Ušetřete na koupališti: Zabalte si svačinu k bazénu, a všichni vám ji budou závidět. Víme, co si připravit

18. července 2024 • 05:12

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří i trávení času někde u vody. A co by mohlo být lepšího než si vychutnat osvěžující den u bazénu se skvělou svačinou? Zabalte si vlastní dobrotu do plážové tašky a připravte se na závistivé pohledy od ostatních návštěvníků.

Příjemné letní dny na koupališti si můžeme užít mnoha způsoby, ale jednou z nejpříjemnějších aktivit je kromě koupání a sluníčka i to, když si můžete vychutnat výbornou svačinu. Zapomeňte na předražené občerstvení v kioscích a raději si připravte vlastní lahůdky, které budou plné čerstvých surovin a neodolatelných chutí. Přinášíme vám pár inspirativních nápadů na jídla, která si můžete jednoduše zabalit a vychutnat si je na koupališti, zatímco ostatní budou obdivovat vaši kulinářskou zručnost.

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště >>>

Video se připravuje ...

Vodní meloun se sýrem a mátou

Vodní meloun se sýrem a mátou Vodní meloun se sýrem a mátou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g vodního melounu (nakrájeného na kostičky)
  • 100 g sýru Feta
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Do mísy dejte kostičky melounu, nakrájený sýr a nasekanou mátu.

2. Pokapejte citronovou šťávou a lehce osolte a opepřete.

3. Promíchejte a nechte v chladničce odležet.

4. Před odchodem na koupaliště přendejte salát do uzavíratelné nádoby a uchovávejte ho v chladném batohu.

Pestré sendviče na špízu

Pestré sendviče na špízu Pestré sendviče na špízu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 100 g šunky
  • 100 g sýra
  • 1 rajče (nakrájené na plátky)
  • 1 okurka (nakrájená na plátky)
  • 4 lístky ledového salátu
  • 4 špejle nebo delší párátka

Postup:

1. Plátky chleba opečte v toustovači nebo na grilu, dokud nebudou zlatavé.

2. Na jednu stranu toustů položte list ledového salátu.

3. Na salát umístěte plátek šunky, sýr, rajče a okurku.

4. Překlopte druhou polovinou toastů, rozkrojte na čtvrtky a propíchněte špejlí, aby sendviče držely pohromadě.

5. Uložte je do uzavíratelného obalu a skladujte je v chladu nebo alespoň na stinném místě.

Avokádový hummus s čerstvou zeleninou

Avokádový hummus Avokádový hummus • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 1 plechovka cizrny (propláchnutá a okapaná)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá zelenina (mrkev, okurka, paprika) na namáčení

Postup:

1. V mixéru smíchejte oloupané avokádo zbavené pecky, cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu a nasekaný česnek.

2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti a znovu promíchejte.

3. Hummus nandejte do malé dózy a uložte do chladicí tašky společně s nakrájenou zeleninou.

Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem

Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 tortilly
  • 200 g kuřecího masa (grilovaného a nakrájeného na plátky)
  • 2 listy salátu
  • 1 rajče (nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 1 okurka (nakrájená na plátky)
  • 4 lžíce bylinkového jogurtu (jogurt smíchaný s libovolnými čerstvými bylinkami a solí)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Tortilly rozložte na pracovní plochu a rozetřete na ně ochucený jogurt.

2. Na každou tortillu umístěte list salátu, plátky grilovaného kuřecího masa, rajče, cibuli a okurku. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

3. Tortilly zarolujte a pevně zabalte do potravinové fólie nebo pevného ubrousku.  

4. Uložte je do tašky nebo batohu.

Ovocné špízy s čokoládovou omáčkou

Ovocné špízy Ovocné špízy • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • ovoce podle vlastního výběru (například ananas, hrozny, jahody, kiwi, žlutý meloun...)
  • 100 g hořké čokolády (nakrájené na malé kousky)
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup:

1. Ovoce nakrájejte na menší kousky a podle libosti napíchněte na špejle.

2. Připravte si čokoládovou omáčku. Čokoládu s kokosovým olejem zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, až se rozpustí, a promíchejte.  

3. Omáčku nalijte do sklenky a uzavřete.

4. Špízy s ovocem a dózu s čokoládovou omáčkou uložte do chladicí tašky. Nemusíte se bát, že omáčka v chladu ztuhne. Venku na sluníčku se zase rozehřeje. 

TIP z obchodů: Nápoj a svačina v jednom

Oveska Oveska • Autor: archiv značky

Chcete-li si dopřát svačinu i nápoj dohromady, navíc v praktickém balení na cesty, zkuste nový nápoj Oveska. Fermentované mléko doplněné o kousky ovesných zrn, které jsou zdrojem vlákniny, vápníku i bílkovin skvěle zasytí a dodá potřebnou energii. Oveska nápoj je dostupný také v oblíbených chuťových kombinacích meruňka a med nebo jablko a skořice. Doporučená cena je 32 korun.

Tipy pro skladování jídel ve vysokých teplotách

Nepotřebujete hromadu ledu, aby vám svačina vydržela čerstvá Nepotřebujete hromadu ledu, aby vám svačina vydržela čerstvá • Autor: iStock.com

  • Použijte chladicí obaly: Když nemáte k dispozici chladničku, můžete využít speciální chladicí obaly nebo termotašky, které udrží potraviny déle v maximální kondici.
  • Využijte chladicí gely: Můžete zakoupit chladicí gely v sáčcích, které před použitím stačí namočit do vody (nebo dát do mrazáku) a poté je umístit mezi balíčky s jídlem. Tím se udrží teplota v tašce či batohu delší dobu na nižším stupni.
  • Zabalte jídlo do izolační fólie: Před zandáním jídel do batohu je vhodné použít izolační nebo hliníkovou fólii, která pomůže udržet v batohu nižší teplotu a také zabrání rozbití křehčích obalů nebo znehodnocení jídla.

Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

Video se připravuje ...

Autor: TR