Sangria dodá letní party šmrnc: Zkuste tradiční recept i verzi bez alkoholu
V létě je ovoce všude dostatek. A co teprve, když spojíme jeho chuť s chutí kvalitního vína? Vznikne tak osvěžující lehký alkoholický nápoj, který si snadno oblíbíte. Má mnoho tváří, je ideální jak pro zahradní párty s přáteli, tak pro osvěžení letních večerů ve dvou. Jeho příprava je navíc jednodušší, než si myslíte.
Tento osvěžující letní nápoj pochází z konce osmnáctého století z oblasti bývalé
britské kolonie v Antilách a příběhů o jeho vzniku se nese mnoho. Nejčastější je ten, že v době středověku bývala čistá voda často kontaminovaná. Víno a kořeněné nápoje z
vína byly tedy mnohem bezpečnějším nápojem. Alkohol usmrtil většinu bakterií.
Lidé proto konzumovali víno každý den. Pili ho všichni, od dětí až po důchodce. Jednalo se o červené víno, velmi podobné barvě krve, španělsky sangre. Hlavními složkami dnešního receptu jsou červené víno a ovoce, zejména pomeranče, citrony a koření. Vedle tradiční sangrie vznikly další varianty, jako jsou například nealkoholická verze nebo sangria z bílého vína.
Co potřebujete na karafu pravé sangrie
- 0,75 l červeného vína (kvalitní mladé víno, ideálně s ovocnou příchutí)
- šťáva ze 2 pomerančů
- šťáva ze 2 citronů
- sezónní ovoce (broskve, jablka, hrušky, meloun, hroznové víno, …)
- 2–3 lžičky cukru či medu
- 1 skořice (celá)
- 150 ml perlivé vody
- led
- 4 cl bílého rumu nebo brandy
- pro lepší příchuť trocha višňového sirupu
Postup přípravy receptu:
Ovoce nakrájejte na kousky, dejte do připraveného džbánku a přilijte víno. Následně přidejte cukr/med, skořici, pomerančovou a citronovou šťávu. Promíchejte a nechte odstát cca 3 hodiny v chladničce. Pak nápoj dolijte perlivou vodou, přidejte hodně ledu a nakonec přilijte rum/brandy a višňový sirup.
Sangria bez alkoholu nejen pro děti
- 1 l hroznové šťávy z rozmixovaných tmavých hroznů
- 500 ml pomerančové šťávy z rozmixovaných pomerančů
- 200 g cukru
- 1 celá skořice
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 středně velká jablka
- 1,5 l perlivé vody
- ovoce dle chuti (banán, jablko, broskev, hroznové víno, jahody, meloun)
- led
Postup přípravy receptu:
Na přípravu nealkoholické sangrie si připravte větší skleněný džbánek. Nejdříve rozmixujte hroznové víno spolu s pomeranči (nemáte-li čerstvé ovoce, můžete použít pomerančový a hroznový džus). Přidejte cukr a skořici a pořádně společně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Citron, pomeranč a jablko nakrájíme na kousky a přimícháme do nápoje. Dolijeme perlivou vodou a dáme do chladničky. Těsně před podáváním vyndáme nakrájené a přidáme dle chuti čerstvě pokrájené ovoce (broskve, meloun, jablko, jahody…), pak už jen několik kostek ledu a můžeme servírovat.
Jak nejlépe podávat sangrii?
1. Nechte sangrii odstát 24 hodin, ale před podáváním vyndejte vylouhované ovoce a nakrájejte do ní čerstvé.
2. Cukr před přidáním do nápoje smíchejte s trochou teplé vody.
3. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu muškátového oříšku, zázvoru nebo máty.
4. Hotový nápoj podávejte v hliněném džbánku.