Ušetřete na koupališti: Zabalte si svačinu k bazénu, a všichni vám ji budou závidět. Víme, co si připravit
Letní měsíce jsou tu a s nimi přichází i období, kdy trávíme spoustu času na koupalištích. A co by mohlo být lepšího než si vychutnat osvěžující den u bazénu se skvělou svačinou? Zabalte si vlastní dobrotu do plážové tašky a připravte se na závistivé pohledy od ostatních návštěvníků.
Příjemné letní dny na koupališti si můžeme užít mnoha způsoby, ale jednou z nejpříjemnějších aktivit je kromě koupání a sluníčka vychutnání výborné svačiny. Zapomeňte na předražené občerstvení v kioscích a raději si připravte vlastní lahůdky, které budou plné čerstvých surovin a neodolatelných chutí. Přinášíme vám pár inspirativních nápadů na jídla, která si můžete jednoduše zabalit a vychutnat si je na koupališti, zatímco ostatní budou obdivovat vaši kulinářskou zručnost.
Nejkrásnější česká přírodní koupaliště >>>
Vodní meloun se sýrem a mátou
Suroviny:
- 500 g vodního melounu (nakrájeného na kostičky)
- 100 g sýru Feta
- 2 lžíce čerstvé máty
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Do mísy dejte kostičky melounu, nakrájený sýr a nasekanou mátu.
2. Pokapejte citronovou šťávou a lehce osolte a opepřete.
3. Promíchejte a nechte v chladničce odležet.
4. Před odchodem na koupaliště přendejte salát do uzavíratelné nádoby a uchovávejte ho v chladném batohu.
Pestré sendviče na špízu
Suroviny:
- 4 plátky toastového chleba
- 100 g šunky
- 100 g sýra
- 1 rajče (nakrájené na plátky)
- 1 okurka (nakrájená na plátky)
- 4 lístky ledového salátu
- 4 špejle nebo delší párátka
Postup:
1. Plátky chleba opečte v toustovači nebo na grilu, dokud nebudou zlatavé.
2. Na jednu stranu toustů položte list ledového salátu.
3. Na salát umístěte plátek šunky, sýr, rajče a okurku.
4. Překlopte druhou polovinou toastů, rozkrojte na čtvrtky a propíchněte špejlí, aby sendviče držely pohromadě.
5. Uložte je do uzavíratelného obalu a skladujte je v chladu nebo alespoň na stinném místě.
Avokádový hummus s čerstvou zeleninou
Suroviny:
- 1 avokádo
- 1 plechovka cizrny (propláchnutá a okapaná)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá zelenina (mrkev, okurka, paprika) na namáčení
Postup:
1. V mixéru smíchejte oloupané avokádo zbavené pecky, cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu a nasekaný česnek.
2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti a znovu promíchejte.
3. Hummus nandejte do malé dózy a uložte do chladicí tašky společně s nakrájenou zeleninou.
Grilovaný kuřecí wrap s bylinkovým jogurtem
Suroviny:
- 2 tortilly
- 200 g kuřecího masa (grilovaného a nakrájeného na plátky)
- 2 listy salátu
- 1 rajče (nakrájené na plátky)
- 1 cibule (nakrájená na plátky)
- 1 okurka (nakrájená na plátky)
- 4 lžíce bylinkového jogurtu (jogurt smíchaný s libovolnými čerstvými bylinkami a solí)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Tortilly rozložte na pracovní plochu a rozetřete na ně ochucený jogurt.
2. Na každou tortillu umístěte list salátu, plátky grilovaného kuřecího masa, rajče, cibuli a okurku. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
3. Tortilly zarolujte a pevně zabalte do potravinové fólie nebo pevného ubrousku.
4. Uložte je do tašky nebo batohu.
Ovocné špízy s čokoládovou omáčkou
Suroviny:
- ovoce podle vlastního výběru (například ananas, hrozny, jahody, kiwi, žlutý meloun...)
- 100 g hořké čokolády (nakrájené na malé kousky)
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup:
1. Ovoce nakrájejte na menší kousky a podle libosti napíchněte na špejle.
2. Připravte si čokoládovou omáčku. Čokoládu s kokosovým olejem zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, až se rozpustí, a promíchejte.
3. Omáčku nalijte do sklenky a uzavřete.
4. Špízy s ovocem a dózu s čokoládovou omáčkou uložte do chladicí tašky. Nemusíte se bát, že omáčka v chladu ztuhne. Venku na sluníčku se zase rozehřeje.
Tipy pro skladování jídel ve vysokých teplotách
- Použijte chladicí obaly: Když nemáte k dispozici chladničku, můžete využít speciální chladicí obaly nebo termotašky, které udrží potraviny déle v maximální kondici.
- Využijte chladicí gely: Můžete zakoupit chladicí gely v sáčcích, které před použitím stačí namočit do vody (nebo dát do mrazáku) a poté je umístit mezi balíčky s jídlem. Tím se udrží teplota v tašce či batohu delší dobu na nižším stupni.
- Zabalte jídlo do izolační fólie: Před zandáním jídel do batohu je vhodné použít izolační nebo hliníkovou fólii, která pomůže udržet v batohu nižší teplotu a také zabrání rozbití křehčích obalů nebo znehodnocení jídla.
Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?