3 tipy na zdravé vánoční cukroví

3 tipy na zdravé vánoční cukroví
Autor: Tesco Stores ČR a.s.
28. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Každý rok je to stejné. Po Vánocích nemůžete dopnout kalhoty, váha hlásí nečekaný přírůstek. Na internetu hledáte populární dietu, se kterou nejmenovaná herečka zhubla 5 kg za necelý měsíc. Letos to zkuste jinak. Připravili jsme pro vás 3 tipy na zdravější verze cukroví. Jsou opravdu chutné, ale zároveň neobsahují tolik cukru a tuku.

Mrkvánky: I z mrkve připravíte skvělé cukroví

Mrkvánky připravovaly už naše babičky (a to nejen o Vánocích). Jsou chutné a rozhodně se mrkve nemusíte bát. Na vykrajování si přichystejte vykrajovátka na linecké cukroví.

Ingredience:

  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 200 g mrkve
  • 200 g špaldové hladké mouky
  • Oblíbená marmeláda s vyšším podílem ovoce (nebo využijte domácí povidla)

Postup:

Z másla, mrkve, mouky a vajíčka vypracujte hladké těsto. Dejte jej alespoň na hodinu uležet v lednici.

Rozpalte si troubu zhruba na 180 °C. Vytáhněte uleželé těsto z lednice. Pomoučněte si kuchyňskou desku a rozválejte těsto na tenký plát. Pomocí vykrajovátek vykrajujte vždy pár – jednu část pak naplňte marmeládou a přiklopte druhou částí. Aby vám při pečení z mrkvánků marmeláda nevytekla, přimáčkněte k sobě okraje pomocí vidličky.

Vzniklé mrkvánky dejte na plech a pečte zhruba 12 minut. Jsou výborné ještě teplé, ale dávejte si pozor, abyste se nespálili!

TIP: Mrkvánky můžete připravit i jako cukroví bez lepku – špaldovou mouku vyměňte za svou oblíbenou bezlepkovou mouku.

Jáhlové kokosové kuličky

Jáhly patřily do jídelníčku našich předků po staletí. Dnes už je jí jen málokdo. Připravíte z nich sladká i slaná jídla a hodí se i pro osoby, které mají horší zažívání, protože jsou velmi dobře stravitelné. Dejte jáhlám šanci a připravte si z nich vánoční cukroví v podobě jáhlových kokosových kuliček.

Ingredience:

  • 200 g suchých jáhel
  • 100 g hrozinek (pokud nemáte rádi hrozinky, použijte sušené švestky nebo třeba meruňky)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • Balíček oloupaných mandlí
  • Med na oslazení

Postup:

Hrozinky smíchejte s (menším) hrnkem vody a rozmixujte je dohladka. Jáhly propláchněte stejně jako rýži ve studené vodě a poté je uvařte do změknutí společně s rozmixovanými hrozinkami (bude to trvat zhruba 20 až 30 minut). Uvařené jáhly ochutnejte a v případě potřeby je ještě doslaďte medem. Kokos si opražte nasucho v pánvi. Do uvařených jáhel přidejte polovinu kokosu, dobře promíchejte a nechte celou směs vychladnout.

Ze studené směsi pak tvarujte menší kuličky – do středu dejte jednu mandli. Takto vzniklou kuličku ještě obalte ve zbylém kokosu. Hotové kuličky dejte do lednice vychladnout – díky chladu budou i lépe držet tvar.

TIP: Pokud spěcháte, můžete využít už připravené zdobení na cukroví. To seženete i v obchodech Tesco.

Nepečené cukroví: Plněné švestky v hořké čokoládě

Sušené švestky v čokoládě jsou dost návykové. Dávejte si pozor, abyste jich připravili dostatečné množství, protože mizí opravdu rychle. Naštěstí je jejich příprava opravdu rychlá a zvládnete je přidělat i během reklamní pauzy u vaší oblíbené vánoční pohádky.

Ingredience:

  • 30 kousků sušených švestek (bez pecek)
  • 30 ks loupaných mandlí
  • Balíček hořké čokolády

Postup:

Do středu každé švestky vložte jednu mandli. V horké lázni si rozpusťte čokoládu a naplněné švestky v čokoládě pořádně okoupejte. Pokládejte je na tácek, který poté přesuňte do lednice, aby čokoláda ztuhla.

TIP: Dospěláckou verzi sušených švestek můžete připravit ještě jinak. Jako první švestky zalijte dobrým rumem a nechte je přes noc v lednici macerovat. Švestka nasákne typickou rumovou chutí, která skvěle doplňuje chuť mandlí a hořké čokolády.