Meruňkové hody: Vychutnejte si sladké plody léta na několik způsobů

8. července 2023 • 00:00

Spotřebujte letní úrodu meruněk tím nejlepším způsobem a dopřejte si hotové meruňkové hody! Vychutnejte si čerstvý chleba s domácí marmeládou, oběd v podobě tvarohových knedlíků nebo si udělejte zásobu báječného meruňkového kompotu.

Meruňková marmeláda nebo čatní

Vychutnejte si meruňky v té nejlepší možné podobě. Domácí meruňková zavařenina s vanilkou strčí ty kupované do kapsy. Zaručeně si zamilujete také meruňkovo-angreštovou marmeládu, která se bude hodit při přípravě špaldových sušenek. A grilované maso skvěle doplní meruňkové čatní s cibulí.  

Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní >>>

Video se připravuje ...

Meruňkový kompot

Kompot, který si připravíte v létě, se vám bude v zimě báječně hodit. Kompot, který si připravíte v létě, se vám bude v zimě báječně hodit. • Autor: iStock

Udělejte si zásobu meruňkových kompotů, a buďte tak připraveni na pořádnou dávku léta po celý rok! Zavařování je jednoduché a kompot vydrží dlouho, nezapomeňte však na to, že po otevření byste měli kompot co nejdříve zkonzumovat.  

Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami Rýžový nákyp s meruňkami • Autor: F.O.O.D.

Využijte meruňkový kompot na bezkonkurenční rýžový nákyp, který poslouží jako hlavní sladký chod i jako lahodný moučník. Voňavý nákyp zdobený čepicí z bílkového sněhu vás ohromí.  

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Meruňkové knedlíky vás vrátí zaručeně do dětství. Meruňkové knedlíky vás vrátí zaručeně do dětství. • Autor: Profimedia

Tvarohové knedlíky s meruňkami vám vyvolají vzpomínky na prázdniny u babičky. Vychutnejte si tohle ryze letní jídlo a při servírování nešetřete pořádnou porcí máslíčka, tvarohu a moučkového cukru.  

Meruňkové koláče

Servírovat ho můžete se zakysanou smetanou. Servírovat ho můžete se zakysanou smetanou. • Autor: iStock

Koláč s medem a meruňkami stojí za to! Náplň s pistáciemi skvěle doplňuje chuť zázvorových sušenek. Chutný a šťavnatý, to je tvarohový koláč s meruňkami, který můžete servírovat se zakysanou smetanou. Zkusit můžete také bezlepkovou formu mandlové buchty s meruňkami.  

Meruňkové clafoutis

Meruňkové clafoutis Meruňkové clafoutis • Autor: F.O.O.D.

Clafoutis (čtěte klafuty) je francouzský dezert, který se podle tradice připravuje především z hodně tmavých třešní. Existují však i jiné varianty se sezónním ovocem. Meruňková verze s těstem z mandlového mléka a s mandlemi si vás získá od prvního sousta.   

Meruňky tak trochu jinak!

Z čerstvých meruněk si můžete vytvořit báječnou zmrzlinu v pohodlí domova. Z čerstvých meruněk si můžete vytvořit báječnou zmrzlinu v pohodlí domova. • Autor: iStock

Z čerstvých meruněk si můžete vytvořit báječnou domácí zmrzlinu. Krom nich k přípravě postačí jen smetana, žloutky a cukr. Jednoduchým způsobem vykouzlíte i meruňkové bonbony. Na oživení můžete do cukrátek přidat trochu růžové vody. Do zásoby lze mít připravený také meruňkový sirup, který v letních dnech náležitě oceníte!    

     

Meruňky ve skleničce

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami ve skleničce zkrátka musíte ochutnat. Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami ve skleničce zkrátka musíte ochutnat. • Autor: iStock

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami ve skleničce zkrátka musíte ochutnat. Ať už vás honí mlsná nebo přijde nečekaná návštěva, tento lahodný dezert je jednoduchý a hotový během pár minut.   

Oběd v meruňkovém stylu

Meruňky můžete využít i při přípravě neotřelé a originální kachny. Meruňky můžete využít i při přípravě neotřelé a originální kachny. • Autor: Shutterstock

Vepřová panenka patří mezi oblíbené typy masa pro svou rychlou přípravu i jemnou chuť. Dokonalou souhru slané a sladké chuti nabídnou grilované špízy z vepřové panenky s meruňkami a kukuřicí. Delikatesa v podobě kachních prsou na meruňkách díky své originalitě potěší i ty náročnější strávníky.

Autor: red