Letní recepty Hanky Zemanové: Vyzkoušejte její jahodové knedlíky, ovocný koláč nebo sluneční nápoje

1. července 2023 • 00:00

Začátek léta patří k nejkrásnějším obdobím roku. V živé čisté přírodě můžeme čerpat její dary a udělat něco pro své zdraví. Své o tom ví spisovatelka, milovnice zdravého životního stylu a odbornice na výživu Hanka Zemanová. Vyzkoušejte její letní recepty.

Léto tráví Hanka Zemanová nejraději doma, na venkově nedaleko Sedlčan, nebo na chalupě u rodičů. „Vlastně je mi líto odjíždět na dlouho někam do daleka, protože každou část léta mám spojenou s nějakou úrodou, sběrem, sušením bylin, radostí z toho, co kde rozkvetlo a co se kde po té jarní i letní práci urodilo." Do lesa chodí na maliny, borůvky nebo houby. A doma pěstuje spoustu bylinek. „Na zahradě mám čerstvou pažitku, petrželku, kopr, koriandr, rozmarýn, libeček a hodně dobře se u nás daří dobromysli a mateřídoušce. S kuchyňskými bylinkami navazuji osobní vztah, je to druh přátelství jako s lidmi, a proto je třeba poznávání jednotlivých bylinek věnovat čas a pozornost, sledovat je v růstu, ochutnávat je, zkoušet, jak nám voní, jak na nás působí, přidávat je do jídel, do studené vody nebo si z nich vařit čaj." Každý rok si Hanka také suší léčivé bylinky, které pak tvoří základ celoročního léčivého lesního čaje, a nemusí tak žádné kupovat. „Už v květnu suším listy z lesních ostružiníků, jahodníků a maliníků a smrkových výhonků, někdy i listy z černého rybízu. Kromě toho suším i léčivé byliny, jako je třeba černý bez, kontryhel, lípa, řepík, měsíček a mateřídouška. V létě ale používáme byliny hlavně čerstvé, dělám z nich tzv. sluneční vody nebo bylinková másla, kvašené limonády a zdobím jimi jakákoli jídla."

Čerstvými bylinkami můžete ochutit i měkký sýr>>>

Vyzkoušejte recepty Hanky Zemanové z její dosud nejkrásnější a nejobsáhlejší knihy Rytmus roku, která vyšla v tištěné podobě i jako audiokniha a získala 2. místo v soutěži Český bestseller 2021 v kategorii Cena čtenářů.

Jahodové knedlíky

Některé recepty záměrně neozdravuju a patří mezi ně právě jahodové knedlíky. Je ale pravda, že jsem si kdysi také prošla etapou různých jáhlových, celozrnných či veganských jahodových knedlíků oslazených rýžovým sirupem. A došla jsem k tomu, že jednou či dvakrát za rok, v sezóně jahod, se chci vrátit do dětství a pochutnat si na knedlících přesně takových, jaké nám na chalupě vařila maminka a babička. Jedinou změnou v tradičním receptu je použití surovin z ekologického zemědělství. Když usedneme celá rodina k míse jahodových knedlíků, slyším babičku, jak mi kdysi ve staré venkovské kuchyni říkala: „Aby ti to, Haninko, chutnalo, dej si hodně nastrouhaného tvarohu, rozpuštěného másla a moučkového cukru… “ A tak to dělám jednou za rok i teď jako dospělá. A věřte mi, že i s tím moučkovým cukrem je to pro mě blahodárná vzpomínková výživa… Pokud byste se chtěli moučkovému cukru vyhnout, asi nejlepší varianta je polít tvaroh rýžovým bio sirupem z Country Life. Ale máte-li rádi knedlíky s lehce karamelovou příchutí, stojí za vyzkoušení kokosový cukr nebo sušená třtinová šťáva Rapadura či Panela.

Jahodové knedlíky Jahodové knedlíky • Autor: Smart Press

Suroviny:

Na těsto:

  • 250 g měkkého suššího tvarohu (ne ve vaničce)
  • 1 vejce, domácí nebo bio
  • 240 g bio polohrubé mouky špaldové Probio
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 20 jahod

Na servírování:

  • rozpuštěné bio máslo
  • moučkový cukr Probio (nebo rýžový sirup Country Life)
  • najemno nastrouhaný tvaroh

Postup:

1. Těsto lze zadělat snadno rukama, ale když dělám knedlíky doma, tak dám tvaroh, celé vejce, olej, mouku, sůl a kypřicí prášek do hnětací mísy kuchyňského robotu a během chviličky mám hotové nelepivé těsto.

2. Do velkého hrnce dám vařit vodu. Na pomoučněné pracovní ploše mezitím vypracuji z těsta váleček. Děti si odkrajují malé kousky těsta, do kterých balí jahody. Těsto lze i vyválet, vykrájet skleničkou kolečka a do nich balit jahody.

3. Když se voda v hrnci vaří, osolím ji půl lžičkou soli a přidám knedlíky. Po chvíli, když začne voda znovu vřít, knedlíky lehce oddělím ode dna. Když vyplavou, tak je povařím podle velikosti 6–8 minut.  

4. Děrovanou naběračkou vyndám uvařené knedlíky na velkou mísu a opatrně každý propíchnu vidličkou. Vyjde horká pára, a navíc se pak dětem knedlíky bezpečněji půlí na talíři. Na rozpůlené knedlíky si dáváme strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Pro lehce ozdravěnou verzi polijte tvaroh rýžovým sirupem.

Ovocný koláč z dvouzrnkové mouky

1 kulatá koláčová forma o průměru 30 cm (na klasický velký plech je třeba dvojnásobná várka)

Ovocný koláč Ovocný koláč • Autor: Smart Press

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g bio kysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 bio vejce nebo z domácího chovu
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky z dvouzrnky (já dávám většinou místo třetiny až poloviny mouky najemno namleté loupané mandle)
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů 
  • 50–75 g třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy Panela
  • máslo  na vymazání formy
  • 2–3 lžíce namletých mandlí, kokosu nebo polohrubé mouky na vysypání formy
  • sezónní nebo kompotované ovoce
  • hrst mandlových lupínků na posypání

Drobenka mandlová nebo ovesná:

  • 50 g polohrubé dvouzrnkové mouky
  • 50 g másla z ledničky
  • 50 g namletých mandlí nebo jemně mletých ovesných vloček
  • 50 g třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy Panela (drobenka bude tmavší)

Postup:

1. Připravím si drobenku a sezónní nebo kompotované ovoce. Zapnu troubu na horkovzdušné pečení na 160 °C.

2. Ve větší míse smíchám kysanou smetanu nebo jogurt, rozpuštěné mírně zchladlé máslo, špetku soli a vejce. Promíchám metlou a přidám mouku smíchanou s mandlemi a kypřicím práškem. (Mandle mívám namleté ve sklenici v ledničce, ale můžete je vynechat.)

3. Koláčovou formu vymažu máslem, vysypu namletými mandlemi nebo polohrubou moukou a naliju do ní těsto. Naskládám na něj ovoce, posypu drobenkou, někdy i mandlovými lupínky, a peču na 160 °C cca 35–40 minut.

Kuchyňské bylinky v čaji, octu či oleji

Kuchyňské bylinky v čaji Kuchyňské bylinky v čaji • Autor: Smart Press

Kuchyňské bylinky se dají ochutnávat nejen v jídle, ale trochu netradičně i ve formě léčivého čaje. Kousek bylinky nebo 1 čajová lžička se přelije 1/4 litrem vroucí vody a pod pokličkou nechá 10 minut louhovat. U nás doma nejčastěji používáme čaj ze saturejky či tymiánu při kašli a čaj z mateřídoušky či z dobromysli pro příjemný pocit v břiše i v mysli. Při kojení jsem pila čaj z koprového semene. Čaj z rozmarýnu se užívá k obnově psychických sil při únavě nebo když hodně duševně pracujeme. Doporučuje se i pro posilu paměti, zejména u starších lidí, a proti bolestem kloubů. Na fotce jsou čaje z rozmarýnu, tymiánu, kopru, bazalky, libečku a dobromysli. Bylinky můžete nakládat i do octa nebo do oleje.

Sluneční nápoje

Když se probouzí den plný slunce a jasného nebe, tak si ráno v zahradě natrhám byliny a květy podle nálady a připravím si z nich květovou vodu, které říkáme „sluneční nápoj“. Vložím je do skleněné karafy, zaliju vodou, zakryju gázou nebo skleněným víčkem od zavařovaček a karafu umístím kdekoli venku, aby se byliny i květy mohly koupat ve slunečních paprscích. Kdykoli se napiju nebo se jen s úžasem podívám na prosluněnou nádobu, tak mě krása přírody dojme i pohladí a energie se mi pozvedne.

Sluneční nápoje Sluneční nápoje • Autor: Smart Press

V nápoji se spojuje síla slunečního světla, která umocňuje léčivé vibrace rostlin. A víte o tom, že právě na tomto principu vznikají léčivé „bachovky“? Pro jejich výrobu se ale vybírají vždy jen rostliny divoce rostoucí, které se louhují v pramenité vodě za slunečného dne. Hlídá se, aby byla obloha jasná a bez mraků. S troškou nadsázky se dá říci, že si třeba právě dnes můžeme takhle popíjet naše vlastní „bachovky“. Výchozí princip je stejný, ale léčivost Bachových květů je založena na hlubokém vhledu dr. Edwarda Bacha, který přesně propojil vibrace v určitých rostlinách s vibracemi našich pocitů a naší duše. Popsal účinky 38 květů, které mohou při správném výběru navrátit člověku ztracenou rovnováhu a tím zabránit rozvinutí nemocí. I když se nejedná o přesně vybrané a garantované „Bachovy esence“, vlastnoruční a intuitivní sluneční nápoje nám vždy předají kromě světelné energie i kus moudrosti a léčivých účinků květů, které jsme si do nápoje vybrali. Podmínkou je vybírat byliny a květy, které jsou jedlé. Pro konkrétní inspiraci – právě v den psaní této kapitoly jsem ráno připravila dva sluneční nápoje. Do jednoho jsem dala diviznu, měsíček, listy z černého rybízu, pár jitrocelů, malin a rybízu. Do druhého jsem natrhala růže, levanduli, sléz, šalvěj muškátovou a meduňku. Můžete si ale klidně dát do karafy jen květy či listy z jedné rostliny. 

Spoustu další inspirace a receptů najdete v novém vydání časopisu Blesk Vaše recepty, které je právě v prodeji>>>

Červnové vydání časopisu Blesk Vaše recepty Červnové vydání časopisu Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty
Video se připravuje ...
Autor: Olga Trešlová, AK