Jak si připravit domácí trdelník za desetinu ceny. Jednoduše na zavařovačkách

14. srpna 2017 • 09:59

Trdelník je hitem posledních let. Obyčejné kynuté těsto obalené v cukru se skořicí či mandličkami je ovšem na stáncích na ulici pěkně předražené. Řešením je upéct si ho doma. 

Co budeme potřebovat:

80 g tuku
1/2 kg polohrubé mouky
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
2 vejce
1 droždí
špetku soli
5 lžic skořicového cukru
alobal
zavařovací sklenice (asi 10 kusů)

Autor: Profimedia

Zkuste trdelník vylepšit domácí nutellou. Recept najdete ZDE.

Postup:

Nejprve si uděláme kynuté těsto. Do mírně ohřátého mléka dáme tři lžíce moučkového cukru a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s moukou a kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Autor: iStock


Vykynuté těsto ještě propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme sklenice – nám se velikostí osvědčily ty od přesnídávek. Sklenice obalíme alobalem a hada na ně namotáme. Můžeme ho přitisknout, těsto se hezky zploští.

Trdelník natřeme bílkem a obalíme ho ve skořicovém cukru. Můžeme do něj přidat i nadrcené oříšky. Pečeme v předehřáté troubě asi deset minut při teplotě 180 stupňů.

Autor: Profimedia

Autor: Redakce