíchejte a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh (je dobré k bílkům před šleháním přidat špetku soli, sníh je pak lépe ušlehán).

3. Těsto rozdělte do 5 misek a do každé z nich přidejte jednu potravinářskou gelovou barvu.

4. Poté vlévejte do vymazané formy postupně jednotlivé misky (barvy).

5. Pečte přibližně 60 minut na 150 °C.

Duhové dorty Duhové dorty • Autor: iStock

Duhová roláda

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • potravinářské barvy (červená, žlutá, růžová, zelená, fialová, modrá)
  • 150 g hladké mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • 40 g másla rozpuštěného
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte a vyložte papírem na pečení. Vejce a moučkový cukr vyšlehejte do sněhu. Rozdělte je do 6 misek a do každé vmíchejte potravinářské gelové barvy.

2. Do samostatné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva a rovnoměrně je spojte. Každou porci vaječné směsi posypte 3 lžícemi moučkového cukru. Pokapejte trochou rozpuštěného másla.

3. Každou barevnou směs dejte do zdobicích sáčků a střídavě stříkejte pruhy na plech. A pečte cca 12 minut. Piškot srolujte bez náplně ještě zatepla a vyčkejte, dokud zcela nevychladne.

4. Mezitím si připravte šlehačkovou náplň. Vyšlehejte smetanu, přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a opět krátce šlehejte.

5. Piškot opatrně rozbalte, rozetřete rovnoměrně vyšlehanou náplň a znovu ji zabalte. Konce rolády odřízněte a dejte vychladit do lednice.

Video se připravuje ...

Autor: DF