Motání vánoček, zdobení indiánků a pečení španělské empanady. Aneb dění čtvrtého dílu Peče celá země

2. dubna 2022 • 23:00

Devět odvážných amatérských pekařů tentokrát čekala lekce pletení vánoček a vyrazilo se také na dobrodružný výlet mezi indiány. Pekla se španělská empanada z Galicie, která je oblíbeným rodinným pokrmem Španělů.

První kolo čtvrtého dílu oblíbené soutěže Peče celá země odstartovala výzva pečení vánočky spolu s dvěma druhy sladkých pomazánek dle vlastního výběru. Většina soutěžících měla s pečením vánočky bohaté zkušenosti, i přesto se některým nepovedla. Markéta měla delikátní pomazánky, ale vánočku bohužel nedopekla. Václavova vánočka zas chutí vrátila porotu do dětství, pochvala poroty ho naprosto vykolejila. Nejlepším kouskem se vyšvihla Veronika.

Video se připravuje ...

Zákuskem technické výzvy byl indiánek a byla to opravdu těžká disciplína. Indiánci se považují za jednu z nejtěžších cukrářských výzev. Soutěžní zákusky musely být podle zadání vysocí nejméně devět centimetrů a do sněhu musela být přidána voda s extraktem z destilovaných růží. S tímto druhem zákusku mnoho soutěžících zkušenosti s pečením spíše nemělo. Přípravy a zdobení indiánků byly opravdu napínavé, nakonec se výzvy nejlépe zhostila Jana, která již počtvrté vyhrála technickou výzvou. Úkol se nepovedl Václavovi.

Úkolem kreativní výzvy bylo upéct španělský masový koláč zvaný empanada. Nejčastěji se plní tuňákem, sardinkami nebo chorizem, doplněný omáčkou z rajčat, česneku a cibule. Lenka se jako jedna z mála pokusila zabodovat kulatým tvarem, nakonec však vyhořela na syrovém těstu. Zuzana vsadila na jednoduché koření sůl, pepř a česnek. Zvítězil Zdeněk s bohatou a lahodnou náplní a krásným dekorem a rovněž suverénně získal titul pekaře týdne. Pravidla jsou neúprosná, proto muselo dojít i na vyřazovací část, ve které se porotci rozloučili s Lenkou.

Video se připravuje ...

Autor: AP