MasterChef Česko: Uvařte klasická jídla jako profík s vylepšováky soutěžících!

24. listopadu 2021 • 22:00

V čem je odlišné jídlo hodné MasterChefa? Vybrali jsme několik na pohled obyčejných pokrmů, které však mají „něco navíc“. Díky těmto receptům známých soutěžících z MasterChef se dozvíte, čím ozvláštnit tatarák z lososa, jak odlehčit čočkovou polévku nebo plněné papriky, jak na dokonalé pečené kuře nebo fitness cheesecake. S těmito tipy si můžete připravit celé polední MasterChef menu!

Můžete se těšit na tipy a vychytávky k těmto receptům:

  1. Tatarák z lososa
  2. Čočková polévka
  3. Plněné papriky
  4. Pečené kuře s pórkem
  5. Cheesecake

Tatarák z lososa

Pavel Berky

Lososový tatarák je oblíbená pochoutka. Někdo ho připravuje z čerstvého filetu, jiný z uzeného. Pavel Berky používá oba druhy masa, v poměru 2:1. K dochucení doporučuje nasekanou pažitku, strouhaný parmezán, limetovou šťávu, sůl, pepř a strouhanou kůru z kaffirové limetky. Dále chuť lososa kombinuje s limetkovou emulzí – šťávou zašlehanou s olejem, medem, solí a pepřem. Lososový tatarák Pavel podává vedle opečené bagetky s kolečky pečeného fenyklu a kapkami limetkové emulze, spolu s holandskou omáčkou s mixovanými kapary, a dokonce ještě s chipsem z kůže lososa!

Podívejte se na rady a tipy, jak správně dochutit tatarák z lososa

Čočková polévka

Viki Hrazdílková

Viki doporučuje čočku namočit den předem, po odležení vodu slít a čočku uvařit v zeleninovém vývaru. Část čočky po uvaření odebere a dá stranou, zbytek v polévce rozmixuje. Díky tomu není potřeba polévku dále zahušťovat. Do polévky přidává nakrájený celer, petržel, mrkev a česnek, dochutí solí a pepřem a vaří doměkka. Čočkovou polévku servíruje s čerstvou petrželkou.

Plněné papriky s fitness úpravou

Lea Skálová

Lea plní papriky mletým kuřecím masem a rajskou omáčku vaří ze sekaných konzervovaných rajčat. Jako základ omáčky opéká najemno nakrájené odřezky paprik s cibulí na olivovém oleji, ty zároveň později poslouží k zahuštění. K ochucení postačí bobkový list, lžička majoránky, ½ lžičky sušeného česneku a podle potřeby sůl a pepř. Omáčku na konci vaření mixuje tyčovým mixérem a podává s vařenými těstovinami.

Pečené kuře a pórkové chutney

Roman Staša

Před pečením Roman potírá kuřecí kousky (stehna a křídla) marinádou z čerstvého pokrájeného tymiánu, soli, pepře, olivového oleje a balsamikového octa. Kuře pokládá na plech s kousky másla a nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Nejprve je peče pozvolna přikryté alobalem na 140 stupňů asi 2 hodiny a pak ještě 20 minut na 220 stupňů bez alobalu. Na pórkové chutney nakrájí nahrubo pórek s cibulí a česnekem, na pánvi s máslem nechá zeleninu zkaramelizovat a poté zalije vývarem. Jakmile se vývar zredukuje na polovinu, přidá smetanu a opět nechá redukovat, až do požadované hustoty. Dochucuje jen solí, pepřem a šťávou z citronu.

Cheesecake

Ivka Sarauerová

Ivka je známá svými fitness úpravami jídel, proto je korpus jejího cheesecaku ze zralých banánů, ovesných vloček, strouhaného jablka a kokosu, slunečnicových semínek a skořice. Na krém používá 3 tvarohy slazené stévií nebo sukralózou, 2 celá vejce a 2 bílky, 10 g chia semínek a přidává i protein v prášku. Korpus peče spolu s tvarohovou náplní asi jednu hodinu a vychladlý cheesecake zalévá ovocem rozvařeným s želatinou a trochou medu.

Podívejte se na další skvělé dezerty, od bábovek přes dorty až po buchty a záviny.

Autor: MM