Kuchařské dovednosti, které by mělo mít každé dítě do 10 let. Zvládá je i to vaše?
Máte děti? Zapojte je do vaření co nejdříve! Zní to možná šíleně, pokud si představíte batole v kuchyni, a budete se muset obrnit spoustou trpělivosti, nicméně vaření s dětmi má spoustu výhod, které překračují hranice kuchyně. S čím začít a co by se mělo vaše dítě postupně naučit?
Když dítě naučíte alespoň základní dovednosti, které potřebuje k přípravě jídel, dáte mu tím mnohem víc než jen kuchařské základy. Pomůže mu to budovat jeho sebevědomí, naučí ho to, že musí dodržovat určité pokyny, aby se dostavil úspěch, a snad ho to i postaví na cestu ke zdravějším stravovacím návykům. A navíc, zapojení dítěte do kuchyňských příprav může být mocným nástrojem k překonání vybíravého stravování, kterému v určitém věku musí čelit asi každý rodič.
Děti, které umí krájet, mohou udělat třeba šopský salát:
Jaké dovednosti by si děti měly osvojit, než oslaví desáté narozeniny? Pro větší přehlednost jsme je rozdělili do několika věkových skupin. Každé dítě je ale jiné, takže posuďte sami, nakolik je vaše dítě připravené například na krájení nožem nebo vaření na sporáku. Vždy ale mějte na paměti, že i sebešikovnější potomek je stále jen dítě, takže na „rizikové“ činnosti, kdy do přípravy vstupuje něco ostrého nebo horkého, by vždy měl dohlížet někdo dospělý.
Děti do 3 let
Úplně malé děti samozřejmě ještě nejsou připravené na vaření, nicméně neznamená to, že nemohou v kuchyni přiložit své ručičky alespoň trochu k dílu. Největší výzvou pro ně je dosáhnout na kuchyňskou linku, proto je dobré jim ze všeho nejdříve pořídit stabilní stupínek, na kterém mohou stát, aby byly výš. Abyste předešli nehodám, umístěte stupínek v dostatečné vzdálenosti od sporáku a nože dejte na místo, kam dítě nedosáhne. Také u dítěte neustále stůjte, abyste měli jistotu, že nespadne.
Zapojte jejich smysly
Malé děti jsou zvědavé, takže jim určitě bude stačit ke spokojenosti, když je necháte, aby si hrály a „dělaly“ jídlo vedle vás. Když jim dáte nějaké nerozbitné misky, trochu vody a pár vařeček, mohou si klidně takto vařit své první „polévky“. Pomozte jim nalít vodu do misek, míchat, cítit, ochutnávat a také zkoumat suroviny, které používáte vy. Nechte je, aby vás sledovaly při vaření, pokud je to bude zajímat.
Mytí je bude bavit
A pokud vašemu malému potomkovi chcete dát nějakou práci, může si umýt pár nerozbitných kousků nádobí. Děti vodu milují, takže dřez naplněný trochou vlažné vodoy a pár ušpiněných umělohmotných misek mohou být skvělou příležitostí, jak s prací v kuchyni začít. Koneckonců, i mnozí slavní šéfkuchaři začínali svou kariéru u dřezu s nádobím.
Věk 3–5 let
Možná vás to překvapí, ale už takto malé děti je dobré naučit práci s nožem, což je jedna z nejdůležitějších dovedností, které budou muset v kuchyni zvládnout. Tříletému dítěti samozřejmě nemůžete dát do ruky velký nůž na maso ostrý jako břitva, ale i s tupým nožem (z umělé hmoty nebo určeným na natírání másla) může zkusit krájet měkké potraviny, jako jsou jahody nebo banán. Hned od začátku dítě naučte, že má nůž držet za rukojeť a prsty se nesmí dotýkat čepele, a také to, jak nůž někomu bezpečně podat.
Zábavné natírání
Pro tuto věkovou skupinu se ideálně hodí příprava obložených chlebů nebo pizzy. Natírání pomazánky na krajíc chleba nebo potírání těsta na pizzu rajčatovou omáčkou je pro většinu takto malých dětí celkem proveditelný úkol. Navíc dítě můžete nechat, aby si samo vybralo pomazánku či suroviny, kterými chleba či pizzu obloží. Povzbudí to jeho sebevědomí a podpoří kreativitu.
Smoothie na x způsobů
Smoothies jsou pro děti skvělá věc, protože se na nich snad nedá nic zkazit, jsou hezky barevná a kombinací je nekonečno. Pro začátek bude stačit, když vyberete dva nebo tři druhy ovoce, k nimž stačí přidat vodu či mléko. Nechte dítě, aby všechny ingredience dalo do mixéru a pak pod vaším dohledem stisklo „kouzelné" tlačítko.
Základy pečení
Malé děti můžete zapojit i do pečení. Začněte úplnými základy, tedy tím, že přísady se dělí na suché a mokré. Naučte dítě pojmenovat jednotlivé suché ingredience, jako je mouka, cukr, sůl, prášek do pečiva a pak ho nechte, aby je smíchalo v míse. Pak přejděte k mokrým přísadám (voda, olej, vejce atd.) a naučte dítě, jak je smíchat dohromady. Pokud máte doma malé tornádo, toto je výborná metoda, jak ho naučit trochu se ovládat a zkoordinovat pohyby, což nemusí být pro takto malé děti úplně jednoduché. Při míchání vždy jedna ruka musí držet mísu, aby neskončila na podlaze, a druhá drží vařečku nebo metličku a míchá.
Prostření stolu
Mimo skutečné vaření můžete děti z této věkové skupiny zapojit i do prací, které souvisejí se samotným podáváním jídla. Zatímco teenager by vás okamžitě odpálkoval vražedným pohledem, malé dítě bude ještě ochotně a s nadšením pomáhat s prostřením stolu. Naučte ho, kam patří vidlička, kam nůž a lžíce a nechte ho složit ubrousky, které pak položí k jednotlivým talířům. Totéž platí i po jídle. Nechte dítě odnést každý špinavý talíř do kuchyně. Možná to tam bude vypadat jako po výbuchu, ale vaše ratolest se bude cítit užitečně.
Věk 6–8 let
Děti z této věkové skupiny už mohou začít s některými skutečnými kuchařskými dovednostmi, jako je vaření na sporáku (samozřejmě pod vaším dohledem). Začněte tím, že dítě naučíte sporák zapínat a vypínat. Jakmile to zvládne, může si zkusit připravit svůj první recept. Ideální jsou třeba jednoduchá míchaná vajíčka. Rozklepněte dvě vejce do mísy, osolte je, rozšlehejte, nalijte na rozehřátou pánvičku a na středním ohni za stálého míchání nechte vejce srazit. Na přípravu je nejlepší nepřilnavá pánvička, na kterou stačí dát jednu nebo dvě lžičky oleje.
Pokud dítě bude používat sporák, mělo by znát pár základních pravidel, o kterých my dospělí možná už ani nepřemýšlíme:
- Pokud má hrnec nebo pánev rukojeť, dávej pozor, aby nebyla nad hořákem, jinak se bude přehřívat. Také je dobré otočit ji směrem do strany, ne dopředu, abys o ni omylem nezavadil, když budeš stát u sporáku.
- Vždy měj po ruce chňapky, abys mohl uchopit ucha horkého hrnce, pokud by to bylo potřeba.
Příprava večeře
Nechte své děti jednou za týden připravit večeři pro celou rodinu, a to včetně jejího naplánování. Bez vaší pomoci se nejspíš neobejdou, ale postupně se díky tomu naučí, z jakých složek by se zdravá večeře měla skládat. A pokud si dítě bude moct samo navrhnout, co se bude připravovat, je větší pravděpodobnost, že večeři nakonec i celou sní. Pro začátek si může zkusit připravit třeba chleby s jeho oblíbenou pomazánkou, umíchat salát nebo s vaší pomocí upéct zeleninu a připravit k ní dip.
Podpořte umělce v kuchyni
Možná máte doma malého umělce, který rád kreslí. Nechte ho umělecky tvořit i v kuchyni. Je to skvělý způsob, jak v něm vzbudit zájem o vaření. A nemusí to být nic složitého. Může třeba misku s jogurtem ozdobit barevným ovocem. Nebo vytvořit na sendviči obličej ze šunky a sýra. Pokud má váš školák mladšího sourozence, může pro něj navrhnout nějakou hezky nazdobenou svačinu. Když mu to půjde, třeba si rád zkusí i skládat zvířátka z kousků zeleniny či ovoce. Nebo se stane malým cukrářem a pomůže vám ozdobit cupcaky či rovnou celý dort.
Věk 8–10 let
Ve věku osmi let už jsou některé děti připraveny vyzkoušet si práci se skutečným kuchařským nožem. To nejlépe posoudíte vy sami. Každopádně by se to vždy mělo odehrávat pod vaším dohledem. Zde je několik tipů, jak s krájením začít:
- Pro začátek vyberte menší nůž, který se do malých dětských rukou lépe hodí.
- Ujistěte se, že dítě drží nůž správně, tedy za rukojeť, kousek od místa, kde začíná čepel. Děti mají tendenci pokládat prst podél horní části čepele, tím se ale nůž nestabilizuje. Pokud to dělá i vaše dítě, opravujte ho, dokud si nezvykne držet nůž správně.
- Naučte dítě, že při krájení na prkénku musí držet krájenou surovinu shora, ne ze strany, a mít prsty skrčené, ne natažené.
- A hlavně, jděte na všechno pomalu, nejde o soutěž v rychlosti krájení a jde tu doslova o prsty.
Naučte dítě, jak správně krájet cibuli:
Na řadě je maso
V tomto věku už by měly děti vědět, že během vaření je důležité si často mýt ruce, takže je ten správný čas pustit se do přípravy masa. Na začátku je dobré jim vysvětlit, co je křížová kontaminace. Můžete to pro dítě pojmenovat jinak, důležité je, aby pochopilo, že bakterie ze syrového masa (hlavně kuřecího) se snadno mohou přenést na naše ruce a vše, čeho se pak dotýkáme. Proto všechno, čeho se syrové maso dotklo, je nutné pečlivě umýt. A pak se může pustit třeba do obalování řízků nebo krájení nudliček masa na čínu.
Plánování jídla a nakupování
V tomto věku se už děti mohou aktivně podílet na tom, co se bude v týdnu vařit. Zeptejte se jich na jejich názor i nápady, nechte je naplánovat během týdne několik večeří. A pokud chystáte oslavu nebo sváteční oběd, požádejte dítě, aby vám pomohlo naplánovat menu a připravit některá jídla. Zapojte děti i do nakupování. V tomto věku už by to pro vás nemusel být takový stres, protože děti by měly vědět, že ne vše, na co mají chuť a co se jim líbí, si mohou automaticky dát do košíku. Berte je s sebou pravidelně do obchodu, aby se naučily, kde jaké suroviny najdou a kolik přibližně stojí. Pak už mohou na menší nákupy chodit i samy.
A když uvidíte, že vaše dítě vaření nebo pečení opravdu baví, zkuste ho přihlásit na nějaký kurz nebo workshop. Na internetu najdete širokou nabídku kurzů určených pro děti nebo i pro rodiče s dětmi, což může být skvělý způsob, jak podpořit lásku vašeho dítěte (i vaši vlastní) k přípravě jídel i k různým, možná i pro vás dosud neznámým surovinám.
Děti určitě zvládnou i jednoduché špagety carbonara: