Dovolená na talíři: Ochutnejte Maďarsko! Recepty na vyhlášené speciality plné chutí a vůní
Vydejte se za poznáváním maďarské kuchyně a ochutnejte všechny tamní speciality! Maďarský guláš, tradiční lečo nebo nadýchané langoše vás okamžitě přenesou do maďarské metropole nebo třeba k Balatonu. Inspirujte se maďarskými recepty a vychutnejte si je v pohodlí domova.
V maďarské kuchyni bývá nejvíce využívané hovězí a vepřové maso, pokrmy jsou často doplněné o chléb, na kterém si Maďaři zakládají. Z koření se používá především paprika a sůl s pepřem. Ve většině jídel najdete zelí, smetanu nebo čabajku – pikantní maďarskou klobásu, která ozvláštní každé obyčejné jídlo. Mezi oblíbené přílohy patří tarhoňa, což jsou drobné nočky z nudlového těsta, halušky a langoše.
I sladká kuchyně je v Maďarsku plná originálních dezertů. Například Dobošův dort byl v Budapešti koncem 19. století stvořen Józsefem Dobosem a doposud patří mezi nejoblíbenější maďarské dobroty, stejně jako plněné palačinky s ořechy a čokoládou nebo makový závin Bejgli.
Maďarský guláš
Pokud jste Maďarsko už procestovali, jistě víte, že na maďarský guláš narazíte na každém rohu. K přípravě potřebujete jen cibuli, česnek, papriku, pepř, rajče a hovězí kližku. Chcete-li ostřejší verzi, využijte pálivou nebo uzenou papriku, která dodá guláši ten správný šmrnc.
Maďarské lečo
Není nic jednoduššího než pravé maďarské lečo! Na tento skvost tamní kuchyně si troufnou i úplní začátečníci. Říká se, že lečo je druhý den ještě lepší, uvařte ho den předem a přesvědčte se sami.
Maďarská rybí polévka
Maďarské rybí polévce se říká halászlé a rozhodně stojí za vyzkoušení. Tato polévka vás báječně zasytí, takže bohatě nahradí i hlavní chod. Nejlépe si ji vychutnáte s bílým pečivem nebo těstovinami.
Langoše
Dalším skvostem Maďarska, který Češi doslova milují, jsou langoše.
Dalším pokladem Maďarska, který Češi doslova milují, jsou langoše. Levné a jednoduché jídlo z kynutého těsta, které si můžete připravit předem. Dozlatova usmažené placky s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem jsou pak hotové během chvilky a v pohodlí domova!
Telecí perkelt
Telecí perkelt patří mezi další národní jídla, která stojí za vyzkoušení.
Telecí perkelt je pokrm podobný guláši a podává se nejčastěji s noky nebo s rýží. Můžete ho připravovat nejen z telecího, ale i vepřového či kuřecího masa. Pro dosažení nejlepšího výsledku dbejte na výběr kvalitního masa.
Maďarský paprikáš
Omáčku podobnou našemu kuřeti na paprice si zamilujete.
Stejně jako perkelt, i paprikáš se dá uvařit z jakéhokoliv masa. Omáčku podobnou našemu kuřeti na paprice si zamilujete. Nezapomeňte na to, že zakysaná smetana se přidává až na úplný závěr. Servírujte s tarhoňou, rýží nebo těstovinami. Paprikáš si nejlépe vychutnáte s tokajským vínem.
Dobošův dort
Dobošův dort je originální sedmivrstvý piškotový dort promazaný lahodným máslovým krémem z hořké čokolády doplněný o karamel a zdobený oříšky.
Dobošův dort je originální sedmivrstvý piškotový dort promazaný lahodným máslovým krémem z hořké čokolády doplněný o karamel a zdobený oříšky. Tento famózní recept najdete v knize Markéty a Františka Lorencových – Neplecha na plechu.
Maďarský závin Bejgli
Suroviny:
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 500 g mouky
- 200 g másla
- 2 vejce + vejce na potření
Ořechová náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 150 g cukru
- 2 lžíce meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády
- 75 ml mléka
- 100 ml rozinek
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru
- 2 lžíce meruňkové marmelády nebo pomerančové marmelády
- 75 ml mléka
- 100 ml rozinek
Postup:
1. Zahřejte mléko a cukr na teplotu přibližně 37 °C. V oslazeném teplém mléce rozmíchejte droždí a počkejte, až směs vykyne.
3. Měkké máslo smíchejte s moukou. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek a vlijte do něj vykynuté droždí a vejce. Všechny suroviny důkladně propracujte. Těsto přikryjte a nechte hodinu kynout.
4. Mezitím si připravte ořechovou a makovou náplň. Všechny suroviny na jednotlivé náplně smíchejte dohromady, ale prozatím bez rozinek.
5. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na čtverec. Pomocí stěrky na něj rozetřete náplň a poté přidejte rozinky.
6. Opatrně srolujte a přitlačte na koncích. Nahoře a po stranách propíchněte těsto vidličkou, aby nepopraskalo, a potřete vajíčkem.
7. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 35 minut. Po upečení nechte vychladnout pod utěrkou.