Cyril a Metoděj: Věrozvěsti, kteří šířili víru a okurky

5. července 2023 • 00:00

Nejznámější moravská legenda o příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje praví, že kromě víry a písma přinesli na Moravu ještě plodinu, kterou zdejší lidé dosud neznali - okurky. Osvěžte se drinkem, vsaďte na okurkový hlavní chod nebo potěšte své chuťové pohárky lahodným dortem.

Příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863 si připomínáme každoročně 5. července, kdy je státní svátek. Když kníže Velkomoravské říše Rastislav pozval byzantské učence Cyrila a Metoděje, aby naučili lid víře, ještě zdaleka netušil, s jakými dalšími dary bratři dorazí. Během několika týdnů se Cyrilovi podařilo vytvořit zcela nové písmo – hlaholici. Později vznikla také cyrilice, která položila základy azbuky. Kromě víry a písma přinesli bratři ještě jeden zázrak v podobě okurek, které byly do té doby před Velkou Moravou zcela utajeny.

Z okurek se dělá například skvělý řecký předkrm tzatziki>>>

Video se připravuje ...

Ať už nakládané nebo čerstvé, malé nebo velké, okurky patří bezesporu mezi nejoblíbenější zeleninu, která se hodí téměř ke každému jídlu. Obsahují až 95 % vody, vlákninu, vitaminy, hořčík a navíc mají blahodárný vliv na krevní tlak či cholesterol.

Dopřejte si okurkové osvěžení

Během léta vás jistě potěší okurkové osvěžení. Vyzkoušet můžete okurkovou limonádu s citronem ovoněnou meduňkou a dochucenou javorovým sirupem nebo báječné okurkové smoothie, které dodá potřebnou dávku vitaminů. Ostřejší, zato však neodolatelný chuťový požitek vykouzlí okurkový Gin fizz.

Okurková polévka

Letní a svěží, to je okurková polévka doplněná o brambory a zakysanou smetanu. Hravě ji zvládnete za půl hodinky, a navíc chutná skvěle i zastudena. Pro výraznější chuť můžete v zásmažce podusit trochu cibule.

Krůtí na okurkové vlně

Krůtí stehno s okurkami si díky opojné vůni česneku, tymiánu a oregána zaručeně zamilujete. Mile překvapí také letní oběd ve znamení krůtích bochánků z mletého masa s okurkovou salsou podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Saláty do parného léta

K hlavnímu chodu se báječně hodí ledový salát s okurkou, mátou a citronovou majonézou, která osvěží i během těch nejteplejších dní. Okurkový salát se skleněnými nudlemi je jednoduchá pochoutka inspirovaná asijskou kuchyní plná okurek, krevet, arašídů a chilli. Výsledek můžete doladit bazalkou, mátou nebo petrželkou.

Lehký a svěží dort je tvořen korpusem, který je díky přidané okurce, limetkové šťávě a podmáslí obzvlášť vláčný. Lehký a svěží dort je tvořen korpusem, který je díky přidané okurce, limetkové šťávě a podmáslí obzvlášť vláčný. • Autor: profimedia

Limetkový dort s okurkou

Lehký a osvěžující dort je tvořen korpusem, který je díky přidané okurce, limetkové šťávě a podmáslí obzvlášť vláčný. Vršek dortu zdobí jemný sýrový krém a kolečka okurek a limetky. Vyzkoušejte limetkový dort s okurkou, po němž se rázem zapráší.

Nakládačky do zásoby!

Suroviny na lák:

  • 3800 ml vody
  • 1200 ml octu 8%
  • 160 g soli
  • 300 g cukru
  • 40 ks sacharínu – tabletky

Koření na dno každé sklenice:

  • 2 koprové květy
  • 1 cibule na kolečka
  • 1 mrkev na kolečka
  • hořčičné semínko 1/2 lžičky
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list 1 hřebíček
  • 1 křen na kolečka

Postup:

1. Množství nálevu cca 5 litrů je zhruba na 12 sklenic.

2. Na dno sklenic vložte koření, naskládejte okurky a zbylou zeleninu. 

3. Mezitím si připravte lák. Vodu na nálev zahřejte asi na 75–85 stupňů, přidejte sůl, cukr, sacharin, po rozpuštění přidejte jako poslední ocet. Dál již nevařte.

4. Po promíchání zalévejte okurky ještě teplým nálevem.

5. Sterilujeme při teplotě 82–85 stupňů po dobu 20 min u litrové sklenice, 25 min u dvoulitrové sklenice a 30 min u pětilitrové sklenice.

6. Čas je jen orientační, nálev je hotový za chvilku, nejvíce času zabere skládání nakládaček do sklenic, proto záleží na množství zavařovaných nakládaček.

Nakládané pickles. Okurková chuťovka bez zavařování >>>

Autor: DF