Sangria dodá letní party šmrnc: Zkuste tradiční recept i verzi bez alkoholu

4. července 2019 • 00:00

V létě je ovoce všude dostatek. A co teprve, když spojíme jeho chuť s chutí kvalitního vína? Vznikne tak osvěžující lehký alkoholický nápoj, který si snadno oblíbíte. Má mnoho tváří, je ideální jak pro zahradní párty s přáteli, tak pro osvěžení letních večerů ve dvou. Jeho příprava je navíc jednodušší, než si myslíte.

Tento osvěžující letní nápoj pochází z konce osmnáctého století z oblasti bývalé
britské kolonie v Antilách a příběhů o jeho vzniku se nese mnoho. Nejčastější je ten, že v době středověku bývala čistá voda často kontaminovaná. Víno a kořeněné nápoje z
vína byly tedy mnohem bezpečnějším nápojem. Alkohol usmrtil většinu bakterií.
Lidé proto konzumovali víno každý den. Pili ho všichni, od dětí až po důchodce. Jednalo se o červené víno, velmi podobné barvě krve, španělsky sangre. Hlavními složkami dnešního receptu jsou červené víno a ovoce, zejména pomeranče, citrony a koření. Vedle tradiční sangrie vznikly další varianty, jako jsou například nealkoholická verze nebo sangria z bílého vína.

Co potřebujete na karafu pravé sangrie

  • 0,75 l červeného vína (kvalitní mladé víno, ideálně s ovocnou příchutí)
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • šťáva ze 2 citronů
  • sezónní ovoce (broskve, jablka, hrušky, meloun, hroznové víno, …)
  • 23 lžičky cukru či medu
  • 1 skořice (celá)
  • 150 ml perlivé vody
  • led
  • 4 cl bílého rumu nebo brandy
  • pro lepší příchuť trocha višňového sirupu

Postup přípravy receptu:

Ovoce nakrájejte na kousky, dejte do připraveného džbánku a přilijte víno. Následně přidejte cukr/med, skořici, pomerančovou a citronovou šťávu. Promíchejte a nechte odstát cca 3 hodiny v chladničce. Pak nápoj dolijte perlivou vodou, přidejte hodně ledu a nakonec přilijte rum/brandy a višňový sirup.

Sangria bez alkoholu nejen pro děti

  • 1 l hroznové šťávy z rozmixovaných tmavých hroznů
  • 500 ml pomerančové šťávy z rozmixovaných pomerančů
  • 200 g cukru
  • 1 celá skořice
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 středně velká jablka
  • 1,5 l perlivé vody
  • ovoce dle chuti (banán, jablko, broskev, hroznové víno, jahody, meloun)
  • led

Postup přípravy receptu:

Na přípravu nealkoholické sangrie si připravte větší skleněný džbánek. Nejdříve rozmixujte hroznové víno spolu s pomeranči (nemáte-li čerstvé ovoce, můžete použít pomerančový a hroznový džus). Přidejte cukr a skořici a pořádně společně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Citron, pomeranč a jablko nakrájíme na kousky a přimícháme do nápoje. Dolijeme perlivou vodou a dáme do chladničky. Těsně před podáváním vyndáme nakrájené a přidáme dle chuti čerstvě pokrájené ovoce (broskve, meloun, jablko, jahody…), pak už jen několik kostek ledu a můžeme servírovat.

Jak nejlépe podávat sangrii?

1. Nechte sangrii odstát 24 hodin, ale před podáváním vyndejte vylouhované ovoce a nakrájejte do ní čerstvé.

2. Cukr před přidáním do nápoje smíchejte s trochou teplé vody.

3. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu muškátového oříšku, zázvoru nebo máty.

4. Hotový nápoj podávejte v hliněném džbánku.

Vyzkoušet můžete také domácí mangovou limonádu podle tohoto receptu >>>

Autor: Kateřina Rovenská