Znáte drkotinu? Vyzkoušejte recept na masopustní specialitu ze Slovácka!

31. ledna 2024 • 00:15

Masopust je právě v plném proudu a jeho „velké finále“ se blíží. Zavzpomínejte s námi proto na staré dobré časy a udělejte si doma drkotinu, specialitu typickou pro Slovácko. Příprava je snadná a vše zvládnete bez zvláštního vybavení. 

Maso bývalo kdysi pokrmem spíš jen svátečním. A konkrétně vepřové mělo „sezonu“ dlouho jenom v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat co možná každý kousek vepře a zabezpečit tak rodinu masem na dlouhou dobu. Na Slovácku po zabijačce zůstával nejen prejt, ovar, sádlo a další pochoutky známé v celé republice, ale také drkotina – slovácká varianta huspeniny. Tu vám teď představíme.

Podívejte se, kam ještě můžete vyrazit na Masopust:

Drkotina

Suroviny:

na nižší formu nebo mísu o objemu 2 litry

  • 4 vepřové nožičky
  • 250 g vařeného masa z vepřové hlavy
  • 1 přední vepřové koleno
  • 1 vepřový ocásek
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • polovina menšího celeru
  • 1 bobkový list
  • 10 kuliček pepře
  • 1 cibule
  • sůl

Postup:

1. Nožičky, koleno i ocásek očistíme a vypereme. Všechno maso dáme do osolené vody vařit. Zhruba po hodině přidáme do hrnce očištěnou a na větší kostky nakrájenou zeleninu (kromě cibule). Přilijeme dvě lžíce octa, přidáme pepř a vaříme, dokud maso není měkké.

2. Potom koleno a maso z hlavy vyjmeme, obereme z kostí a nakrájíme. Kosti a kůže necháme ještě půlhodinu vařit, aby obsah hrnce lépe rosolovatěl. Nakrájené maso dáme do formy či misky, přidáme zeleninu. Obsah hrnce přecedíme a zalijeme jím formu kousek pod okraj. Necháme pořádně vychladnout.

3. Ztuhlou huspeninu vyklopíme z formy a podáváme ji nakrájenou na přibližně centimetrové plátky s najemno nasekanou cibulkou a octem.

Recept pochází z Regionální kuchařky Petry Pospěchové, která vyšla v nakladatelství Smart Press.

A co si k příležitosti Masopustu připravit sladkého? Přeci domácí koblihy!

Autor: red, inf