Jak vybrat multifunkční kuchyňský robot?

Jak vybrat multifunkční kuchyňský robot?
Autor: 2AB NET Solutions s.r.o.
7. března 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Připravit lahodný pokrm bez námahy může být někdy trochu problém. Zvlášť když se chystáte dělat několik chodů zároveň, zpracovávat těsto nebo namlít maso. Pro všechny více či méně zdatné kuchaře je proto nedocenitelnou pomůckou při vaření kuchyňský robot. Pokud přemýšlíte, že byste si nějaký domů pořídili, věnujte pozornost důležitým parametrům.

Robot šetří čas i prostor

Na trhu existuje řada spotřebičů do kuchyně, které mohou pomoci s jednotlivými pracovními úkony. Například mixér, šlehač, mlýnek, hnětač a podobně. Pokud si koupíte každý zvlášť, tak se připravte na to, že vám budou zabírat hodně místa a celkově se mohou prodražit. Řešení nabízí multifunkční kuchyňské roboty, které zvládnou sekat, mixovat, šlehat, drtit, odšťavňovat i strouhat. Navíc bývají vybaveny i praktickými doplňky, miskami, nádobami a nástavci, které jakoukoli činnost v kuchyni usnadní.  

Jaké jsou podstatné parametry kuchyňských robotů?

Výkon

Pokud plánujete robota v kuchyni opravdu zapojit, pak rozhodně vybírejte typy, které mají příkon minimálně 1000 W. Přístroje s hodnotou kolem 500 W jsou vhodné pro méně náročné přípravy jídel, na druhou stranu pak hodnoty 1500 W a výše užijete především na profesionální úrovni nebo při pořádání větších hostin.

Materiál

Levnější kuchyňské roboty mají běžně větší část prvků vyrobené z plastu. Nemusí to být chyba. Jen přístroji věnujte větší péči, aby zbytečně nedošlo k poškození, prasknutí nebo uštípnutí nějaké části. Špatně se mění – případně pak musíte pořídit úplně nový kus. Odolnější jsou pak roboty, na jejichž výrobu se používá nerezová ocel. A to nejen co se týče těla stroje, ale i nádob a misek, které slouží na přípravu potravin. Nabízí je například Tescoma.

Velikost nádoby

Před nákupem je dobré promyslet, pro jaké úkony, a především pro kolik lidí budete nejčastěji pochutiny připravovat. Pro 3-4 člennou domácnost se nebojte pořídit modely i s 4 litrovým objemem.

Typy míchání

Každému vyhovuje trošku jiný systém, a proto jsou kuchyňské roboty nabízeny se dvěma hlavními způsoby míchání surovin.

  • Středový (jednoduchý) míchací systém – tento klasický způsob míchání spočívá v tom, že podle zvoleného programu se násada na míchání otáčí samostatně uvnitř mísy.
  • Planetární systém – poskytuje trošku efektivnější míchání. Míchací část je umístěna v nádobě a díky excentrickému otáčení promíchává pokrmy po celém obsahu, a to včetně okrajů.

Autor: 2AB NET Solutions s.r.o."

Nejdůležitější funkce multifunkčního robota

Hnětení

Jednou z nejtěžších činností v kuchyni je pečení slaného nebo sladkého těsta. Dokonale nahnětené těsto je totiž základ a bývá také postrachem nejednoho kuchaře. Robot tuto práci zvládá dokonale, stačí jen zvolit správný nástavec a program.

Mixování

Jedinečné omáčky, polévky, lehounké pyré, pomazánky nebo chutné koktejly – to vše a mnohem více pak umí robot díky funkci mixování. Mixování by mělo být základní funkcí, kterou byste u svého robota měli hledat.

Šlehání

Obdobně podstatné může být zapojení přístroje pro výrobu krémů, šlehání smetany, vaječných bílků a žloutků a dalších surovin. Ke šlehání slouží speciální metličky, které by měly být běžnou výbavou.

Uvedené funkce má většina kuchyňský robotů. Pokud ale chcete od toho svého něco více, pak se zaměřte i na následující parametry. Těmi bývají většinou vybaveni dražší přístroje. Ale někdy se náročnější finanční investice jednoduše vyplatí. Snadným řešením může být třeba i půjčka 20 000 Kč, která pokryje pořízení i velmi kvalitního spotřebiče.

Strouhání

Roboty s funkcí strouhání vám snadno pomůžou s přípravou zeleninových salátů či ovocných dobrot pro děti. Ale třeba i s přípravou strouhanky a podobně.

Mletí

Řada lidí si robota pořídí kvůli snadnější přípravě masa. Namele vám čerstvou várku na tatarák nebo pomůže při zabíjačkových hodech.

Lisování

Zvlášť oblíbenou funkcí je lisování a odšťavňování. Multifunkční přístroj tak plnohodnotně nahradí samostatné odšťavňovače a vy si tak můžete připravit čerstvý nápoj nebo zdravé smoothie během pár okamžiků.