Jak si připravit domácí trdelník za desetinu ceny. Jednoduše na zavařovačkách

14. srpna 2017 • 09:59

Na povrchu nádherně křupavý, uvnitř vláčný, vonící skořicí a vanilkou. Taky ho tak milujete? Řeč je o tradičním trdelníku, který si Češi tak oblíbili, že ho seženete už nejen na vánočních trzích, ale v řadě stánků po celý rok. Jeho cena se však šplhá do závratných výšin. Doma si ho přitom můžete připravit doslova za pár korun. Podívejte se na recept. 

Věděli jste, že i když je trdelník prodejci prezentován jako tradiční staročeská pochoutka, jde jen o reklamní trik, jak přitáhnout zákazníky, především cizince? Domovinou téhle dobroty z kynutého těsta bylo totiž Sedmihradsko, které se rozkládalo na území dnešního Rumunska. Zdaleka však nejsme jediným národem, který trdelník vydává za svou národní specialitu. Podobně jsou na tom Slováci a Maďaři. A pochutnat si na něm můžete také v Lucembursku, Německu, Rakousku nebo Švédsku.

Z čeho se tradiční trdelník dělá?

Jde o moučník z kynutého těsta, které se v rozválených pruzích navíjí na dlouhé tyče (v minulosti dřevěné) a za stálého pomalého otáčení peče nad rozžhavenými uhlíky z dřevěného uhlí. Před pečením se potírá mlékem nebo bílkem a obaluje v krupicovém cukru smíchaném s mletou skořicí. Použít ale můžete i drcené mandle nebo oříšky. Upečený tradiční trdelník stažený z tyče vypadá trochu jako kremrole, neplní se ale sněhem z bílků, konzumuje se dutý, nejlépe ještě teplý.

Připravte trdelník levně! 

Cena trdelníku ve stánku se obvykle pohybuje mezi šedesáti až osmdesáti korunami, málokdo ale ví, že si tuhle pochoutku můžete snadno připravit doma a vyjde vás to podstatně levněji. A nemusíte ani pořizovat nic speciálního. Vystačíte si jen s několika menšími zavařovacími skleničkami (nejlepší jsou ty od dětské přesnídávky), alobalem a ingrediencemi, které běžně máte doma ve spíži a lednici. Jestli si ale na výrobu provizorních forem netroufáte, můžete si je pořídit v prodejnách domácích potřeb.

Suroviny na domácí trdelník

80 g tuku
1/2 kg polohrubé mouky
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
2 vejce
1 droždí
špetku soli
5 lžic skořicového cukru
alobal
zavařovací sklenice

Recept na trdelník

1. Nejdřív připravte kynuté těsto. Do mírně ohřátého mléka dejte tři lžíce moučkového cukru a nadrobte kvasnice. Nechte vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smíchejte s moukou a kváskem, přidejte žloutky a špetku soli. Pořádně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

2. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a pak ho rozdělte asi na deset kusů. Z nich vyválejte dlouhé tenké hady a ty následně válečkem rozválejte na pruhy široké přibližně 1,5 centimetru a silné asi 3-5 milimetrů.

3. Pak si připravte zavařovací sklenice, na kterých budte trdelníky péct. Velikostně jsou nejlepší ty od přesnídávek. Sklenice obalte alobalem a pruhy těsta na ně pevně namotejte tak, aby se částečně překrývaly. Konce zastrčte pod navinuté těsto, aby se nerozmotávaly. 

4. Nechte asi 15 minut znovu nakynout. Pak trdelníky potřete bílkem a obalte ho ve skořicovém cukru. Můžete do něj přidat i nadrcené oříšky.

5. Pečte kolmo postavené v předehřáté troubě asi deset až patnáct minut při teplotě 150 - 160 stupňů do zlatova.

6. Po upečení stáhněte trdelníky z formy a ještě jednou je obalte v posypce.

Náš tip:
Pokud vás honí mlsná, můžete hotové trdlo ještě naplnit vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo ho zevnitř potřít všemi milovanou čokoládovou pomazánkou z lískových oříšků.

Zkuste trdelník vylepšit domácí nutellou. Recept najdete ZDE.

Autor: Redakce, Lenka Chvostová