Brambory: Levná jídla a co jste o nich možná nevěděli!
Chcete jíst zdravě, a přesto levně? Sáhněte po surovině, kterou naleznete v každém oddělení zeleniny, po bramborách. Skvěle vás nasytí a v kombinaci s další zeleninou vytvoří dokonale pestrý oběd.
Věděli jste, že..?
• Pro Evropany objevil v Andách brambory Juan de Castellanos. Všiml si, že indiáni pěstují hlízy lilkovité rostliny, které upravují v ohni a také suší. Trvalo však více než tři desetiletí, než je z chilského ostrova Chiloé přivezli do Evropy španělští mořeplavci.
Podívejte se, jak nejsnadněji oloupat brambory:
• Původně byly brambory kuriozitou. Jedlo je panstvo, které se jejich květy také zdobilo, lidové vrstvy je přijímaly s nedůvěrou. V českých zemích lidé brambory považovali za jídlo pro prasata a na milost je vzali až v dobách hladomoru. Pak byli překvapeni, jak mohou být chutné.
• Brambory jsou syté hlavně díky škrobu, obsahují i hodně vitaminů C, B1, B2 a kyseliny listové, z minerálů zejména draslík.
Víte, co znamená varný typ A,B nebo C? Naučte se brambory vybírat podle jídel:
• Pod klíčky a v zelených částech hlíz se nachází nejvíce toxických glykoalkaloidů, proto takové brambory raději nejezte.
• Brambory vařené ve slupce udrží koncentrovanou chuť.
• Varný typ A se hodí hlavně na saláty, varný typ C na kaše a varný typ B je univerzál, u kterého záleží na odrůdě.
Levná jídla z brambor:
Bramborová pizza s dvojím sýrem
Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou