Svatební dort prince Harryho a Meghan: Upečte si stejný i vy!

19. května 2022 • 12:00

Princ Harry a jeho žena Meghan slaví 19. května již čtvrté výročí svatby. Ta byla opravdu velkolepá, jak se na královskou rodinu patří. Místo tradičního ovocného dortu, typického pro britské svatby, se na ní podával moderní dort ze sezónních surovin. Podle našeho receptu si ho můžete upéct i vy. 

Svatební dort pro prince Harryho a Meghan Markle vytovřila skvělá cukrářka Claire Ptak, která pochází z Kalifornie a vlastní cukrářskou firmu Violet Cakes v Londýně. Kromě toho je proslulá používáním sezónních surovin té nejlepší kvality. To ostatně potvrdila i fotka několika přepravek s dokonalými citrony, určenými právě na královský svatební dort, kterou na svém instagramového profilu londýnská cukrárna před královskou svatbou zveřejnila.

Dort Harryho a Meghan vyšel na neuvěřitelných 1,5 milionu korun. Na jeho výrobu byl použit například sirup z bezinek pěstovaných na královských pozemcích v Sandringhamu, a máslový krém byl ochucený citrony z italského regionu Amalfi. Zdá se vám kombinace těchto chutí zvláštní? Vyzkoušejte dort podle receptu na konci článku a ochutnejte sami.

And so it begins 🍋

Příspěvek sdílený Violet By Claire Ptak (@violetcakeslondon),Kvě 14, 2018 v 9:45 PDT

Výběr cukrárny Violet Cakes pro vytvoření svatebního dortu pro královskou svatbu nebyl náhoda. O cukrárně a její majitelce Claire Ptak se Meghan Markle na svých osobních webových stránkách nechala slyšet již v roce 2015. Místní dorty označila jako přehlídku současných trendů v tradičním vkusném britském stylu. Volbou snoubenců se Claire Ptak pochlubila na Instagramu měsíc a půl před jejich svatbou a pod příspěvkem se vzápětí rozpoutala bouře gratulací od příznivců cukrářky.

Kdo dostal pozvánku na královskou svatbu se dočtete ZDE >>>

Svatební dort byl pokrytý klasickým bílým máslovým krémem a elegantně zdobený čerstvými květy. Původně se mluvilo o banánovém svatebním dortu, což vzbudilo rozporuplné ohlasy. Pravděpodobně se ale jednalo o menší dort pro Prince Harryho, tzv. „ženichův dort“, který je v Británii a Americe běžnou součástí každé svatby. Na svatbě prince Williama a Kate v roce 2011, kteří dle tradice podávali osmipatrový ovocný dort, byl dort pro ženicha zhotoven z čokoládových sušenek.

A jak si připravit exkluzivní dort z královské hostiny doma? Ten váš nemusí mít osm pater a spojení svěžího citronu a voňavého bezu za tu práci rozhodně stojí.

Recept na citronový dort se sirupem z bezových květů

Doba přípravy: 90 min   Počet porcí: 1518

225 g hladké mouky

225 g třtinového krupicového cukru

225 g měkkého másla

4 středně velká vejce

2 lžičky prášku do pečiva

0,5 lžičky soli

kůra z jednoho citronu

4 polévkové lžíce sirupu z bezových květů

Sirup z citronu a bezinek

75 ml bezinkového sirupu

25 ml citronové šťávy

50 g krupicového cukru

Máslový krém:

320 g měkkého másla

320 g moučkového cukru

160 g vaječných bílků (přibližně 5 středně velkých vajec)

100 g bílé čokolády

Náplň:

4 lžíce citronového krému

1 lžíce bezinkového sirupu

Postup na přípravu dortu:

Troubu předehřejeme na 180 °C a dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse šleháme máslo, dokud nebude mít bílou barvu a nadýchanou konzistenci. Přidáme k němu cukr a dál šleháme.

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru a pomalu zašleháváme do máslové směsi. Přidáme bezinkový sirup a šleháme, dokud nebude těsto hladké.

Korpus pečeme cca 2025 min a před koncem pečení raději překontrolujeme špejlí. Mezitím, co bude korpus chladnout ve formě, si připravíme citronovo-bezinkový sirup a máslový krém.

Na sirup z citronové a bezinkové šťávy si na mírném plameni svaříme v hrnku bezinkovou i citronovou šťávu a cukr. Dobře mícháme, dokud směs nezhoustne. Potom stáhneme z plotýnky, počkáme 5 min a nalijeme ho na připravený dortový korpus. Do korpusu předtím uděláme nožem nebo špejlí malé dírky, aby sirup prosákl korpus důkladně.

Máslový krém připravíme mezitím, co bude dortový piškot se sirupem chladnout. Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a dáme stranou. Smícháme vaječné bílky s cukrem a opatrně je nad vodní parou vyšleháme. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo horké vody v hrnci a bílky se nesrazily. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté dáme stranou a na vysokou rychlost vyšleháme bílky do tuha. Bude to trvat asi 10 minut. Postupně přidáme za stálého šlehání máslo a nakonec i rozpuštěnou čokoládu.

Každou vrstvu rozříznutého korpusu pomažeme směsí citronového krému s bezinkovým sirupem a naplníme máslovým krémem. Hotový dort pomažeme slabou vrstvou máslového krému, pro zarovnání drobečků z korpusu a necháme chladit alespoň 30 min. Nakonec můžeme polevu dokončit druhou vrstvou máslového krému a uhladit rovnoměrně po celém dortu.

(recept na dort podle cukrářky Hannah Jacques)

Recepty na další skvělé dorty ZDE >>

Autor: Karolína Fourová