3 tipy na zdravé vánoční cukroví
Každý rok je to stejné. Po Vánocích nemůžete dopnout kalhoty, váha hlásí nečekaný přírůstek. Na internetu hledáte populární dietu, se kterou nejmenovaná herečka zhubla 5 kg za necelý měsíc. Letos to zkuste jinak. Připravili jsme pro vás 3 tipy na zdravější verze cukroví. Jsou opravdu chutné, ale zároveň neobsahují tolik cukru a tuku.
Mrkvánky: I z mrkve připravíte skvělé cukroví
Mrkvánky připravovaly už naše babičky (a to nejen o Vánocích). Jsou chutné a rozhodně se mrkve nemusíte bát. Na vykrajování si přichystejte vykrajovátka na linecké cukroví.
Ingredience:
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- 200 g mrkve
- 200 g špaldové hladké mouky
- Oblíbená marmeláda s vyšším podílem ovoce (nebo využijte domácí povidla)
Postup:
Z másla, mrkve, mouky a vajíčka vypracujte hladké těsto. Dejte jej alespoň na hodinu uležet v lednici.
Rozpalte si troubu zhruba na 180 °C. Vytáhněte uleželé těsto z lednice. Pomoučněte si kuchyňskou desku a rozválejte těsto na tenký plát. Pomocí vykrajovátek vykrajujte vždy pár – jednu část pak naplňte marmeládou a přiklopte druhou částí. Aby vám při pečení z mrkvánků marmeláda nevytekla, přimáčkněte k sobě okraje pomocí vidličky.
Vzniklé mrkvánky dejte na plech a pečte zhruba 12 minut. Jsou výborné ještě teplé, ale dávejte si pozor, abyste se nespálili!
TIP: Mrkvánky můžete připravit i jako cukroví bez lepku – špaldovou mouku vyměňte za svou oblíbenou bezlepkovou mouku.
Jáhlové kokosové kuličky
Jáhly patřily do jídelníčku našich předků po staletí. Dnes už je jí jen málokdo. Připravíte z nich sladká i slaná jídla a hodí se i pro osoby, které mají horší zažívání, protože jsou velmi dobře stravitelné. Dejte jáhlám šanci a připravte si z nich vánoční cukroví v podobě jáhlových kokosových kuliček.
Ingredience:
- 200 g suchých jáhel
- 100 g hrozinek (pokud nemáte rádi hrozinky, použijte sušené švestky nebo třeba meruňky)
- 100 g strouhaného kokosu
- Balíček oloupaných mandlí
- Med na oslazení
Postup:
Hrozinky smíchejte s (menším) hrnkem vody a rozmixujte je dohladka. Jáhly propláchněte stejně jako rýži ve studené vodě a poté je uvařte do změknutí společně s rozmixovanými hrozinkami (bude to trvat zhruba 20 až 30 minut). Uvařené jáhly ochutnejte a v případě potřeby je ještě doslaďte medem. Kokos si opražte nasucho v pánvi. Do uvařených jáhel přidejte polovinu kokosu, dobře promíchejte a nechte celou směs vychladnout.
Ze studené směsi pak tvarujte menší kuličky – do středu dejte jednu mandli. Takto vzniklou kuličku ještě obalte ve zbylém kokosu. Hotové kuličky dejte do lednice vychladnout – díky chladu budou i lépe držet tvar.
TIP: Pokud spěcháte, můžete využít už připravené zdobení na cukroví. To seženete i v obchodech Tesco.
Nepečené cukroví: Plněné švestky v hořké čokoládě
Sušené švestky v čokoládě jsou dost návykové. Dávejte si pozor, abyste jich připravili dostatečné množství, protože mizí opravdu rychle. Naštěstí je jejich příprava opravdu rychlá a zvládnete je přidělat i během reklamní pauzy u vaší oblíbené vánoční pohádky.
Ingredience:
- 30 kousků sušených švestek (bez pecek)
- 30 ks loupaných mandlí
- Balíček hořké čokolády
Postup:
Do středu každé švestky vložte jednu mandli. V horké lázni si rozpusťte čokoládu a naplněné švestky v čokoládě pořádně okoupejte. Pokládejte je na tácek, který poté přesuňte do lednice, aby čokoláda ztuhla.
TIP: Dospěláckou verzi sušených švestek můžete připravit ještě jinak. Jako první švestky zalijte dobrým rumem a nechte je přes noc v lednici macerovat. Švestka nasákne typickou rumovou chutí, která skvěle doplňuje chuť mandlí a hořké čokolády.