Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši

Video se připravuje ...
7. září 2023 • 00:15

Svačiny pro děti bývají na začátku školního roku velkým tématem. Je spousta těch, které skončí v koši. Mnoho dětí také dostává do školy svačinky, které pro ně nejsou úplně vhodné. Jak tedy připravit svačinu, která bude chutná, výživná a pro dítě lákavá, takže ji nepřinese zpátky domů? Přečtěte si rady a tipy známé odbornice na výživu Margit Slimákové.

Svačinu do školy je dobré nepodceňovat. Nejenže dítě díky ní nebude mít ve škole hlad, ale může i ovlivnit to, jak se bude učit. Když děti nesvačí, nebo dokonce ani nesnídají, je pro ně mnohem náročnější se soustředit. Bývají nepozorné, unavené, a pokud navíc málo pijí, může je bolet hlava. Řešením určitě není kapesné, které má domácí svačinu nahradit. Děti ho většinou utratí za sladkosti a nejrůznější laskominy, které problém jen zhorší. Ideální není ani to, když dáváte dítěti k svačině stále to samé. Dříve či později taková svačina dítě omrzí a nebude na ni mít chuť. Je potřeba trochu zapojit fantazii a také se zajímat o to, „co ve škole frčí“, aby se minimalizovala šance, že doma připravená svačina skončí v koši. 

K svačině můžete dítěti dát i domácí pribináček>>>

Video se připravuje ...

Podle čeho svačinu plánovat?

Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je při plánování školní svačiny vždy třeba vycházet z věku dítěte, z jeho potřeb a také z toho, co dalšího během dne jí. „Třeba menším dětem na prvním stupni, zejména holčičkám, když mají doma dobrou snídani a ve školní jídelně oběd, často stačí jablko nebo v zimě pár kousků sušeného ovoce nebo oříšků. Nemusíme jim dělat žádnou velkou svačinu," říká Margit Slimáková.

Menším dětem k svačině stačí nakrájené ovoce Menším dětem k svačině stačí nakrájené ovoce • Autor: iStock

Starší děti, zejména kluci a ty, které intenzivně sportují, už potřebují výživnější svačinu, u které je opět dobré přihlížet k tomu, co mělo dítě k snídani. „Když byla k snídani třeba nějaká ovesná kaše, tak nebudeme k svačině dělat nic sladkého, například müsli tyčinky, ale dáme mu třeba tortillu s fazolovou náplní nebo guacamole a k tomu pár proužků zeleniny," radí odbornice na výživu.  Naopak, když má dítě slanou snídani, například vajíčka nebo nějakou pomazánku, tak může mít svačinu sladkou, například „dezert" ve skleničce, který ale nebude plný cukru. Může to být například rozvařené ovoce (jablka, jahody apod.) proložené zakysanou smetanou či bílým jogurtem a posypané oříšky nebo přelité polevou z kvalitní tmavé čokolády.

Zapojte děti!

Do přípravy svačin je důležité zapojit i děti samotné. Dáte jim tím prostor pro vyjádření vlastního názoru. „I ty malé děti mohou pomoci třeba s přípravou kaší do skleničky. Řeknou si, co tam chtějí, a pak si to začnou samy míchat. Starší děti, zejména dívky, bych posouvala i k tomu, aby si převzaly zodpovědnost a svačinky si dělaly samy. Tím, že se zapojí do přípravy, bude daleko větší šance, že to pak budou konzumovat," radí Margit Slimáková. Podle ní nemá cenu pokaždé vymýšlet komplikované a příliš rozmanité svačiny. Když víte, že dítě moc nejí, raději si s ním sedněte a zjistěte, co vůbec chce. „Může se stát, že některé starší děti řeknou, že se raději ráno pořádně nasnídají a během dne už svačinu nepotřebují, protože se odpoledne najedí zase doma. Takže já bych to řešila s každým dítětem tím, že samo může trochu spolurozhodovat. Pak je větší šance, že bude spolupracovat."

Zapojte do přípravy svačin děti a nechte je spolurozhodovat o tom, z čeho svačina bude Zapojte do přípravy svačin děti a nechte je spolurozhodovat o tom, z čeho svačina bude • Autor: iStock

Zdravá svačina, která nikdy nezklame

Existuje nějaké jídlo, které mají děti obecně rády a hodí se k svačině? „U menších dětí je to ovoce. U o něco starších to může být pár kousků sušeného ovoce, nějakých oříšků, do směsi můžete přidat i dva nebo tři čtverečky hořké kvalitní čokolády. Samozřejmě záleží na počasí. V zimě to budou spíš oříšky, čokoláda, v létě to bude čerstvé ovoce. Skvělé je i čerstvé nebo sušené ovoce a k tomu pár kostiček sýru. To úplně stačí. Nebo kaše do skleničky. Taková svačina dítě zasytí," uzavírá Margit Slimáková.

Video se připravuje ...

Autor: Tereza Víchová, AK