Recepty na kuře, které musíte vyzkoušet! Salát Caesar, poctivý vývar i špízy

29. ledna 2018 • 00:00

Kuřecí nikdy z módy nevyjde – pro svoji rychlou přípravu, jemnou chuť i dietnost je stále jedním z nejoblíbenějších mas vůbec. Tím spíš je ale potřeba stále hledat nové nápady a zdokonalovat se v klasice, i kuřecí totiž může být zážitek, když víte, jak na něj.

Pečené kuře: Křupavá kůrka, šťavnaté maso

Obyčejné pečené kuře zvládne každý. Aby ale bylo křehké, mělo správnou barvu, nebylo ani vysušené, ani přemaštěné a navíc tak akorát kořeněné, to už je umění. Jedno z tajemství opravdu správného pečení spočívá v krátkém provázku z přírodního vlákna – svážete-li jím k sobě koncové díly stehýnek, maso bude držet lépe dohromady a stehýnka zůstanou šťavnatá. Další triky, jak upéct maso, aby bylo křehké s křupavou kůžičkou, najdete zde.

Hotové kuře zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočinout Hotové kuře zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočinout • Autor: iStock

Lehké recepty z kuřecího masa

Caesar salát s krutony je zdravý a vydatný oběd. Ideální je, pokud máte k dispozici kontaktní gril, kuřecí prsíčka do salátu ale zvládne i běžná trouba. Stejně tak i krutony stačí jenom upéct v troubě, pokud je ale na chvíli hodíte na pánev se stroužkem česneku, budou daleko křupavější.

Zdravou volbou pro každý den je i kuřecí rizoto. Vyzkoušejte recept na klasické kuřecí rizoto nebo třeba jáhlové rizoto s červeným zelím, orestované kuře a zelenina tvoří kombinaci, za kterou vám vaše tělo poděkuje.

Další tipy na lehké obědy nejen z kuřecích prsou najdete na Dáma.cz

Poctivý vývar nic nepřekoná

Zažene nemoc i kocovinu, kuřecí vývar vás zkrátka postaví na nohy. Při vaření nezapomeňte, že aby byl poctivý, potřebuje hlavně čas. Nechte ho táhnout pod bodem varu a čekejte, odměnou vám bude opravdový životabudič.

Pomáháte si bujonem v kostce? Podívejte se, jak na opravdový silný vývar bez náhražek, a naučte se ten nejlepší nejen kuřecí, ale i hovězí, zeleninový a uzený.

Kuřecí paštika pro labužníky

Pokud jste ještě nezkoušeli přípravu vlastní domácí paštiky, není na co čekat, s kupovanou se vůbec nedá srovnávat a je skvělá na chleba i jako dárek. Tahle domácí paštika z kuřecích jater je díky smetaně jemná a díky rozmarýnu a česneku aromatická. Doporučujeme vyzkoušet také kuřecí paštiku s bílým vínem a mandlemi.

Křidélka a špízy na večeři i na party 

Černé pivo dodá ohnivým křidélkům jedinečnou hořko-sladkou chuť, která jde s pikantností skvěle dohromady. I kuřecí špízy tří barev vás svou lehce pálivou kombinací kari a orientálního koření zahřejí. 

Ke kuřecím křidélkům patří dip, klasicky česnekový nebo mexický Ke kuřecím křidélkům patří dip, klasicky česnekový nebo mexický • Autor: istock

Autor: Kristina Hamplová