Znáte drkotinu? Vyzkoušejte recept na masopustní specialitu ze Slovácka!
Masopust je v plném proudu. Zavzpomínejte s námi proto na staré dobré časy a udělejte si doma drkotinu, specialitu typickou pro Slovácko. Příprava je snadná a vše zvládnete bez zvláštního vybavení.
Maso bývalo kdysi pokrmem spíš jen svátečním. A konkrétně vepřové mělo dlouho „sezonu“ jen v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat co možná každý kousek vepře a zabezpečit tak rodinu masem na dlouhou dobu. Na Slovácku po zabijačce zůstával nejen prejt, ovar, sádlo a další pochoutky známé v celé republice, ale také drkotina – slovácká varianta huspeniny neboli sulcu:
Vyzkoušejte recept na slováckou drkotinu:
Drkotina
Suroviny:
na nižší formu nebo mísu o objemu 2 litry
- 4 vepřové nožičky
- 250 g vařeného masa z vepřové hlavy
- 1 přední vepřové koleno
- 1 vepřový ocásek
- 1 mrkev
- 1 petržel
- polovina menšího celeru
- 1 bobkový list
- 10 kuliček pepře
- 1 cibule
- sůl
Postup:
1. Nožičky, koleno i ocásek očistíme a vypereme. Všechno maso dáme do osolené vody vařit. Zhruba po hodině přidáme do hrnce očištěnou a na větší kostky nakrájenou zeleninu (kromě cibule). Přilijeme dvě lžíce octa, přidáme pepř a vaříme, dokud maso není měkké.
2. Potom koleno a maso z hlavy vyjmeme, obereme z kostí a nakrájíme. Kosti a kůže necháme ještě půlhodinu vařit, aby obsah hrnce lépe rosolovatěl. Nakrájené maso dáme do formy či misky, přidáme zeleninu. Obsah hrnce přecedíme a zalijeme jím formu kousek pod okraj. Necháme pořádně vychladnout.
3. Ztuhlou huspeninu vyklopíme z formy a podáváme ji nakrájenou na přibližně centimetrové plátky s najemno nasekanou cibulkou a octem.
Recept pochází z Regionální kuchařky Petry Pospěchové, která vyšla v nakladatelství Smart Press.
Jestli máte rádi škvarky, udělejte z nich tuto výbornou pomazánku: