Nakládaný hermelín: 4 tipy, aby chutnal dokonale

Nakládaný hermelín: 4 tipy, aby chutnal dokonale
Autor: Shutterstock
16. prosince 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Připravit si domácí nakládaný hermelín není žádná věda. Stačí se držet několika jednoduchých pravidel, aby výsledná sýrová pochoutka dopadla vždy dokonale. Hospodský nakládaný hermelín je česká klasika. Doma naložený voňavý sýr s oblíbenými ingrediencemi zvládnete i sami. Pojďme se podívat na základní tipy, jak správě naložit hermelín a jakých chyb se případně vyvarovat.

1) Správný výběr sýra je základ

Základem dokonalého nakládaného hermelínu je pečlivě vybraný sýr. Rozdíly v jednotlivých hermelínech jsou především v jejich konzistenci a chuťovém profilu.

Správný hermelínjemně slanou chuť, ušlechtilou bílou plíseň po celém povrchu a uvnitř vláčnou prozrálou konzistenci. Takový je právě Sedlčanský Hermelín. Jeho střed je akorát krémový a měkký a jeho kůrka je dostatečně pevná, aby sýr udržel tvar i po naložení.

Výsledná konzistence nakládaného sýra se mění i podle toho, jak dlouho ho necháte ve skleničce uležet.

Po třech dnech se uvolní chutě z koření a dalších surovin a sýr trochu změkne. Po týdnu jsou chutě intenzivní a sýr velmi vláčný. Po čtrnácti dnech už hermelín začíná téct.

Tip: Nakládaný hermelín si dopřejte jako vítané zpestření jídelníčku. Pokud hlídáte poměr mezi tukem a bílkovinami, zkuste sáhnout po Hermelínu Figura se sníženým obsahem tuku a jogurtovou kulturou.

Autor: Savencia Fromage Dairy Czech Republic"

2) Pro nakládání hermelínu zvolte vhodný olej

Zdá se to jako maličkost, ale výběr vhodného oleje je naprostý základ receptů na nakládaný hermelín. Správný olej vytáhne chuť sýra i všech přidaných surovin a koření. A zároveň prodlouží trvanlivost nakládaného hermelínu. Správě naložený sýr celý ponořený v oleji vydrží v lednici několik týdnů. Při volbě oleje dejte přednost kvalitnímu rostlinnému oleji s méně výraznou chutí. Ideální je řepkový nebo slunečnicový.

Tip: Zbyl vám ve skleničce po nakládaném Hermelínu olej a nevíte, co s ním? Klidně ho použijte na další nakládání. Olej do sebe vtáhl chuť sýra i koření a v další várce vám ještě dobře poslouží.

Autor: Savencia Fromage Dairy Czech Republic"

3) Ideální koření na nakládaný hermelín

Do téměř každého receptu na nakládaný hermelín patří jako základ bobkový list, kuličkový pepř a nové koření. Nebojte se ani výraznějších chutí. Zkuste třeba nakládaný hermelín se sušenými fíky a rozmarýnem. Chuť sýra zpestříte i chilli papričkou, badyánem nebo jalovcem.

Tip: Hermelín je dostatečně slaný sýr, žádnou další sůl už nepřidávejte.

Autor: Savencia Fromage Dairy Czech Republic"

4) Skladování nakládaného hermelínu

Jakmile hermelín a ostatní suroviny napěchujete do skleničky, dejte pozor na to, aby byly všechny ingredience dobře ponořené v oleji. K sýru nesmí pronikat žádný vzduch, jinak se správně nenaloží. Pokud zůstanou některé ingredience neponořené, může se vám nakládaný hermelín snadno zkazit. Na nakládání hermelínu jsou ideální sklenice s klipsem a gumovým těsněním. Uzavřením totiž vytvoříte požadovaný podtlak a suroviny zůstanou v bezpečí. První tři dny nechte sýr zrát v pokojové teplotě a pak ho přesuňte do chladu. Naložený sýr vám vydrží i několik týdnů. Většinou tuhle dobrotu ale sníte mnohem rychleji.