Masopustní hostina jaksepatří: Menu pro každého milovníka zabijaček

6. února 2022 • 00:00

Masopustní oslavy se odjakživa pojí s hodováním a zábavou. Po hojných oslavách nastával zpravidla čtyřicetidenní půst, během kterého tučná jídla vystřídaly luštěniny a bezmasé pokrmy. Vychutnejte si tyto tradiční dobroty podle těch nejlepších receptů.

Během tučného čtvrtku se odehrávala bohatá zabijačka, při které se lidé sdružovali a veselili až do maškarního úterý. Vše se zapíjelo kořalkou a jako dezert posloužily tradiční a lahodné masopustní koblihy. Užijte si masopustní hody a vyzkoušejte domácí jitrnice, jelita nebo vsaďte na pečený bůček. O masopustních oslavách je vše dovoleno, nebojte se tak tučných pokrmů ani sladkostí a sestavte si celé menu podle tradičních receptů.

Začněte tradičním předkrmem

Domácí huspenina

Kdo by si jednou začas nedal poctivý a domácí sulc. Odstartujte menu s huspeninou, která je připravovaná z několika druhů vepřového, mrkve, cibule, hrášku a česneku.

Škvarky v troubě

Typická česká pochoutka z vepřového byla základem každé masopustní zabijačky. Vepřové škvarky z trouby si oblíbíte. Sádlo nakrájejte na kostky a nechte péct přibližně 2 hodiny. Okořenit je můžete dle libosti. K chuti přijdou zajisté i dokonalé jednoduché škvarkové placky.  

Vychutnejte si masopustní oběd  

Pečený bůček

O takto vyšperkovaném bůčku si mohli naši předci nechat jen zdát. Pěkně dozlatova vypečený bůček je ochucen badyánem, hřebíčkem a skořicí, podlitý pivem a doplněný cibulí, pastinákem a sladkými batáty. Vyzkoušejte tuto kombinaci, která se hodí nejen na masopustní slávu.

Zabijačkový guláš

Oblíbeným jídlem o masopustních oslavách byl také zabijačkový guláš. Voňavá pochoutka, která nesměla chybět při žádné staročeské zabijačce, chutná nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.

Zajímá vás, kde a kdy se letos můžete zúčastnit masopustního reje? Nepřehlédněte interaktivní přehled. >>>

Večeře ve velkém stylu

Jitrnice

Základ každé správné masopustní zabijačky byly jitrnice. Směs je tvořena ze tří druhů vepřového masa, a to z boku, laloku a plece. Dále v ní nechybějí ani žemle, česnek, majoránka, nové koření a zázvor.

Kroupová jelita

Na jelita zužitkujete téměř všechno, takže nic nepřijde nazmar. Nenechte se odradit přípravou, která je sice dlouhá, ale nikterak náročná. Kroupy doporučujeme uvařit den předem. Před plněním prejtem střívka dobře propláchněte. Po uvaření by se měla hotová jelita ještě opláchnout ve studené vodě a nechat vychladnout.

Bramboráky

Skvěle poslouží také bramboráky z jemně nastrouhaných brambor ochucené česnekem a ovoněné majoránkou. Oblíbenou českou klasiku si můžete dopřát samotnou se zelím nebo jako přílohu k masu.  

Masopustní koblihy jako dezert nesmějí chybět

Masopustní koblihy

Koblihy odjakživa neodmyslitelně patří na každé masopustní radovánky. Ty tradiční jsou plněné domácí zavařeninou a bohatě posypané moučkovým cukrem. Neodolatelná je i varianta s mákem nebo ořechovou náplní.

Autor: DF, swp