Jak skladovat vajíčka? Do dveří v ledničce nepatří!
Dobrá vajíčka jsou v dnešní době poklad. A čím čerstvější, tím lepší. Když už je máte, tak byste o ně měli i náležitě pečovat. Víte, jak dlouho vám v ledničce vydrží a jak je správně skladovat?
Karton nevyhazujte
Také ukládáte koupená vajíčka do ledničky v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesli? Děláte dobře. Karton totiž plní hned několik funkcí. Jednak je na něm uvedené datum snášky, takže se kdykoli můžete podívat, jak jsou vejce stará. Karton také chrání vajíčka před poškozením, a navíc částečně pohlcuje vlhkost, která se může na povrchu vajec tvořit.
Neumývat
Koupená vajíčka před uskladněním nikdy neumývejte ani neotírejte. Narušili byste tak jejich ochrannou vrstvu (kutikulu) a tím zvýšili jejich náchylnost vůči průniku mikroorganismů dovnitř. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelózou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.
Pozor na teplotu
Teplota při skladování vajec by neměla překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C, takže je dejte ideálně do ledničky. Ale důležitější než to, zda budou vejce v ledničce nebo v chladnější spíži, jsou teplotní výkyvy. Vejce byste tedy neměli vystavovat prudkým změnám teploty. Mohlo by dojít k porušení tenké blány, která je hned pod skořápkou, a vejce by se začala kazit.
Jak je vejce čerstvé, poznáte, když ho ponoříte do sklenice s vodou.
Do dveří nepatří
Přestože výrobci do dveří ledniček umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Právě kvůli tomu, že v důsledku otevírání a zavírání dveří tu dochází ke kolísání teplot. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji a je tu stabilní teplota.
Vejce byste měli ukládat obráceně, než vidíte na obrázku, tedy špičkou dolů.
Špičkou dolů
Kolem vajec by měl proudit vzduch, ukládejte je proto tupým koncem vzhůru a špičkou dolů. Díky tomu žloutek zůstane v ideální poloze uprostřed a nezačne klesat dolů. Pokud ale máme vajíčko v ledničce déle než 10 dní, je třeba jej převrátit, aby žloutek nepřischl zevnitř ke skořápce.
Dbejte na čerstvost
Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v ledničce máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Garantovaná použitelnost vajec je 28 dní po snesení (při správném skladování je to i déle). Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.
Do ledničky patří i vařená vejce.
Nepříliš čerstvá, nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk a při ponoření do vody vyplavou špičatým koncem nahoru. Čerstvá naopak zůstanou u dna. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.
Silná aromata škodí
Vajíčka také neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako jsou třeba sýry a koření, protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.
Z vařených vajíček si můžete udělat výbornou pomazánku: