Nakládaná zelenina do bramborového salátu: S tímhle receptem už budete dělat jen domácí!
Šetřete čas a naložte si zeleninu do bramborového salátu předem! Mrkev, celer a petržel můžete doplnit ještě o mražený hrášek, který se doporučuje přidat dvě minuty před koncem vaření. S touto nakládanou zeleninou bude váš bramborový salát naprosto famózní.
Množství surovin vystačí na salát z 1,5 kg brambor. Ideální je zeleninu nakládat týden před Štědrým dnem, ale postačí i dva dny.
Suroviny:
250 g oloupané nakrájené mrkve
125 g oloupaného nakrájeného celeru
125 g oloupané nakrájené petržele
500 ml vody + cca 100 ml na případné dolití
100 ml bílého vinného octa
1 lžička soli
2 lžičky cukru
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
Postup na nakládanou zeleninu:
1. Zeleninu (mrkev, celer a petržel) oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2. Připravte si lák: Do hrnce nalijte půl litru vody, bílý vinný ocet, přidejte nové koření, bobkový list, pepř, cukr a sůl. Nechte provařit a ochutnejte, zda je nutné lák ještě doladit cukrem nebo solí.
3. Přidejte zeleninu. Vše vařte 15–25 minut. Sklenici vypláchněte horkou vodou z konvice (chvilku ji ve sklenici ponechejte).
4. Na konci varu vylovte kuličky koření. Vyvařilo-li se příliš tekutiny, decilitr vody můžete přilít z konvice a provařte další minutu.
5. Poté lák se zeleninou přelijte do sklenice. Zkontrolujte, zda je všechna zelenina ponořená, nechte zchladnout a dejte do lednice do té doby, než ji použijete do bramborového salátu.