Dubajská čokoláda: Podrobný návod, jak ji vyrobit doma

28. ledna 2025 • 04:41

Pokud alespoň trochu sledujete sociální sítě, jistě jste o ní už slyšeli. Tenhle čokoládový „zázrak“ doslova zaplavil Instagram i TikTok a v některých zemích se na něj stojí dlouhé fronty. Řeč je o dubajské čokoládě. U nás se sice už sehnat dá, ta kvalitní je ale poměrně drahá. Zkuste si ji vyrobit doma. Není to vůbec těžké.

Kde se vzala?

Dubajskou čokoládu vymyslela v roce 2021 britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, která žije v Dubaji již devět let a založila zde společnost Fix Dessert Chocolatier. Pro tu se snažila vymyslet neobvyklé příchutě čokolády, které by zákazníkům nejen chutnaly, ale jejich konzumace pro ně byla i zážitkem. Sarah se při vytváření nových čokolád inspirovala i svými těhotenskými chutěmi, a tak vznikla i čokoláda s náplní z pistáciové pasty a křupavého těsta, kterou jeho autorka pojmenovala Can’t Get Knafeh of It a později se jí začalo říkat dubajská. Původní anglický název odkazuje na arabský moučník knafeh, který se vyrábí právě z těsta použitého do náplně čokolády. Nejvíc dubajskou čokoládu ale proslavila v roce 2023 influencerka Maria Vehera, která na TikToku zveřejnila video, jak dubajskou čokoládu ochutnává. Získalo už přes 70 milionů zhlédnutí a na sociálních sítích se brzy objevila i mnohá další podobná videa s lidmi, kteří ochutnávají dubajskou čokoládu, nebo si ji zkoušejí sami vyrobit.  A díky tomu se stala nesmírně populární po celém světě.

Z čokolády si můžete upéct i tyto výborné sušenky:

Video se připravuje ...

Co budete potřebovat

Při přípravě dubajské čokolády se samozřejmě neobejdete bez čokolády. Ta tvoří „obal“ a významnou chuťovou složku, proto vyberte nějakou kvalitnější. Může být hořká, mléčná nebo kombinace obou.

To, co dubajskou čokoládu odlišuje od jiných čokolád, je zelená a křupavá náplň, která se objeví po jejím rozlomení. Základem náplně je kataifi (nebo také kadayif), speciální těsto, které se používá pro přípravu sladkých i slaných arabských pokrmů a zná ho i řecká kuchyně. Vypadá jako velmi tenké dlouhé nudličky, vyrábí se jen z mouky a vody, takže neobsahuje žádný tuk a má neutrální chuť. U nás se dá sehnat mražené, například v prodejnách s řeckými nebo arabskými potravinami, případně na internetu. Aby nudličky těsta v náplni hezky křupaly, opékají se nejdříve na másle.

Důležitou součástí náplně je speciální těsto kataifi, které vypadá jako jemné dlouhé nudličky. Důležitou součástí náplně je speciální těsto kataifi, které vypadá jako jemné dlouhé nudličky. • Autor: iStock

Dále budete potřebovat pistáciovou pastu, což jsou nesolené loupané pistácie rozmixované dohladka. Použít se dá i pistáciový krém, který kromě pistácií obsahuje i další složky, například kakaové máslo. Seženete je v prodejnách s oříšky nebo i v některých větších drogeriích. Do náplně se přidává i trochu pasty tahini, což jsou rozmixovaná sezamová semínka. Tu určitě znají ti, kteří mají rádi hummus, do kterého se používá. Tahini lze sehnat tam, kde pistáciovou pastu, nebo i ve větších supermarketech.

Pokud chcete, aby měla čokoláda hezký tvar, budete potřebovat ještě silikonovou formičku, ideálně ve tvaru čokoládových tabulek.

Chcete-li čokoládu ozdobit, stačí formičky předtím, než do nich nalijete čokoládu, „vymalovat" pomocí štětečku jedlými barvami rozpuštěnými v pár kapkách vody. Nebo dno formiček pocákejte rozehřátou barevnou čokoládou. Případně je můžete vyložit jedlými zlatými třpytkami či vysypat zlatým práškem. Seženete je v prodejnách pro cukráře.

Jak vyrobit dubajskou čokoládu krok za krokem

Ingredience:

  • 150 g těsta kataifi
  • 60 g másla
  • 360 g pistáciové pasty
  • 20 g sezamové pasty tahini
  • špetka soli
  • 500 g kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)

Po rozlomení dubajské čokolády vás čeká překvapení v podobě zelené křupavé náplně. Po rozlomení dubajské čokolády vás čeká překvapení v podobě zelené křupavé náplně. • Autor: iStock

Postup:

1. Začněte přípravou náplně. Těsto kataifi natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Ve větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte těsto a za stálého míchání ho opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu. Trvá to 5 až 10 minut. Je důležité těsto dobře opéct, aby bylo hezky křupavé. Pak ho přesypte do mísy a nechte prochladnout.

2. K opečenému těstu přidejte pistáciovou pastu, tahini, špetku soli a vše dobře promíchejte. 

3. Čokoládu rozlámejte na kousky, nasypte do kastrůlku, umístěte ho do horké vodní lázně a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. 

4. Připravte si vhodnou formičku, položte ji na rovnou podložku a nalijte do ní část rozpuštěné čokolády. Krouživým pohybem formičkou čokoládu rozlijte až do rohů a stěn a pak formičku obraťte dnem vzhůru nad větším talířem a nechte přebytečnou čokoládu odkapat na talíř. Formičku pak obraťte zpět, dejte ji do ledničky nebo mrazáku a nechte čokoládu ztuhnout. Čokoládu, která odkapala na talíř, setřete stěrkou zpět do kastrůlku se zbylou rozehřátou čokoládou.

5. Jakmile čokoláda ve formičce ztuhne, vyndejte ji z ledničky nebo mrazáku a formičku naplňte vrstvou připravené pistáciové směsi tak, aby sahala až k okrajům, a lehce ji upěchujte lžičkou. 

Formičky s čokoládou naplňte směsí z pistáciové pasty, tahini a těsta opečeného na másle. Formičky s čokoládou naplňte směsí z pistáciové pasty, tahini a těsta opečeného na másle. • Autor: iStock

6. Povrch přelijte zbylou rozehřátou čokoládou a opět ji rozetřete stěrkou až k okrajům. Naplněnou formičku dejte zpátky do ledničky nebo mrazáku a čokoládu nechte dobře ztuhnout. 

Náplň ve formičkách nakonec překryjte rozehřátou čokoládou, povrch uhlaďte a nechte ztuhnout v chladu. Náplň ve formičkách nakonec překryjte rozehřátou čokoládou, povrch uhlaďte a nechte ztuhnout v chladu. • Autor: iStock

7. Ztuhlou čokoládu opatrně vyloupněte z formičky a pokud ji chcete darovat, zabalte ji do hezkého sáčku nebo krabičky. 

Podívejte se na postup ve videu:

Autor: Anna Kopečková