Vánoční mikulášská besídka: Tipy na sladké i slané dobroty pro děti

2. prosince 2022 • 12:00

Ať už pořádáte mikulášskou besídku u vás doma, nebo ji mají děti ve škole a paní učitelka prosí o drobné pohoštění, nespokojte se jen s nákupem chipsů, bonbonů nebo oříšků obalených v čokoládě. I když vám to možná zabere o něco víc času, buďte trochu originálnější. Děti umí ocenit snahu a jistě budou pyšné na to, jak kreativního mají rodiče.

Sladké a barevné

Málokteré dítě odolá jídlu, které je sladké a ještě k tomu hezky barevné. Což neznamená, že to musí být jen bonbony. I z ovoce se dá vykouzlit spousta lákavých jednohubek. Stačí ho nakrájet nebo z něj formičkami vykrojit různé tvary a pak napíchnout na špejle. Pokud netrváte striktně na tom, že musí být občerstvení jen ze zdravých surovin, můžete ovoce zkombinovat s cukrovinkami. Například z jahod, strouhaného kokosu a malých marshmallows vytvořit mikulášské čepice. Nebo udělat mikulášské skřítky z banánů, jahod a pěnových bonbonů napíchnutých na špejlích.

Když těsto na lívance obarvíte nazeleno a upečete lívance v různých velikostech, můžete z nich vytvořit stromečky Když těsto na lívance obarvíte nazeleno a upečete lívance v různých velikostech, můžete z nich vytvořit stromečky • Autor: iStock

malých lívanečků naskládaných na sebe se zase dají udělat krásné vánoční stromečky. Stačí přidat navrch jahodu, případně je promazat sladkým tvarohem či marmeládou. A když těsto obarvíte nazeleno, například špenátovým práškem, bude výsledek pro děti ještě lákavější. Vyrobit nějaké sladkosti na besídku můžete i během pečení vánočního cukroví. Třeba vánoční sobíky z čokoládového těsta. A pro paní učitelku přidejte balíček čertových pilulí

Nejrůznější tvary cukroví můžete upéct z lineckého těsta >>>

Video se připravuje ...

Mikulášsky zamaskovaná zelenina

I děti, které zeleninu moc nemusí, ji slupnou jako malinu, když jim ji vtipně naservírujete. Pro tyto účely se skvěle hodí okurka. Má krásnou barvu připomínající stromečky a právě ty z ní snadno vytvoříte. Nakrájejte okurku pomocí škrabky na zeleninu na dlouhé plátky, každý poskládejte do tvaru stromečku, propíchněte párátkem a zapíchněte do jedlého postavce, třeba špalíku mrkve nebo vyššího kolečka upečeného z listového těsta.

Ovocné a zeleninové jednohubky pro děti Ovocné a zeleninové jednohubky pro děti • Autor: iStock
Hlavičky Mikulášů se dají vytvořit i z rozkrojených cherry rajčátek proložených kuličkami mozzarelly. A kdybyste občerstvení chtěli pojmout vyloženě jen zeleninově, můžete z různě barevné a nakrájené zeleniny vyskládat na mísu mikulášský obličej. Pak už přidejte jen misku s dipem, do kterého si děti budou kousky zeleniny namáčet.

Pěkně vypečený Mikuláš

Výborně fungují i nejrůznější pečené dobroty, od párečků zabalených v těstě přes slané šneky až po trhací chleba nebo monkey bread. Konkrétně listové těsto je ideálním základem i pro spoustu dalších mikulášsky laděných dobrot. Z proužků těsta napíchnutých na špejle můžete upéct malé stromečky nebo z celého plátu rovnou udělat jeden větší strom, a to naslano i nasladko.

Sladký stromeček z listového těsta plněný mákem a zdobený cukrovou polevou a barevným sypáním Sladký stromeček z listového těsta plněný mákem a zdobený cukrovou polevou a barevným sypáním • Autor: iStock

Menší upečená kolečka nebo hvězdičky se zase dají různě skládat na sebe a prokládat zeleninou, sýrem, šunkou nebo domácí pomazánkou. Skvěle se dá tvořit i z těsta na pizzu. Prohlédněte si naši galerii, kde najdete spoustu inspirace na mikulášské jedlé tvoření.

Autor: AK