Ušetřete na koupališti: Zabalte si svačinu k bazénu, a všichni vám ji budou závidět. Víme, co si připravit

6. července 2023 • 00:00

Letní měsíce jsou tu a s nimi přichází i období, kdy trávíme spoustu času na koupalištích. A co by mohlo být lepšího než si vychutnat osvěžující den u bazénu se skvělou svačinou? Zabalte si vlastní dobrotu do plážové tašky a připravte se na závistivé pohledy od ostatních návštěvníků.

Příjemné letní dny na koupališti si můžeme užít mnoha způsoby, ale jednou z nejpříjemnějších aktivit je kromě koupání a sluníčka vychutnání výborné svačiny. Zapomeňte na předražené občerstvení v kioscích a raději si připravte vlastní lahůdky, které budou plné čerstvých surovin a neodolatelných chutí. Přinášíme vám pár inspirativních nápadů na jídla, která si můžete jednoduše zabalit a vychutnat si je na koupališti, zatímco ostatní budou obdivovat vaši kulinářskou zručnost.

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště >>>

Video se připravuje ...

Vodní meloun se sýrem a mátou

Vodní meloun se sýrem a mátou Vodní meloun se sýrem a mátou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g vodního melounu (nakrájeného na kostičky)
  • 100 g sýru Feta
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Do mísy dejte kostičky melounu, nakrájený sýr a nasekanou mátu.

2. Pokapejte citronovou šťávou a lehce osolte a opepřete.

3. Promíchejte a nechte v chladničce odležet.

4. Před odchodem na koupaliště přendejte salát do uzavíratelné nádoby a uchovávejte ho v chladném batohu.

Pestré sendviče na špízu

Pestré sendviče na špízu Pestré sendviče na špízu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 100 g šunky
  • 100 g sýra
  • 1 rajče (nakrájené na plátky)
  • 1 okurka (nakrájená na plátky)
  • 4 lístky ledového salátu
  • 4 špejle nebo delší párátka

Postup:

1. Plátky chleba opečte v toustovači nebo na grilu, dokud nebudou zlatavé.

2. Na jednu stranu toustů položte list ledového salátu.

3. Na salát umístěte plátek šunky, sýr, rajče a okurku.

4. Překlopte druhou polovinou toastů, rozkrojte na čtvrtky a propíchněte špejlí, aby sendviče držely pohromadě.

5. Uložte je do uzavíratelného obalu a skladujte je v chladu nebo alespoň na stinném místě.

Avokádový hummus s čerstvou zeleninou

Avokádový hummus Avokádový hummus • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 1 plechovka cizrny (propláchnutá a okapaná)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá zelenina (mrkev, okurka, paprika) na namáčení

Postup:

1. V mixéru smíchejte oloupané avokádo zbavené pecky, cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu a nasekaný česnek.

2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti a znovu promíchejte.

3. Hummus nandejte do malé dózy a uložte do chladicí tašky společně s nakrájenou zeleninou.

Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem

Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 tortilly
  • 200 g kuřecího masa (grilovaného a nakrájeného na plátky)
  • 2 listy salátu
  • 1 rajče (nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 1 okurka (nakrájená na plátky)
  • 4 lžíce bylinkového jogurtu (jogurt smíchaný s libovolnými čerstvými bylinkami a solí)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Tortilly rozložte na pracovní plochu a rozetřete na ně ochucený jogurt.

2. Na každou tortillu umístěte list salátu, plátky grilovaného kuřecího masa, rajče, cibuli a okurku. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

3. Tortilly zarolujte a pevně zabalte do potravinové fólie nebo pevného ubrousku.  

4. Uložte je do tašky nebo batohu.

Ovocné špízy s čokoládovou omáčkou

Ovocné špízy Ovocné špízy • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • ovoce podle vlastního výběru (například ananas, hrozny, jahody, kiwi, žlutý meloun...)
  • 100 g hořké čokolády (nakrájené na malé kousky)
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup:

1. Ovoce nakrájejte na menší kousky a podle libosti napíchněte na špejle.

2. Připravte si čokoládovou omáčku. Čokoládu s kokosovým olejem zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, až se rozpustí, a promíchejte.  

3. Omáčku nalijte do sklenky a uzavřete.

4. Špízy s ovocem a dózu s čokoládovou omáčkou uložte do chladicí tašky. Nemusíte se bát, že omáčka v chladu ztuhne. Venku na sluníčku se zase rozehřeje. 

Tipy pro skladování jídel ve vysokých teplotách

Nepotřebujete hromadu ledu, aby vám svačina vydržela čerstvá Nepotřebujete hromadu ledu, aby vám svačina vydržela čerstvá • Autor: iStock.com

  • Použijte chladicí obaly: Když nemáte k dispozici chladničku, můžete využít speciální chladicí obaly nebo termotašky, které udrží potraviny déle v maximální kondici.
  • Využijte chladicí gely: Můžete zakoupit chladicí gely v sáčcích, které před použitím stačí namočit do vody (nebo dát do mrazáku) a poté je umístit mezi balíčky s jídlem. Tím se udrží teplota v tašce či batohu delší dobu na nižším stupni.
  • Zabalte jídlo do izolační fólie: Před zandáním jídel do batohu je vhodné použít izolační nebo hliníkovou fólii, která pomůže udržet v batohu nižší teplotu a také zabrání rozbití křehčích obalů nebo znehodnocení jídla.

Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

Video se připravuje ...

Autor: TR