Nejoblíbenější recepty jsou bublaniny, meruňkové knedlíky i meruňková marmeláda. I když nás nejvíce na meruňkových pokrmech láká jejich sladká chuť, která zraje na konci léta, jsou i zdraví velice prospěšné.
Meruňky pochází z Číny a přes Arménii se rozšířily do Česka. Nyní jsou součástí naší zahrady i kuchyně. Díky jejich konzumaci chrání srdce, regenerují a celkově se věří, že prodlužují život.
Sladké bonbony můžou sloužit na mlsání, ale i jako dárek pro blízké. Krom toho nemusíte mít výčitky, že si dopřejete něco sladkého, říká se, že mandle a meruňky jsou nejúčinnější potraviny proti rakovině.
Čatní je název pro omáčky vyrobené z různých surovin, jako jsou zelenina, ovoce a další. Používá se k dochucení jídel a potkat je můžeme hlavně v indické kuchyni. Do meruňkového čatní můžete dodat pořádnou porci mletých mandlí, s nimiž je v perfektním souladu. V takovém případě zkuste snížit obsah zázvoru nebo ho úplně vypusťte.
Tento Britský dezert je velice mnohotvárný, ale i tak jednoduchý. Můžete jej připravit ze spousty druhů ovoce a nevadí mu ani mrazení. Trochu vypečené meruňkové šťávy si odložte a zakápněte jí třeba snídaňovou kaši nebo piškoty v nepečeném dortu.
Správný francouzský clafoutis je vlastně nákyp. Aby dostál svému jménu a pověsti, musí být lehounký jako pírko. A k tomu je to nejsnadnější cesta, jak se zbavit sezonního ovoce.