Jak skladovat vajíčka. Do dveří v ledničce nepatří!

29. března 2023 • 16:00

Čím čerstvější vajíčka, tím lepší. Čerstvé vajíčko poznáte tak, že na svém širším konci nemá skoro žádnou vzduchovou bublinu. Čím starší, tím je bublina větší. Čerstvé vejce tak zůstává ležet u dna sklenice s vodou. Když se staví na špičku, ale neplave ke hladině, uplynul od snášky asi týden, pokud vyplavalo docela, doba jeho použitelnosti co nevidět vyprší. Jak dlouho vydrží vejce a jak je skladovat, aby se ta superčerstvá rychle nezkazila? 

Pozor na kartony

Také ukládáte koupená vajíčka do ledničky v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesla? Děláte chybu. Vajíčka byste z něj měla hned vyndat a obal zlikvidovat. Je totiž znečištěný obrovským množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů. Ty mohou v ledničce snadno kontaminovat další potraviny.

Video se připravuje ...

Neumývat

Vajíčka nikdy neumývejte ani neotírejte. Narušila byste tak jejich ochrannou vrstvu (kutikulu) a tím zvýšila jejich náchylnost vůči průniku mikroorganismů dovnitř. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.

Pozor na teplotu

Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5+8 °C. Důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdyby se vejce orosila, stouplo by tak riziko, že začnou plesnivět.

Autor: iStock"

Do dveří nepatří

Přestože výrobci do dveří ledničky umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v ledničce, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.

Autor: iStock"

Špičkou dolů

Kolem vajec by měl proudit vzduch, ukládejte je proto tupým koncem vzhůru. Na tomto konci se totiž údajně nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máme vajíčko v ledničce déle než 10 dní, je třeba jej převrátit, aby žloutek nepřischl zevnitř ke skořápce.

Jak dlouho vydrží potraviny v lednici. Čtěte ZDE.

Dbejte na čerstvost

Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v ledničce máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.

Autor: iStock"

Nepříliš čerstvá nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk a při ponoření do vody vyplavou špičatým koncem nahoru. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.

Silná aromata škodí

Vajíčka nikdy neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako jsou třeba sýry a koření, protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.

Autor: iStock"

Autor: red