Omezená trvanlivost mléka, sýrů a ovoce? 5 tipů, jak ji prodloužit

  • 22. srpna 2017 • 09:24

    Zapomenutý zkyslý jogurt v lednici, kompot s plísňovým povlakem, okoralý chléb nebo zčernalé banány. Vzhledem ke zvyšující se ceně potravin jistě smutný pohled pro každého z nás. Češi jsou zvyklí nakupovat velké množství jídla do zásoby, často ani neví, co všechno doma mají. Velká část zásob proto potom skončí v koši. My vám teď dáme pár rad, jak prodloužit trvanlivost některých potravin a plýtvání se třeba příště vyhnout. 

  • Sýry a mléko

    Většina z nás si ráda pochutná na dobrém sýru. Ten je ale poměrně drahý. A i když je uložený v lednici, relativně brzy se na něm objeví plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň třeba na čedaru nás ale nepříjemně překvapí.

    Autor: iStock"

    Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud chcete sýr ochránit před vysycháním, vetřete trochu másla na celý jeho povrch. Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.

  • Banány

    Když zjistíte, že banány, které máte doma, jsou už pokryté hnědými skvrnami, a tím pádem příliš zralé k přímé konzumaci, neznamená to ještě, že musí putovat do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že takový moučník zachutná celé rodině.

    Autor: iStock"

    Pokud zrovna nemáte čas, oloupejte je a zamrazte. Před pečením je pak jen včas vyndejte, aby stačily rozmrznout.

  • Kořenová zelenina a zázvor

    Mrkev, kořenová petržel i celer uložené v mikrotenovém sáčku v lednici mají často tendenci rychle hnít. Asi nejchoulostivější je právě mrkev. Zázvor zase rychle vysychá. Proto je příště raději než do chladničky uložte do květináče naplněného pískem.

    Autor: iStock"

    Jak zpracovat zeleninu dříve, než se zkazí? Uvařte si výživný vývar, více ZDE.

    Ten by měl být hliněný bez jakékoliv glazury. Květináč pak postavte někam na chladné a temné místo. Tímto způsobem uložená zelenina vydrží i víc než půl roku.

  • Rajský protlak

    Určitě to také znáte. Do většiny receptů potřebujete třeba jen jednu nebo dvě lžičky. A i když zbytek v plechovce nebo skleničce uložíte do lednice, za pár dnů už na povrchu bují plíseň. Protlak je tak na vyhození.

    Autor: iStock"

    Proto až příště zase načnete protlak, zamrazte si zbytek pro pozdější použití. Lžičkou udělejte na pečicí papír stejné hromádky a dejte je zamrazit. Zmrzlé pak už jen přendejte do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku a uložte v mrazničce. Až budete příště zase do polévky nebo omáčky potřebovat trochu rajského protlaku, stačí jen sáhnout do mrazáku. A nemusíte ho před tím ani rozmrazovat.

  • Rozinky

    Rychle vysychají i rozinky a jiné druhy sušeného ovoce, které čas od času potřebujeme do pečení. Co ale s nimi, když jsou pak tvrdé jak kámen?

    Autor: iStock"

    Tomu můžete zabránit tak, že je uložíte do nádoby s dobře těsnícím víkem. Pokud na to zapomenete, stále je ještě můžete zachránit. Stačí je dát do hrnce, zalít vodou tak, aby byly všechny ponořené, přivést k varu, odstavit a nechat deset minut máčet. Pak je jen slijte přes cedník a použijte. Překvapí vás, jak měkké a chutné zase budou.

Autor: Redakce