Laďka Něrgešová je skvělá pekařka. Zkuste její bábovku nebo sladké housky!

2. února 2023 • 12:00

Laďka Něrgešová baví diváky nejen jako herečka a moderátorka televizního pořadu Showtime na CNN Prima News. Obdivuhodná jsou i její videa na sociálních sítích, v nichž ukazuje své pekařské umění. Připravte si podle jejího receptu originální housky nebo fofr bábovku.

Laďka Něrgešová je na sociálních sítích velmi aktivní a značnou část obsahu věnuje videoreceptům. Začala je dělat v době prvního lockdownu a zjistila, že ji to baví. A není zdaleka sama! Do natáčení už občas zapojuje i své dvě děti, syna Adama a dceru Medu. Především pro ně peče všechny dobroty a ráda se vždy podělí i o recepty a podrobný návod, jak je připravit. I obávané kynuté těsto v jejím podání vypadá jako ta nejjednodušší věc na světě.

Naučte se dělat dokonalý kvásek >>>

Video se připravuje ...

Když loni slavila Laďka narozeniny, nepřála si nic jiného než zdraví. My jí k letošním narozeninám, které slaví 2. února, navíc přejeme, aby ji pečení dál bavilo a dělalo jí radost, nedocházela jí inspirace a mohla nás zásobovat skvělými recepty.  

Zkuste si některé z Laďčiných receptů připravit i vy:

Kakaové housky

Kakaové housky Kakaové housky • Autor: Instagram/ladka_nergesova

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • špetku soli
  • 120 ml + 3 lžíce mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 3 lžíce kakaa
  • máslo na potření

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, mléko, rozehřáté zchladlé máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Oddělte z něj  jednu třetinu a zapracujte do ní kakao a lžíci mléka. Obě části těsta zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 90 minut kynout.

2. Z vykynutého těsta odkrojte vždy lžíci světlého a kakaového. Ze světlého udělejte v rukou placičku, z tmavého kuličku a zabalte ji do světlého těsta. Takto zabalené těsto rozválejte na obdélníkovou placičku a nožem do ní udělejte šikmo zářezy tak, abyste těsto neprokrojili skrz. Těsto otočte, aby byly zářezy na spodní straně, stočte do ruličky, pak do kruhu a konce těsta k sobě přimáčkněte.

3. Kolečka přeneste na plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě 20–40 minut kynout. Pak je lehce postříkejte vodou, dejte do trouby vyhřáté 170 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené a ještě horké houstičky potřete rozehřátým máslem.

Krupicová fofr bábovka

Bábovka Bábovka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 160 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g dětské krupice
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • trochu strouhané citronové kůry
  • špetku soli
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
  • citronovou polevu na ozdobení

Postup:

1. V jedné míse vyšlehejte změklé máslo s polovinou cukru a žloutky.

2. V další míse smíchejte měkký tvaroh s krupicí, práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Tvarohovou směs přimíchejte ke žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylé poloviny cukru.

Těsto naplňte do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.

Upečenou bábovku nechte vychladnout, pak ji vyklopte a ozdobte citronovou polevou.

Výborné jsou i další Laďčiny recepty:

Jahodový koláč Jedna-duše

Jablečný štrúdl bez kynutí

Video se připravuje ...

Autor: AK