Laďka Něrgešová je skvělá pekařka. Zkuste její bábovku nebo sladké housky!
Laďka Něrgešová baví diváky nejen jako herečka a moderátorka televizního pořadu Showtime na CNN Prima News. Obdivuhodná jsou i její videa na sociálních sítích, v nichž ukazuje své pekařské umění. Připravte si podle jejího receptu originální housky nebo fofr bábovku.
Laďka Něrgešová je na sociálních sítích velmi aktivní a značnou část obsahu věnuje videoreceptům. Začala je dělat v době prvního lockdownu a zjistila, že ji to baví. A není zdaleka sama! Do natáčení už občas zapojuje i své dvě děti, syna Adama a dceru Medu. Především pro ně peče všechny dobroty a ráda se vždy podělí i o recepty a podrobný návod, jak je připravit. I obávané kynuté těsto v jejím podání vypadá jako ta nejjednodušší věc na světě.
Naučte se dělat dokonalý kvásek >>>
Když loni slavila Laďka narozeniny, nepřála si nic jiného než zdraví. My jí k letošním narozeninám, které slaví 2. února, navíc přejeme, aby ji pečení dál bavilo a dělalo jí radost, nedocházela jí inspirace a mohla nás zásobovat skvělými recepty.
Zkuste si některé z Laďčiných receptů připravit i vy:
Kakaové housky
Co budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 70 g cukru
- špetku soli
- 120 ml + 3 lžíce mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 lžíce kakaa
- máslo na potření
Postup:
1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, mléko, rozehřáté zchladlé máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Oddělte z něj jednu třetinu a zapracujte do ní kakao a lžíci mléka. Obě části těsta zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 90 minut kynout.
2. Z vykynutého těsta odkrojte vždy lžíci světlého a kakaového. Ze světlého udělejte v rukou placičku, z tmavého kuličku a zabalte ji do světlého těsta. Takto zabalené těsto rozválejte na obdélníkovou placičku a nožem do ní udělejte šikmo zářezy tak, abyste těsto neprokrojili skrz. Těsto otočte, aby byly zářezy na spodní straně, stočte do ruličky, pak do kruhu a konce těsta k sobě přimáčkněte.
3. Kolečka přeneste na plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě 20–40 minut kynout. Pak je lehce postříkejte vodou, dejte do trouby vyhřáté 170 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené a ještě horké houstičky potřete rozehřátým máslem.
Krupicová fofr bábovka
Co budete potřebovat:
- 160 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g dětské krupice
- 1 sáček prášku do pečiva
- trochu strouhané citronové kůry
- špetku soli
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
- citronovou polevu na ozdobení
Postup:
1. V jedné míse vyšlehejte změklé máslo s polovinou cukru a žloutky.
2. V další míse smíchejte měkký tvaroh s krupicí, práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Tvarohovou směs přimíchejte ke žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylé poloviny cukru.
Těsto naplňte do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.
Upečenou bábovku nechte vychladnout, pak ji vyklopte a ozdobte citronovou polevou.
Výborné jsou i další Laďčiny recepty: